Skocz do zawartości
bbc20000

NV30 ma byc 2x szybsza niz GF4Ti4600!

Rekomendowane odpowiedzi

Nvidia trills of NV30 like canary on speed 

We're ready to sock it to em, suits promise

By Fuad Abazovic: Tuesday 05 November 2002, 15:53 

DAVID KIRK, Nvidia's chief technical officer, unveiled details of the NV30 – to be launched at Comdex later this month – to a trilled thrilled audience in Korea some 48 hours or so ago. 

At the time I was midway between Mostar and Vienna – where I now live – but even on the train I managed to hear the dulcet notes of the Kirk bird singing. 

Nvidia claimed its NV30 chip will be twice as fast as the Geforce 4. 

It confirms it will have 125 million transistors, and the chip will be able to render 100 dinosaurs from Jurassic Park at 100 frames per second. 

The focus of chip marketing for this product is surely going to be as a cinematic shading GPU, as Nvidia will use full floating point or 128 bits per pixels. Company documents show that the engineers will focus on FSAA in this chip and this is the only way it can double the Ti4600 Geforce 4 by a factor of two. 

The new effects will make all demonstrations excel, and Nvidia is sure to strike a better deal with Microsoft as they kiss and make up and as DirectX 9 is launched. 

If Geforce 4 performance is doubled, we'll be looking at more than 22000 3D Marks – and this is truly astonishing. 

Korean Nvidia presentation. 

By the way, how's Nitro for a chip name? µ

Dla tych ktorzy nie znaja jezyka angielkiego tutaj zamieszczam krotkie tlumaczenie.

1. NV30 ma byc zaprezentowana na Comdex w tym miesiacu

2. NV30 ma byc 2x szybsza niz GF4Ti4600

3. NV30 bedzie miala 125 million transystorow

4. NV30 bedzie w stanie randerowac (polskie slowo ?) 100 dinozaurow z filmu Jurassic Park przy predkosci 100FPS

5. 3dMark2001 wynik powinien byc powyzej 22,000 punktow

Jednym slowem to bedzie killer!!!

Zrodlo informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje tej karty graficznej w swoim kompie absolutnie każdy gracz, i prawie każdy użytkownik, ale nie każdy potrzebuje wydawać duzo pieniędzy na tę kartę.

Tak więc cena zapewne będzie spora, w koncu nic dziwnego, ale jak wszystko, w końcu też stanieje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby tylko tym razem osiagi nie spadaly o ponad 50 % przy wlaczeniu FSAA i Anizo... :wink:

no i co i tak bendzie wtedy ponad 10k ! ;]

dobra niech sie spieszą bo ja czekam na spadek cen zeby kupic gf3.

a moze gf 4 spadnie do ceny zblzionej do gf3 teras ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby tylko tym razem osiagi nie spadaly o ponad 50 % przy wlaczeniu FSAA i Anizo... :wink:

no i co i tak bendzie wtedy ponad 10k ! ;]

dobra niech sie spieszą bo ja czekam na spadek cen zeby kupic gf3.

a moze gf 4 spadnie do ceny zblzionej do gf3 teras ? :)

No to wtedy roznica miedzy ATI a NV30 przy max jakosci bedzie 10-15% (o ile wogule) i to wedlug mnie bedzie porazka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko ten NV30 w pełni pokaże ząbki przy procku 3.2GHz, a 20000 3d marków osiągnie jush przy 2.8. :P

Cena orientacyjna jest jush wiadoma, bo 400$.

Martwi mnie tylko magistrala 128bitowa, a nie 256 jak to mają high-endowe karty konkurencji.

AA nie ma prava być słaby. Gdyż podobno NVIDIA cięzko pracuje nad tym aby włączenie AA nie obniżało wydajności.

Karta będzie szybsza 2x od GF4, ale nie w 1024x768 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na nvidia.pl czytałem że to ma mieć ddr II i taktowanie blisko 1 ghz albo i 1ghz. I już nie będzie to sie nazywało gpu tylko tak jak w raedonie 9700 pro VPU czy jakoś tak i jeszcze gdzieś widziałem tylko ne pamietak gdzie że to mam mieć szyne 128 bit to mało jak radek ma 256 i gf4 też wkarzdym bądź razie przy opisie pamięci pisało coś 128 bit (strona była angielska)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tylko marketingowy bełkot. Nie ma możliwości żeby taki NV30 robił zadanie które w Jurassic Park wykonywały potężne stacje graficzne, na mój rozum to będzie może z 20% szybsze od R9700. A wtedy Ati dowali R9700 z DDR2 i tak w kółko. W każdym razie mi to się podoba bo za rok R9700 będzie kosztował pewnie z 700zł. Przdałby się jeszce jakiś trzeci zawodnik to ceny szybciej by szły w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tylko marketingowy bełkot. Nie ma możliwości żeby taki NV30 robił zadanie które w Jurassic Park wykonywały potężne stacje graficzne, na mój rozum to będzie może z 20% szybsze od R9700. A wtedy Ati dowali R9700 z DDR2 i tak w kółko. W każdym razie mi to się podoba bo za rok R9700 będzie kosztował pewnie z 700zł. Przdałby się jeszce jakiś trzeci zawodnik to ceny szybciej by szły w dół.

fakt, tylko ze wtedy zeby pograc sobie w jakas gra 1024x768 tzreba bedzie miec wlasnie r9700, a to mi sie juz nie podoba :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA ma przewage nad ATi i całą resztą, gdyż jush kożysta z technologii 0.13 microna.

Prędzej czy później ATi tesh będzie musiało się przenieść na nowy wymiar i tesh będą komplikacje.

Nie sądze, aby DDR-II dało Radeonowi aż takiego kopa. Bo jaka jest różnica w wydajności SDR i DDR? Chociaż moge się mylić.

Śmieszy mnie porównanie NV30 do procesora P4. Dlaczego? Otóż na are you ready napisali, że nowe VPU ma być 3x szybsze od Intelowskiego CPU. Jestem pevien, że obliczyli to na podstawie ilości tranzystorów (42mln x 3 = 126mln), dowodem tego jest także fakt, że nie podali częstotliwości taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się czym podniecać, Wyścig trwa i będzie trwał :)

A tak wogóle to taki R9700 czy gf4 spokojnie by wystarczyły żeby taki DoomIII płynnie działał. Programiści idą na łatwizne i zamiast pisać kod który wyciągnie ze sprzetu jak najwięcej to piszą taki co wyciąga z portfela. Lenistwo i nakręcanie koniunktóry.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA ma przewage nad ATi i całą resztą, gdyż jush kożysta z technologii 0.13 microna.

Ciekawe czy NV30 bedzie potrzebowac dodatkowego zasilania ? Pewnie nie bo pobor mocy musi byc mniejszy przy 0.13 microna technologi niz jest przy 0.15 microna.

Mysle ze Nvidia musi wyjsc z karta ktora bedzie bez zadnego ale najszybsza karta pod sloncem poniewaz jesli tego nie zrobi to straci wielu swoich zwolennikow. (I tak pewnie i straci na Swieta Bozego Narodzenia bo wiele ludzi nie bedzie czekac na ta karte i sobie R9700 kupia). NV30 bedzie dopiero w sieci przedazy dostepna na szeroka skale w styczniu lub lutym. To jest za pozno. Wszedzie pisza ze Nvidia wychodzi z ta karta za pozno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy NV30 bedzie potrzebowac dodatkowego zasilania ? Pewnie nie bo pobor mocy musi byc mniejszy przy 0.13 microna technologi niz jest przy 0.15 microna.

Mysle ze Nvidia musi wyjsc z karta ktora bedzie bez zadnego ale najszybsza karta pod sloncem poniewaz jesli tego nie zrobi to straci wielu swoich zwolennikow. (I tak pewnie i straci na Swieta Bozego Narodzenia bo wiele ludzi nie bedzie czekac na ta karte i sobie R9700 kupia). NV30 bedzie dopiero w sieci przedazy dostepna na szeroka skale w styczniu lub lutym. To jest za pozno. Wszedzie pisza ze Nvidia wychodzi z ta karta za pozno.

Myślisz ,że po co oni robią premiere w tym miesiącu ?????????Ludzie zobaczą podjarają się i będą czekać bo czy będą mieli lepszą kartę tydzień czy 2 później nie sprawi im zbyt dużej różnicy ,a nvidia spokojnie dopracuje wszystkie szegóły i odrazu będzie miała klienta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...