Skocz do zawartości
fred_fn

Konfiguracja Amibiosu

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje mi się, że nie ma instrukcji po polsku - na stronie producenta jest tylko po angielsku i chińsku. Jak coś chcesz wiedzieć, to wal na forum, a my ci najwyżej przetłumaczymy. Swoją drogą miałem tą płytkę niedawno w kompie tylko mi padła :cry:

możesz poprosić o pomoc także >>tu <<

Edytowane przez Bartas78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie biosy są mniej lub bardziej podobne, nieważne czy Phoenix bios, czy award czy amibios. Na tym forum jest objaśnionych sporo opcji biosu: FAQ >> Spis tematów >> Bios (ale nie ma wszystkich opcji, jakie można spotkać).

Chodziło mi o to, że jeśli nie wiesz do czego służy jakaś opcja w biosie, to podaj tutaj jej nazwę, a my postaramy ci wytłumaczyć do czego służy i jak ją najlepiej ustawić.

No i nadal nie wiem jaki właściwie masz problem z tym biosem, tzn. czego konkretnie nie wiesz? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RATUNKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

QUOTE(fred_fn @ Jun 2 2005, 11:51)

no dobra, ale jak aktywowac klawe pod USB w amibiosie? już raz tam namieszałem i nie mam zemiaru więcej robić 

no dobra.... wygrzebałem w FAQ link do opisu biosa.

klawa usb dziala pod dosem.jestem bobrej myśli co do gier:D:D:D

bios mi padł. przy okazji tej aktywacji podkręciłem FSB(chyba) cesora i ram'u

opis:

-uruchomił sie ponownie, sprawdził dyskietke i zawiesił sie na IDE-0

-uruchomiłem ponownie, sprawdził "checking NVRAM" i włączyłem setup biosu

-zamiast setupu wuskoczył migajoncy kursor

-uruchomiłem ponownie, wypisał "checking NVRAM" i wiśnoł

-uruchomiłem ponownie i zobaczyłem "piękny" czarny monitor

-uruchomiłem ponownie pipnoł i zaczoł mielić dyskietką z amibios.rom

-uruchomiłem ponownie pipnoł i skonczyl mielić dyskietką z amibios.rom

-uruchomiłem ponownie pipnoł i mieliną stacją 3,5" i znów widzę czarny monitor.

-i robi teraz za karzdym razem tak samo.

MEYDEY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie, jak teraz uruchamiasz kompa bez dyskietki w stacji dyskietek, to nic nie ma na ekranie cały czas od chwili włączenia kompa?

bios ci mógł paść jedynie jeśli była przerwa w dopływie prądu podczas aktualizaji biosu (albo chwilowy brak prądu, albo zrobiłeś nie daj boże reset kompa w tym momencie), ale jeżeli skala pokazująca postęp aktualizacji doszła do końca i potem był reset, to powinno być spoko

Edytowane przez Bartas78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to spróbuj reset biosu zrobić (reset cmos w instrukcji do płyty głównej). Tylko wyłącz kompa z prądu przedtem. Jak już zrobisz reset to podłącz prąd i spróbuj odpalić kompa

Jak dobrze pamiętam, to żeby zresetować bios, musisz w tym celu znaleźć na płycie JP4 (na początku instrukcji znajdziesz schemat płyty głównej) i przestawić zworkę, która na "tym" jest o jeden pin w drugą stronę, a potem spowrotem jak było.

Edytowane przez Bartas78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki na kolanach :D :D :D .

życie(i kompa :D ) mi tym uratowałeś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to w takim razie możesz mieć coś takiego jak moja znajoma. U niej w kompie czasami działała myszka i klawa, a czasami nie. Co się okazało, port PS/2 na płycie głównej czasami nie kontaktował - trzeba było dociskać i przez jakiś czas działąło, potem znowu dociskanie - po prostu głupiego robota. Raczej kup płytę główną, bo odradzam własnoręczną naprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi