Skocz do zawartości
Shog

Samsung Syncmaster 173p Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Od wczoraj jestem posiadaczem Samsunga 173P+ w czarnej wersji. Miał być w srebrny ale jak zobaczyłem obok siebie oba naraz to nie miałem wątpliwości który wybrać . Monitorek ogólnie jest bardzo fajny – na razie go poznaje. Wersja Magic Tune 3.6 u mnie nie działa ale wgrałem 4.0 i jest ok. no prawie nie działa Magic Color ale się tym nie przejmuje. Pivot działa ale po powrocie do normalnego ikony nie wracają na swoje miejsce i to mnie wkurza.

Kolory, ostrość wszystko ok. ale trochę przeszkadza mi jednak widoczne smużenie szczególnie w grach takich jak z serii FIFA. W pozostałe tz. NFS, Call of Duty, GT S.A jest ok. tz. mniej żuca się w oczy.

Mam pytanie do innych użytkowników tego LCD Gdzie się reguluje moc lamp? Bo podobno model ten oferuje taką możliwość.

Przeglądałem ostatnio testy Fujitsu Siemens P19-2 i trzeba przyznać, że pomiar czasu reakcji ma znacznie lepszy od Samsunga 173P+ - ciekawe czy jet to również znacząco widoczne w praktyce. Może ktoś wdział jak to w życiu wygląda.

Zauważyłem, że na moim monitorze na czarnym tle przy słabym świetle zewnętrznym jest widoczna rozświetlona poświata k kształcie tak jakby obręcz koła. Czy to normalne ? Może to widać lampy – jak je regulować ?

POZDRAWIAM

Edytowane przez Krzysiek234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wersja Magic Tune 3.6 u mnie nie działa ale wgrałem 4.0 i jest ok. no prawie nie działa Magic Color ale się tym nie przejmuje.

1650232[/snapback]

Na stronie Samsunga jest taka adnotacja przy MagicTune 4.0: MagicTune 4.0 International Downloads (only 204Ts, 214T). Czy nie znaczy to, iż ta wersja nie jest przystosowana do 173p+? Ktoś jeszcze instalował wersję 4.0? Ja z kolei mam problem z MagicZone, po kliknięciu na ikonę w tray'u kursor się zmienia i nic nie można zrobić, nawet wyłączyć. Pomaga jedynie restart kompa przez skróty klawiaturowe. Spotkał się ktoś z tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem MagicTune 4.0 i przy próbie uruchomienia wyskakuje standardowy windowsowski komunikat, że program wykonał nieprawidłową operację i zostanie zamknięty. Odinstalowałem wcześniej wszystkie aplikacje związane z monitorem. Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasny gwint - co wy macie z tym oprogramowaniem. Podłączyc monitor zainstalowac co jest na płytce i wszystko działa. Ja uzywam dostarczonego 3.6 i jest ok. Zadnego nierównomiernego podswietlenia, zadnych kół na ekranie, zadnych zwisów i blokad. Aż sie wierzyć nie chce w to co wypisujecie.

Widze ze nawet zainstalowanie monitora staje sie sztuką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm rozpiętość konfiguracji jest raczej spora - jedni mają problemy, drudzy nie ! Moze wina lezy po stronie sterowników w zalezności od producenta karty i wersji sterownika karty graficznej. Inna mozliwosc nie przychodzi mi na mysl. Ja uzywam catalystów 5,4.

Jak zmienie sterownik na nowszy i wystąpia problemy to dam znac.

Edytowane przez Sołtys25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasny gwint - co wy macie z tym oprogramowaniem. Podłączyc monitor zainstalowac co jest na płytce i wszystko działa. Ja uzywam dostarczonego 3.6 i jest ok. Zadnego nierównomiernego podswietlenia, zadnych kół na ekranie, zadnych zwisów i blokad. Aż sie wierzyć nie chce w to co wypisujecie.

Widze ze nawet zainstalowanie monitora staje sie sztuką.

1651277[/snapback]

Też mnie to dziwi, kupiłem monitor, podłączyłem pod DVI, zainstalowałem Magic Tune oraz Magic Rotation i wszystko działa ok :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

czy spotkal sie ktos z problemem ze mt3.6 zaweiszalo kompa ? ale w taki dziwny sposob ze tak jakby nakladal na monitor screena a pod spodem cos dziala lecz nic nie mozna srobic, tylko twardy restart pomaga, czy ktos ma jakies sugestie ? strasznie sie wkurzylem jak mi taki myk wyskoczyl, a mialo wszystko dzialac...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam ten soft olewam az go poprawia, chociaz szkoda bo pewnie jakies przydatne ustawienia ma... akurat zrobilem new system i standardowo, wywala sie po wlaczeniu ;]

1652096[/snapback]

no wlasnie na czystym sysku sie to 3.6 wysypuje, moze przeinstaluje i bedzie chodzic, tak czy inaczej przetestuje jeszcze to 4.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

czy spotkal sie ktos z problemem ze mt3.6 zaweiszalo kompa ? ale w taki dziwny sposob ze tak jakby nakladal na monitor screena a pod spodem cos dziala lecz nic nie mozna srobic, tylko twardy restart pomaga, czy ktos ma jakies sugestie ? strasznie sie wkurzylem jak mi taki myk wyskoczyl, a mialo wszystko dzialac...

pozdrawiam

1652068[/snapback]

Ja miałem wgraj 4.0 powinno pomóc - u mnie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem wgraj 4.0 powinno pomóc - u mnie pomogło.

1652533[/snapback]

fakt zastosowalem ta kombinacje zanim przeczytalem ten topic, z 4.0 chodzi ok raz mi jakis blad byskoczyl ale przynajmniej sie nie zwiesza, niemniej szkoda ze samsung nie przylozyl sie do guziczkow... to by bardzo ulatwilo zycie...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Też chciałbym kupić Samsunga 173P+, ale chciałbym go używać pod Linuxem. A tutaj jest jeden problem - brak przycisków na panelu i oprogramowanie tylko dla Windows. Może wiecie, czy np. da się parametry obrazu skonfigurować w Windows i jakoś zapisać w panelu, żeby potem włączając go w Linuxie mieć te parametry identyczne. To by mnie chyba zadowoliło.

Z góry dzięki za wszelkie informacje,

Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałem się właczyć do dyskusji bo ja zastawiam sie na 3 Samsungami i chciłalbym zebyście mi doradzili Zastanawiam sie miedzy Samsung SyncMaster 730BF http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20121 Samsung SyncMaster 710T i Samsung SyncMaster 173P Plus cały czas tu przez Was omawianym.. najbardziej jestem za 730 BF ... a Co Wy sądzicie? z góry dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat:

"Dla tych co maja problem z MagicTune i korzystajacych z Zonealarma.

Wchodzimy w ZoneAlarma, z lewj strony wybieramy Program Control nastepnie zakladke Programs. Szukamy na liscie MagicTune, zaznaczamy, wszystkie pytajniki zamieniamy na zielone ptaszki Smile Nastepnie w tym samym oknie przy zaznaczonym MagicTune klikamy w przycisk "options" (prawy dolny rog) i tam w kazda opcje wstawiamy czerwone ptaszki.

Dla tych co ogladaja filmy na 173p+, polecam w MagicTune w zakladce Color , MagicColor zaznaczyc opcje Auto Detect. Rozjasnia nam wtedy tylko obszar filmu pozostawiając czarne pasy na gorze i dole bez zmian."

autor amigo/ mva.pl forum

U mnie problemy zniknęły z wieszaniem kompa i nie działającym pivotem :D

Edytowane przez grudzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałem się właczyć do dyskusji bo ja zastawiam sie na 3 Samsungami i chciłalbym zebyście mi doradzili Zastanawiam sie miedzy Samsung SyncMaster 730BF 1653820[/snapback]

Przeczytaj post numer 56 w tym wątku na stronie 2. Jezeli jestes ekstremalnym graczem i musisz mieć matrycę TN to kup Hyundaja B71A/B91A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące auto-pivot. Czy jest jakaś możliwośc żeby program zapamiętywał ustawienie ikon? Bo jak wracam z pivot do normalnej pozycji to ikonki są poprzemieszczane.

Do neksus-a Samsung 710T to matryca TN - jak dla mnie to go wyklucza na wstępie nawet żeby miał czas reakcji 0 to bym go niechciał choć kiedyś był moim marzeniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pivotu to sprawa ma się tak, jeżeli ustawisz je odpowiednio to nie beda sie przestawialy.  od lewej strony ukladajac , moga byc tylko na szerokosc taka jaka ma ekran po przestawieniu do pionu.

1654100[/snapback]

Sprawdziłem. Teraz jest ok. Dzięki.

Niestety mam problemy z podświetlaniem. Wyraźne rozświetlenia w rogach ekranu na czarnym tle. Raz go już wymieniałem ale widzę, że zanosi się na to, że będzie go trzeba zwrócić całkiem do sklepu bo widocznie cała partia jest uszkodzona. Wielka szkoda bo go już polubiłem :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mam problemy z podświetlaniem. Wyraźne rozświetlenia w rogach ekranu na czarnym tle. Raz go już wymieniałem ale  widzę, że zanosi się na to, że będzie go trzeba zwrócić całkiem do sklepu bo widocznie cała partia jest uszkodzona. Wielka szkoda bo go już polubiłem  :cry:

1654140[/snapback]

A gdzie go kupowałeś? Prawdopodobnie do Media Markt trafiła jakaś "gorsza" seria, odpadki z nierównym podświetleniem matrycy :)

Ja swój kupiłem w Vobisie i jest extra, żadnych przejaśnień :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem formata, zainstalowałem wszystko i wszystkie opcje softu monitorka pięknie śmigają. Troche się nie moge do niego przyzwyczaić ale damy rade ;) monitorek wypas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi