Skocz do zawartości
Shog

Samsung Syncmaster 173p Plus

Rekomendowane odpowiedzi

No i racja tych ktorzy narzekaja 1500zł to jest duzo kasy ,dzisiaj troche poogladalem i porazmawialem z ludzmi ktorzy wiedza duzo o monitorach.

rada jest taka - nie pchaj sie w cos co jest przereklamowane i nowe lepiej kup starsze i sprawdzone , bedziesz bardziej zadowolony. Ja bym kupil 713N za 1050zł lub 730BF za 1340zł ale napewno nie 173P+. Jak wybierasz pierwszy to w kieszyni ci zostaje 500zł , a to duzo. Twierdze ze nie warto doplacic 500zł do 173P+ bo az takiej roznicy w jakosci obrazu niema [porownywalem wszystkie trzy modele} , zeby tyle kasy wywalac w bloto, a problemow z ta nowosci co nie miara jak wyzej widac.

radze przemyslec sobie dobrze decyzje o kupnie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i racja tych ktorzy narzekaja 1500zł to jest duzo kasy  ,dzisiaj troche poogladalem i porazmawialem z ludzmi ktorzy wiedza duzo o monitorach.

rada jest taka - nie pchaj sie w cos co jest przereklamowane i nowe lepiej kup starsze i sprawdzone , bedziesz bardziej zadowolony. Ja bym kupil 713N za 1050zł lub 730BF za 1340zł ale napewno nie 173P+. Jak wybierasz pierwszy to w kieszyni ci zostaje 500zł , a to duzo. Twierdze ze nie warto doplacic 500zł do 173P+ bo az takiej roznicy w jakosci obrazu niema              [porownywalem wszystkie trzy modele} , zeby tyle kasy wywalac w bloto, a problemow z ta nowosci co nie miara jak wyzej widac.

pozdrawiam

1667824[/snapback]

Tylko szkoda, że wymienione przez Ciebie panele psiadają matrce TN. A ten Samsung którego byś nie kupił PVA co całkowicie odróżnia go od wymienionych przez Ciebie modeli.

Wszystkim, którym nie działa MT polecam format systemu i wgranie wersji 4.0 tego programu. A tak w ogóle to musze powiedzieć, że też byłem bardzo źle nastawiony do tego, że ten monitor nie ma przycisków do regulacji a teraz uważam to rozwiązanie bardzo dobre. Jestem w 100% zadowolony ze sposobu dostrajania monitora za pomocą oprogramowania. Jestem pewien, że nawet jeżeli ktoś ma kartę graficzną, która nie współpracuje dobrze z tym programem to jego następna wersja na pewno rozwiąże ten problem a że taka się pojawi to pewne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko szkoda, że wymienione przez Ciebie panele psiadają matrce TN. A ten Samsung którego byś nie kupił PVA co całkowicie odróżnia go od wymienionych przez Ciebie modeli.

Wszystkim, którym nie działa MT polecam format systemu i wgranie wersji 4.0 tego programu. A tak w ogóle to musze powiedzieć, że też byłem bardzo źle nastawiony do tego, że ten monitor nie ma przycisków do regulacji a teraz uważam to rozwiązanie bardzo dobre. Jestem w 100% zadowolony ze sposobu dostrajania monitora za pomocą oprogramowania. Jestem pewien, że nawet jeżeli ktoś ma kartę graficzną, która nie współpracuje dobrze z tym programem to jego następna wersja na pewno rozwiąże ten problem a że taka się pojawi to pewne.

1667967[/snapback]

Zgadzam się 100% - co do wyboru matrycy. Tylko PVA, jeżeli ktoś nie widzi różnicy to polecam dobrego optyka ;-). A poważnie to różnica jest i nikt mi nie wmówi, że nie widzi różnicy - no chyba że PoLskich Nowych złotych jest tak duża, że nie ma sensu przepłacać.

A co do nowej wersji programiku to mnie to drażni okrutnie, że kupuję cos co z gruntu i na wejściu jest już niedobre...i czekam, że producentowi się odwidzi i napisze nowy software to MOŻE będzie lepiej.

To tak jakbyś kuił samochód z wadliwym rozrusznikiem - niby jeździ, ale trzeba stawiać z górki zapalać na tzw "pych"...Na gwarancji Ci to wymienią ale na razie sobie "popychaj" - :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz porownalem godzine temu 713n i 173P+ i w zyciu bym nie dał 500zł wiecej za 173P+ roznica jest widoczna tylko wtedy jak stoja obok siebie

no faktycznie troszeczke lepiej odbiera ta nowasc , ale dajcie spokoj nie na tyle zeby tak duzo doplacac. Ale dla zwyklego czlowieka ktory chce grac i ogladac filmy to ten 713N to jest w 100% wystarczajacy.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz porownalem godzine temu 713n i 173P+ i w zyciu bym nie dał 500zł wiecej za 173P+ roznica jest widoczna tylko wtedy jak stoja obok siebie 

no faktycznie troszeczke lepiej odbiera ta nowasc , ale dajcie spokoj nie na tyle zeby tak duzo doplacac. Ale dla zwyklego czlowieka ktory chce grac i ogladac filmy to ten 713N to jest w 100% wystarczajacy.

pozdro

1668241[/snapback]

Polecic Ci jakiegos okuliste ?

Nie twierdze ze zawsze warto dopłacac 500zł ale roznica jest dla mnie ogromna.

Gucio

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ jedno taki kontrast 1500:1 jest raczej w tej technologii nie do osiągnięcia. Rozmawiałem z wieloma praktykami, którzy nie jednego LCDka mieli i twierdzą, że to matematyczna sztuczka S-sunga dla zwabienia Klienta. Rzeczywisty kontrast będzie około 1000:1

1667045[/snapback]

Reczywisty kontrast zmierzony w teście chipa to 1200:1,a FS jak podaje 1000:1 to pewno też ma ze 200 mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reczywisty kontrast zmierzony w teście chipa to 1200:1,a FS jak podaje 1000:1 to pewno też ma ze 200 mniej.

1668323[/snapback]

No ba - czywiście, że producenci muszą stosować "myki" żeby zwiekszyć sprzedaż ;-)

Zauważ, że kolega Flinston pisze, że różnice widać jak się postawi dwa LCDki koło siebie.

Ja miałem okazję na takie porównanie (kolega zakupił 173P+) i jakoś nie zauważyłem "przerostu mocy kontrastu" nad moim FS.

SUBIEKTYWNIE nie widziałem różnicy, ale efekt szybkiego skrolowania strony www z tabelką w S-sungu jest nieciekawy w porównaniu z FS - ale to szczegół.

Natomiast te testy które wykonalismy (Nokia test cośtam) + plansza w Tournamencie + kawałek Matrixa z DVD jak dla mnie nie różniły się niczym.

Nie było czasu na lepsze przetestowanie - niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro

1668241[/snapback]

Widać widać - weź sobie płytkę zdjęć z dobrego cyfraka, albo trochę obrazków z National Geographic to zobaczysz różnicę.

Ale czy faktycznie dać 500 więcej za soczyste kolory i lepszy kontrast - to już pozostawiam wedle uznania każdego osobiście.

Ja dałem - nie żałuję (mówię tu oczywiście o rodzaju matrycy, a nie konkretnym producencie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie nie liczysz z kasa to tak se mozna pogadac

a do okulisty to sam idz , przeczytaj dokladnie co napisalem slepoto.

a dokladnie ktory lepiej odbiera.

1668308[/snapback]

Jezeli poczułes sie urazony to sorrki to był zart bo chciałem tylko podkreslic ze roznica jest bardzo wyrazna (widocznie nie dla wszystkich).

Własnie dlatego ze licze sie z kasą nie mam pieniędzy na wyrzucanie w błoto...

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1667967[/snapback]

A co z regulacją parametrów np. pod DOSem - czy skazany jestem na ustawienia default'owe?

Jaka rozsądna alternatywa (w cenie do 1500) na matrycy PVA w stosunku do tego samsunga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem caly temat. Na poczatku bardzo przyjaznie bylem nastawiony na tego Samsunga 173P+, a teraz sam juz nie wiem.

