marpan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Witam, Na początek powiem że wtej sprawie jestem zielony mam dysk WD1200JD SATA i zaczyna mi brakować miejsca, wiec wpadłem na pomysł żeby kupic drugi i myślałem o 160gb lub 200gb SATA, ale okazuje sie że to nie takie proste, mam płytę ABIT AN7 i chciałbym wykorzystać wszystko co ona daje (RAID SILICON Image itp). Jaki dysk kupić żeby to wszystko chodziło jak najlepiej. pomóżcie PLZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Do Raida powinny być 2 identyczne dyski. Jeśli jeden będzie większy to o ile się nie mylę stracisz tą różnicę w ich pojemności (w przypadku RAID 1 jest tak na 100% a w RAID 0 nie testowałem 2 różnych). Producenci zalecaja 2 identyczne modele po ty by bnie różniły się parametrami, teoretycznie chipset RAID powinien być przygotowany na różnice w prędkościach (i napewno jest przygotowany bo identycznych 2 dysków nigdy nie ma), pytanie tylko jak duże mogą być te różnice żeby nie było problemów z macierzą. Skoro masz 120GB to powinieneś kupić taki sam, ewentualnie sprzedać ten i kupić większe. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Do rajd 0 trzeba mic 2 takie same dyski... To tak, jak w pamięciach na duala... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Do rajd 0 trzeba mic 2 takie same dyski... To tak, jak w pamięciach na duala... ;) 1475641[/snapback] Z tym dualem przy pamieciach to dales cialaaa... Bo moga byc zarowno rozne pamieci jak i ich wielkosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...