Skocz do zawartości
Shog

Samsung Syncmaster 173p Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od wczoraj jestem posiadaczem tego monitorka. Chcialem spytac jak go lepiej podpiac? Pod DVI czy DSUB? Teraz mam pod DVI i zastanawiam sie czy bedzie roznica jak go przepne pod Analog. Widzialem ze ktos pisal cos o odswiezaniu, moj chodzi na 85Hz.

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Ogólnie lepiej pod DVI,choć mi jest ciężko zobaczyć różnice,między d-sub.

A jak masz karte Ati,to w sterownikach zaznacz "ukryj tryby nie obsługiwane przez ten monitor" i ustaw na 60,bo poco wyżej,jak różnicy nie widać,a im wższa częstotliwość,tym bardziej sie podobno elektronika zużywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez cchiałem kupic ten monitorek ale -podbno juz wycofali z produckji, ale w tej samej cenie w komputronik kupiłem samsunga 770p+ i ejstem bradzo zadowolony, wbrew temu co pisza na komputronik monitor ma pivote i ma zlacze d-sub i dvi, wiec nie wiem ska oni wzieli te informacje, zpoa tym zadnego smuzenia, obraz wspanialy(po moim lg 1510 to w ogóle jestem jak w niebie) ogolnie to samo co 173p+ a ma mniej ms bo tylko 6 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem ostatnio świetną dystrybucję linuksa - wkładam płytkę i uruchamia się ona praktycznie bez instalowania na kompie, po prostu komp sie bootuje z płyty itp... Ma wbudowanego Mlayera, edytor tekstów , mozillę jest po polsku itd...Zapytam się posiadaczy tego super monitora (jak w temacie) jakbyście zmienili parametry wyświetlania obrazu w tej dystrybucji linuksa. Używam jej głównie do neta (wirusy oczywiście) i oglądania filmów. W moim, LG wszystko robię jednym, przyciskiem (funkcja light viev). Bo skoro nic sie w niej nie instaluje, tylko korzysta to jak zainstalować ti "cudo" magic tune czy jakoś tam. (post bez złośliwości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem ostatnio świetną dystrybucję linuksa - wkładam płytkę i uruchamia się ona praktycznie bez instalowania na kompie, po prostu komp sie bootuje z płyty itp... Ma wbudowanego Mlayera, edytor tekstów , mozillę jest po polsku itd...Zapytam się posiadaczy tego super monitora (jak w temacie) jakbyście zmienili parametry wyświetlania obrazu w tej dystrybucji linuksa. Używam jej głównie do neta (wirusy oczywiście) i oglądania filmów. W moim, LG wszystko robię jednym, przyciskiem (funkcja light viev). Bo skoro nic sie w niej nie instaluje, tylko korzysta to jak zainstalować ti "cudo" magic tune czy jakoś tam. (post bez złośliwości)

Ja jednak nie korzystam z Linuxa i korzystac nie bede, nie jest mi on potrzebny, a sterowanie wole softem, niz bawic sie w przyciski, poza tym monitor duzo lepiej wyglada.

cmsydney - podejrzewam, ze Twoj monitor nie jest w calosci sprawny, to smuzenie na pewno nie powinno w takim stopniu wystepowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja jestem szczęśliwym posiadaczem 173p+.Przesiadłem się z okazu muzealnego;),więc dla mnie to jakby przeskok lat świetlnych.Magic Tune fajna sprawa,poustawiałem sobie własne kolorki i zależnie co oglądam klikam i siup.Magic Rotation świetna sprawa dla tych co dużo piszą na kompie,naprawdę polecam.O smużeniu ciężko mi pisać,bo przesiadłem się z eksponatu muzealnego (14 cyfrowa LG;) ).Ale w porówanniu do znajomych to smużenie znikome.Czasem mam wrażenie,zwłaszcza na czrnym tle,że rogi (nie wszystkie) są jaśniejsze,ale już teraz to znikome.Bardzo fajny monitorek,super wygląd.I ten niebieski "przycisk" włacz/wyłącz.Super wygląda!NIeżąłuję zakupu (dosyć długo szukałem który wybrać) i naprawdę polecam.Piksele czyśicutko.Chciałem srebrny (bo srebrny komp;) ),mieli 6 na stanie,ale pierwszy,jaki przyszedł na sprawdzenie w sklepie przed zakupem,stoi właśnie u mnie na biórku.Inne kolory na zamówienie,ale ten wygląda świetnie.Także jestem zadowolony.Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Krótka piłka.