Nasuwa mi sie pytanie:

Dlaczego majac 1500zł w kieszeni nie mozna miec pewnosci, przy kupnie monitora, ze bedzie dzialal na 100% sprawnie i bezawaryjnie?

Nie mam zamiaru kupic monitora za 1500zł i po 2 dniach go reklamowac, ze wzgledu na nierowne podswietlenie czy powstaly martwy piksel, a do tego, miec problem z gwarancja.

Polecicie mi, moze jakis inny monitor 17"LCD w tej cenie? Zastanawiam sie nad LG, ze wzgledu na warunki gwarancji.

Gdzie ew. dostane Samsunga 173P+ wersje Black w miare rozsadnej cenie w sklepie internetowym, gdzie nie bede robic mi problemu z gwarancja, a realizacja zamowienia jest szybka?

Edytowane przez $l@ven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i racja tych ktorzy narzekaja 1500zł to jest duzo kasy  ,dzisiaj troche poogladalem i porazmawialem z ludzmi ktorzy wiedza duzo o monitorach.

rada jest taka - nie pchaj sie w cos co jest przereklamowane i nowe lepiej kup starsze i sprawdzone , bedziesz bardziej zadowolony. Ja bym kupil 713N za 1050zł lub 730BF za 1340zł ale napewno nie 173P+. Jak wybierasz pierwszy to w kieszyni ci zostaje 500zł , a to duzo. Twierdze ze nie warto doplacic 500zł do 173P+ bo az takiej roznicy w jakosci obrazu niema              [porownywalem wszystkie trzy modele} , zeby tyle kasy wywalac w bloto, a problemow z ta nowosci co nie miara jak wyzej widac.

pozdrawiam

1667824[/snapback]

713N jest jakąś alternatywą dla 173P+,bo dużo tańszy,ale 730BF to nieporozumienie za tą kasę,skoro za niewiele więcej jest 173P+.

A co do róznicy w obrazie miedzy 173P+ a tymi dwoma pozostałymi to IMO jest ogromna,poza tym ja z moin 173P+ nie mam żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

713N jest jakąś alternatywą dla 173P+,bo dużo tańszy,ale 730BF to nieporozumienie za tą kasę,skoro za niewiele więcej jest 173P+.

A co do róznicy w obrazie miedzy 173P+ a tymi dwoma pozostałymi to IMO jest ogromna,poza tym ja z moin 173P+ nie mam żadnych problemów.

1669459[/snapback]

No to samsung 173p+ (czarny) zamówiony, jutro odbiór, podzielę się wrażeniami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to samsung 173p+ (czarny) zamówiony, jutro odbiór, podzielę się wrażeniami...

1670054[/snapback]

Zgodnie z obietnicą - garść spostrzeżeń, po kilku godzinach użytkowania.

Na początek MagicTune - działa bez zarzutu i to w wersji 3,6 - bez formatów i stawiania systemu do nowa (winda ma chyba z pół roku i dziesiątki zainstalowanych/odinstalowanych prog. - jednym słowem: śmietnik).

Jak dla mnie obraz b.dobry (po przesiadce z 15" bańki pewnie obraz na LCD'ku za 600zł z hipermarketu byłby dobry - więc to spostrzeżenie proszę zignorować). Odwzorowanie kolorów, ostrość, kontrast (zdjęcia) rewelacyjne, przewijanie jasnych stron (ciemne literki) za pomocą paska przewijania powoduje, że dostrzegalne są białe "duchy", ale o tym już niejednokrotnie pisano (skrolowanie kółkiem myszy nie powoduje tego efektu),

edit: występuje to tylko przy niskich wartościach kontrastu i jasności - na defaultowych nie obserwuję tego zjawiska. end edit

Duża jasność - siedzenie w nocy skutkuje w moim przypadku zmniejszeniem jasności i kontrastu prawie na min. - standardowe ustawienia text/internet/game itd nadają się może do pracy w dzień, ale i tak warto poeksperymentować z własnymi ustawieniami.

Wcześniej ktoś pisał o wypadającym wtyku zasilacza - u mnie trzeba go było solidnie wcisnąć, więc o wypadaniu nie ma mowy. Natomiast białe wtyczki kabla DVI to jakieś nieporozumienie - cały monitor czarny, z kablem włącznie i takie "cudo" - na szczęście niewidoczne podczas siedzenia przed panelem. Może ktoś uzna to za mało istotny szczegół, ale za taką cenę mogliby pomyśleć i o tym - tym bardziej biorąc pod uwagę wygląd i jakość wykonania tego modelu.

Podświetlenie matrycy prawie jednorodne - gdyby szukać dziury w całym to można dostrzec jaśniejsze plamy w górnych rogach - ale trzeba naprawdę dobrze się wpatrzeć :blink: . Kąty widzenia bardzo dobre. Co do filmów i gier to za dobrze jeszcze nie potestowałem. Pierwsze wrażenie po uruchomieniu gry (area 51), że jest inaczej niż na CRT, nie gorzej, ale inaczej - jakiegoś uciążliwego smużenia nie zauważyłem. Uruchomię jeszcze parę innych gier i posprawdzam.

Filmy wyglądają całkiem nieźle, ale i tak zamierzam oglądać przez TV out na telewizorze.

Oczywiście żadnych zdechlaków.

Jak na razie jestem zadowolony z wyboru, jednak po kilku godzinach użytkowania trudno o wyrobienie sobie obiektywnej opinii o tym monitorze. Jeszcze jestem pod wrażeniem jakości obrazu, ergonomii i jakości wykonania.

Tyle.

Edytowane przez wildthink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 173p+ z sierpnia 2005 i z 'ufo'. kupowany w vobisie 2 dni temu. poza ta nieszczesna elipsa - monitor super. az nie chce mi sie z nim rozstawac na czas wymiany, mam na dzieje, ze problemow nie beda robili...

EDIT

bylem, specjalnie do lazienki weszlismy (sic!) i... szok. luk isa, ale duzo mniej widoczne, takie, ze nie przeszkadzaja. komputer byl podlaczony do laptopa.

ok, wrocilem do domu, porzczylem laptopa, u siebie do lazienki, recznikiem zaslonilem szybe (i zrobilo sie na prawde ciemno) - to samo. luki sa widoczne jak sie czlowiek przypatrzy. a wczoraj w nocy tak dawaly po oczach, ze widac je z 2 konca pokoju, pod kazdym katem patrzenia. o co chodzi? czy one sie robia coraz jasniejsze wraz z dlugoscia pracy monitora? im bardziej sie nagrzeje tym lepiej je widac? a moze laptop jakos ma na to wplyw, moze to wina karty graficznej? kabla nie, bo podlaczalem u siebie i przez dvi i d-sub. bez-sen-su.

Edytowane przez gambitn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem cały topic i trochę się przeraziłem tym co piszecie. Mam zamiar kupić sobie teraz panel za 1500-1600 zetów i na pierwszy rzut oka 173p+wydawał się stosowny. Jednak pojawiające się problemy z pixelami i oprogramowaniem spędzają mi sen z powiek. Moze lepiej za tą samą cenę kupić 913N. To jest już 19''. W tej chwili pracuję na 710v kupionym dokładnie rok temu i nie mam z nim żadnych problemów. Wyrobiłem sobie zaufanie do marki. Zawsze myślałem, że kupując sprzęt z "wyższej półki" będziesię miało przynajmniej komfort bezawaryjnego użytkowania. Sam już nie wiem co wybrać. Proszę o radę, bo za parę dni biegnę do sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem cały topic i trochę się przeraziłem tym co piszecie.

1674935[/snapback]

bez przesady... mam gf 6600 i magic tune dziala mi bez problemu. jedynie magic rotation po zainstalowaniu i restarcie daje mi rozdzielczosc 640x480 i 16 kolorow... moze nastepna wersja bedzie ok. sam monitor sprawuje sie tez ok, kolory sa takie jak trzeba, czern nie jest szara i wyblakla. jedyny minus to 'ufo' ktorego za dnia wcale nie widac, w nocy jedynie na calkowicie czarnym tle (np. przy ogladaniu filmu, bo jesli na pulpicie mam czarne tlo i ikonki, to tez go nie widac). owszem, za ta cene nie powinno tego byc ale... jak bedzie sie robilo gorzej to do serwisu i juz. a jak nie to jestem w stanie to przezyc. filmy to sprawa dalszego planu, bo uzywam go do pracy - i z tego punktu widzenia patrzac jestem bardzo zadowolony.

mimo, ze mam 'ufo' to i tak uwazam, ze to dobry monitor. a moze ten ten ktory Ty kupisz nie bedzie mial tej przypadlosci? pivot, dvi, matryca PVA - czego wiecej chciec. no chyba, ze chcesz glownie ogladac filmy noca, wtedy zapomnij o 173p+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba, ze chcesz glownie ogladac filmy noca, wtedy zapomnij o 173p+.

Jeśli to tak bardzo ci przeszkadza wtedy zapomnij o LCD <_< 173P+ i tak jest jednym z najlepiej wyglądających LCD pod kątem czerni (również przy słabym oświetleniu) jeśli nie najlepszym. Matryca S-PVA jaką ma 173P+ i tak wygląda o niebo lepiej od każdego LCD na matrycy TN.

Co mogę powiedzieć o swoim monitorze, równomiernie i delikatnie podświetlona matryca, wygląda tak dużo lepiej od TN która bardziej świeci w nocy, a dodatkowo w większości modeli widoczne są poświaty lamp (na górze i dole matrycy o szerokości 1-3cm). Takie podświetlenie (pasek jasny - pasek ciemniejszy - film - pasek ciemniejszy - pasek jasny; występujące w większości LCD TN) wg. mnie całkowicie dyskwalifikuje LCD na matrycy TN do filmów, co innego taki 173P+, w którym mam tyko lekko (i przede wszystkim równomiernie) rozjaśnione pasy nad i pod obrazem. Czerń jaką prezentuje 173P+ w dzień jak i w nocy jest i tak najlepsza wśród 17" LCD, w dzień praktycznie bezbłędna, a w nocy delikatnie rozjaśniona.

nio i kolejne problemy z tym 173 P+

1675068[/snapback]

Znaczy się jakie "kolejne"? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe ;)

Podba mi sie Twoja postawa Shog, bezkrytyczny(?) obronca 173p+, ale

w sumie masz duzo racji. Monitor jest przedni, ale mysle ze drugi nie przescignal

pierwszego, znaczy sie 173p.

To taki maly OT z mojej strony.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!

Od wczoraj jestem posiadaczem monitorka P173P+. Ogólnie Magic Tune działa bez zarzutu (wersja 3.6). Skąd można ściągnąć wersję 4.0 do tego monitora i jakie to daje korzyści?

Mam problem z Magic Rotation. Program działa prawidłowo, jednak przy zmiane użytkownika w WinXP (konkretnie to opcja "przełącz użytkownika") system się resetuje. Gdy odisntaluje Magic Rotation to wszystko działa prawidłowo. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Czy da się temu jakoś zaradzić. Bardzo mi zależy na Pivocie i tym żeby działał on automatycznie. Może jakaś nowa wersja Magic Rotation jest ? Aktualnie mam 1.0 czyli zapewne pierwszą.

A co do ogólnych wrażeń to jestem zadowolony. No jedynie to podświetlanie matrycy mogło by być lepsze (na czarnym tle widać taki "okrąg"). Ale to już chyba przypadłość monitorów tej serii :( Sprzęt kupiłem w Vobisie za 1499zł. (czarny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast białe wtyczki kabla DVI to jakieś nieporozumienie - cały monitor czarny, z kablem włącznie i takie "cudo" - na szczęście niewidoczne podczas siedzenia przed panelem. Może ktoś uzna to za mało istotny szczegół, ale za taką cenę mogliby pomyśleć i o tym - tym bardziej biorąc pod uwagę wygląd i jakość wykonania tego modelu.

1672462[/snapback]

Mnie też to drażni,ale wszystkie kable dvi mają białe wtyczki,tak jak kable vga mają niebieskie,pewnie dlatego,żeby pasowały do kolorów wyjść w kartach graficznych,tak jak by to mialo jakieś znaczenie,bo i tak za h...nie da sie włożyć odwrotnie. :lol:

Jedynie hi-endowe kable dvi są wolne od tych bzdur i mają czarne wtyczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi