vacpan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Gość na allegro sprzedaje program umożliwiający sterowanie diodami z komputera ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52589929 ). Wie ktoś może jak to działa i do czego te diody są podłączane, bo chyba nie do molexów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Bry pierw mogles poczytac i sie domyslic bo podobne tematy byly poruszane , sam program steruje zapewne portem lpt czyli drukarki ,na ktorym podawane sa odpowiednio sygnaly , reszta to podpiecie odpowiedniego urzadzenia pod gniazdo i program bedzie nim sterowal w odpowiednio zaprogramowany sposob, wiele z rzeczy ktore wykonuje zapewne mozesz zrobic samemu wszelkiego typu wyswietlacze efekty i inne migacze . pozdrawiam i powodzenia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Mam ten program, znalazłem gdzieś w sieci, ale nie sprawdzałem czy działa. Diody faktycznie trzeba podlączyć pod lpt, którym to właśnie ten program steruje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 tak jak mowili przedmowcy. programy steruje portem lpt do ktorego podlaczone sa diody. mozesz jakis tranzystorek mocniejszy wrzucic i sterowac czyms wiekszym ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CICHYCKM Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Masaccio > A mozesz udostepnic ten programik? Albo wyslij mi na maila. Mam takie ledy podpiete pod lpt i jak narazie steruje tym winamp z discolitezem. A przydalaby mi sie funkcja pokazujaca obciazenie CPU. Z gory dzieki :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Masaccio > A mozesz udostepnic ten programik? Albo wyslij mi na maila. Mam takie ledy podpiete pod lpt i jak narazie steruje tym winamp z discolitezem. A przydalaby mi sie funkcja pokazujaca obciazenie CPU. Z gory dzieki :-) 1475425[/snapback] Już ci wysłałem :) Jak ktoś jeszcze chce, to CICHYCKM zapewne wyśle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CICHYCKM Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Dzieki wielkie!! Jak ktos zechce ten programik to dac znac to umieszcze na swojej stronce :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Dzieki wielkie!! Jak ktos zechce ten programik to dac znac to umieszcze na swojej stronce :-) 1475524[/snapback] Bylbym wdzieczny jakbys wrzucil go gdzies i udostepnil :) No i jakby dalo rade to jeszcze jakis moze schemacik jak te ledy podlaczyc pod LPT! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CICHYCKM Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Nie ma sprawy. Zapraszam na moja strone www.cichyckm.7u.pl do dzialu download. Instrukcja jest razem z programem. Milej zabawy i powodzenia z lutowaniem :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 (edytowane) bez sensu ze wszystko jest podpinane pod lpt. port przez lata nieuzywany nagle stal sie najpotrzebniejszy... ma ktos jakis patent zeby dorobic sobie malym kosztem wiecej lpt?? jakies przejsciowki z com? usb? Edytowane 1 Czerwca 2005 przez wafer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpan Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 A ja mam jeszcze takie pytanko. Czy każdą dowolną diode mozna do lpt podłączyć, czy te "z górnej półki", w sensie ultra jasne, nie spowodują uszkodzeń lpt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CICHYCKM Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Ja mam zwykle. Gdzies wczesniej czytalem ze takich ultra jasnych tak prosto sie nie da podlaczyc bo pobieraja za duzy prad - chyba :-) Oczywiscie istnieje napewno jakis schemat jak takie diody podlaczyc ale to proponuje poszukac juz we wlasnym zakresie. A jak juz cos znajdziesz to zapodaj tutaj :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 chyba zasilanie diod podlacza sie pod zasilke a tylko sterowanie nimi pod lpt. przynajmniej ja bym tak to zrobil bo wydaje mi sie ze wydajnosc pradowa lpt moze byc zbyt mala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpan Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Całkiem ładny opis montowania diód + konfiguracja dla linuxa : http://news.comm.pl/scripts/artykul.php?co...=art&art=000033 Z niepotwierdzonych informacji dowiedziałem sie jeszcze, że z lpt mozna ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 5V , 10mA. Co do diod to informacji które bedą dobre ( czy ultra jasne bedą dobre ) to jeszcze nie wiem. Wiem za to, ze mozna podłączyć do com. Widzialem gdzieś prymitywny programik do tego ale sie specjalnie nie zainteresowałem. Jakby ktoś chciał to moze jeszcze w historii mam adres/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 jak byś mógł to popatrz za tym linkiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 prosty sposób na sterowanie.. większą ilością... wykorystać zawnętrzny mikrokontroler.. który by juz wszystkim sterował a dane przesyłał przez com1 lpt, a moze nawet i usb... wtedy można pzresyłać tymi portami rózna dane.. a mikrokontroler by sobie jużporozdzilał.. ale do tego potzrebna jest pewna wiedza z zakresu procesorków, elektroniki i programowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpan Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html <- tutaj są schematy, między innymi jak podłączać urządzenia na 230V http://www.elektroda.net/download/pafiledb...on=file&id=1138 <- prymitywny programik wraz ze schematem podłączenia do portu COM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpan Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html <- tutaj są schematy, między innymi jak podłączać urządzenia na 230V http://www.elektroda.net/download/pafiledb...on=file&id=1138 <- prymitywny programik wraz ze schematem podłączenia do portu COM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 DODATKOWE INFO Jak ktoś wcześniej nie korzystał z LPT to przypuszczalnie ma wyłączony ten port. NIE POPEŁNIAJCIE MOJEGO BŁĘDU. Można to łatwo zauważyć w programie kiedy na żadnym porcie diody się nie zmieniają (te na górze w programie). WIELKIE DZIĘKI DLA CICHYCKM, KTÓRY POZWOLIŁ MI WYKRYĆ TĄ USTERKE !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CICHYCKM Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 kfh13 -> Spoko ze juz wszystko u Ciebie dziala. Polecam sie na przyszlosc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Ma ktoś jeszcze może ten program?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...