Do:

* netu

* filmów

* pracy

Nie gram praktycznie w ogóle. Zależy mi na kątach, i na jasności. Mam teraz mocno zjechana 17" CRT Belinea ;]

I nie wiem czy brać 17 czy 19 tego Samsunga. Wyglądaja identycznie, niby kąty maja takie same - ale nie wiem czy lepszy ten większy czy mniejszy. Więszky wygląda ładniej - ale nie wiem czy nie będzie słabszy. Wole mocna 17 niż średnią 19.

Więc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro idę do sklepu i chcę kupić 173P Plus albo 770P. Bardzo proszę o

poradę który jest lepszy. Ale proszę o poradę kogoś kto się zna

najlepiej doświadczalnie na detalach typu "równomierność oświetlenia",

"smużenie", "reprodukcja kolorów" i ewentualnie "nie męczący dla oczu".

Oba modele (770P i 173P+) są na półce :) Proszę też o rady

jakie progsy mam zapuścić co by wykryć czy nie ma badpixeli,

nierówności oświetlenia itp.

Zaznaczam że ja się jeszcze nie znam na monitorach LCD.

Bardzo dziękuję z góry za pomoc !

Pozdrawiam,

Marek

PS. O 173P+ czytałem wiele dobrego. Boję się czy czegoś nie

skopali w 770P w stosunku do niego. Z drugiej strony kusi mnie

ta szybsza matryca. Ale czy ona jest rzeczywiście szybsza ?

Edytowane przez marianb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba monitory są praktycznie identyczne pod względem jakości obrazu,z tym,że 770P minimalnie szybszy,co trudno uchwycić w grach i flimach,bo 173P+ już praktycznie nie smuży.Różnice tą najlepiej wyłapać w teście pixelpersistanceanalizer,ale najpierw trzeba zainstalować sterownik do monitora,bo bez niego monitory smużą.

Sam mam 173P+ i gdybym miał dziś kupować też bym go wybrał z uwagi na wygląd.

Zeby obadać bad pixele wystarczy nokia monitor test i zapuścić po kolei biały,czarny,niebiski,zielony,i czerwony obraz,ale pixele mogą wyskoczyć w pierwszych dniach używania,nawet jak ich w sklepie nie ma.

O tej nierówności podświetlenia dużo pisali na www.mva.pl i jest w obu monitorach,ale po 2-3 tygodniach znika i co ciekawe nie jest spowodowana niewygrzaniem matrycy,jak myślano wcześniej,ale naprężeniami od zbyt ciasnego pakowania monitora,więc jak panele stoją długo rozpakowane w sklepie,to będą równo podświetlone,bo napręzena panelu ustępują po odpakowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówki. Kupiłem 770P.

Mam jeszcze pytanie: czy działa wam w MagicTune regulacja Image: Image Setup / Position ?. Bardzo proszę o informację. Chodzi o to że u mnie to nie działa (tzn. pisze że opcja jest "Not Available").

Zależy mi aby zmniejszyć szerokość obrazu o kilka pikseli. U mojego brata to pomogło wyostrzyć czcionki w 1024x768 (na Samsungu 171P).

Pozdrawiam,

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówki. Kupiłem 770P.

Mam jeszcze pytanie: czy działa wam w MagicTune regulacja Image: Image Setup / Position ?. Bardzo proszę o informację. Chodzi o to że u mnie to nie działa (tzn. pisze że opcja jest "Not Available").

Zależy mi aby zmniejszyć szerokość obrazu o kilka pikseli. U mojego brata to pomogło wyostrzyć czcionki w 1024x768 (na Samsungu 171P).

Pozdrawiam,

Marek

Pod dvi mi też nie działa,ale obraz mam idealnie ustawiony.Mam MT 3.6.Jedynie sharpness działa z zakładki image.

Pod dsub nie sprawdzałem,bo mam tylko dvi podłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od okolo tygodnia mam tego samsunga w domku i musze powiedziec ze po tym okresie uzytkowania nie dopatruje sie narazie zadnych minusow wszystko chodzi pieknie (gry, filmy itp) a jakos pokazywanego pobrazu jest naprawde super :) jest wart swojej ceny !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wlasnie chce kupic sobie Samsunga 173P PLUS mam pytanie czy wypalili sie juz komus piksel od uzytkownia od momentu jak ma ten monitorek??? Ile musi byc wypalonyc ppikseli??? zeby dac do serwisu. Wlasnie nie iwem czy kupic Samsunga moze Iiyama bo w Iiyamie podobno wymienija juz po 1 martwym ppikselu.Prosze o pomoc

POzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadchodzi nowy król wśród 17" Samsung CX717B (17 cali) 2 milisekundy!

huh i co z tego? już są monitory z czasem reakcji 3ms i też mnie to nie rusza bo są one na TN, a to dyskwalifikuje taki LCD na starcie <_<

Wyznacznikiem jakości monitora wcale nie jest czas reakcji... :lol2: :lol2: :lol2:

Gucio

"Święto prawda" B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będzie miał matrycę 179 st. w pion i poziom , 16 777 216 kolorów , złącze DVI i maksymalny czas reakcji nie przekraczający 10 ms to faktycznie może być super :P

Od nowego roku samsung robi nowe matryce PVA z kątami 180 stopni pion i poziom:) - to będzie nowy krol wsrod LCD :lol2: :lol2: :lol2:

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wlasnie chce kupic sobie Samsunga 173P PLUS mam pytanie czy wypalili sie juz komus piksel od uzytkownia od momentu jak ma ten monitorek??? Ile musi byc wypalonyc ppikseli??? zeby dac do serwisu. Wlasnie nie iwem czy kupic Samsunga moze Iiyama bo w Iiyamie podobno wymienija juz po 1 martwym ppikselu.Prosze o pomoc

POzdrawiam

W monitorze przed wymiana, mialem 2 czarne pixele (a wlasciwie "blade"), w nowym mam 0 bad pixeli.

Wymiana - norma ISO klasy II + gwarancja Samsunga "Zero bright dot" przez 14 dni.

Edytowane przez $l@ven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, Włąsnie kupięłm ten monitor. Jak by ktos był tak dobry móg by udsotepnic swój config? Cofnig to normalnej pracy internet, winodws. a jecz eptyanei do pixeli . mam jeden święcący na czerwono, a w filmach świeci na zielono To kwalifikuje się do wymiany? Jeszce jest tak na środku.. trochę derywujące

Edytowane przez Bartek_em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dzwoniłem do Samasunga i raczej nie, tłumaczył mi ze się to nie kwalifikuje tylko jak by się ciągle świecił na czerwono albo zielono lub niebiesko a gdy się świeci na czerwono lub zielono to nie. a Co za różnica jak na dwa różne kolory to jeszcze gorzej przecież.. ten zielony widać z 5 metrów podczas oglądania filmów, Jak się swieci na czerwono to mi tak nie przeszkadza bo go nie widać... ehh szkoda gadać. apropo . Jest jakis rpgoram co wykrywa bad pixele? albo sprwia ze są widoczne? może mam jeszcze jeden a go nie widzę :P

Edytowane przez Bartek_em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dzwoniłem do Samasunga i raczej nie, tłumaczył mi ze się to nie kwalifikuje tylko jak by się ciągle świecił na czerwono albo zielono lub niebiesko a gdy się świeci na czerwono lub zielono to nie. a Co za różnica jak na dwa różne kolory to jeszcze gorzej przecież.. ten zielony widać z 5 metrów podczas oglądania filmów, Jak się swieci na czerwono to mi tak nie przeszkadza bo go nie widać... ehh szkoda gadać. apropo . Jest jakis rpgoram co wykrywa bad pixele? albo sprwia ze są widoczne? może mam jeszcze jeden a go nie widzę :P

Nie daj się zbyć,bo mają wymienić.A do sprawdzania pixeli możesz użyć nokia testu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi