Skocz do zawartości
SU8Z3R0

Lamka Pyta;p, Czyli Pamiatki Na Ecs L7vta2

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak, posiadam pamiec Elixir 3200 256/400. Moja plyta glowna to ECS L7VTA2 (nie bić). Zamierzam dokupic 512ramu, najlepiej jesli bedą to KingStone'y 512/400.

Pojawia sie nastepujace pytanie. Mimo iz pamieci ktore juz posiadam rowniez sa 400, w biosie maksymalne ustawienia dla nich to 200MHZ na CL 2.5, czy jesli doloze 512/400, to one rowniez beda pracowaly na 200MHZ? Nie puszczam synchro z procem, poniewaz mam Athlona 2400+(138x15, tak w ogole to gdzie zmienic mnoznik?;p) i wtedy pamieci pracowalyby na 133MHZ. Jak zapewne widac nie jestem w tej dziedzinie mistrzem, aczkolwiek jesli ktos kto odpisze na ten temat w stylu "to juz bylo" albo "poszukaj sobie", to dziekuje, nie potrzebuje i nie prosze o takie komentarze. Tymbardziej ze tu nie chodzi tylko o pamiec 512, ale o ich wspolprace z moja plytą i starymi pamiątkami.

Jesli podalem za malo specyfikacji to prosze pytac. Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Zajrze tu jutro! z nadzieja ze moderatorzy nie skasuja tego tematu. Pozdro B)

Edytowane przez SU8Z3R0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dorzucisz pamieci to beda chodzic tak jak ta slabsza kosc! wiec bez problemu mozesz dokupic ram! a mnoznik zazwyczaj sie zmienia w biosie tam gdzie fsb:) tyle zemasz ecs-a a on sie nie nadaje zbytnio pod OC:/ bo to tylko ECS jak by nie bylo. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak, z tego co dzisiaj wyczytalem o mojej plycie > to kompletny s***.. :lol:

- zablokowany mnoznik

- zablokowany vcore

- do tego nie rozpoznaje dobrze moich pamieci

Postanowilem dokupic jednak 2x512, sprzedam 256 - poniewaz mam tylko 2 sloty na pamiec hehe.

Myslalem ze znajdzie sie jakis bios do tej plyty ktory odblokowalby mi caly jej potencjal, ale to walka z wiatrakami.

Podobno lepiej gdy sie ma mniejszy mnoznik prawda? (sorka ze odbiegam od tematu pamieci). Bo aktualnie pracuje na FSB 138 x 15... Mam athlona 2.4+ Thoroughbred-B.

W zasadzie chodzi mi tylko o pamiec. Ale jak wiemy lepiej miec synchro, co w moim wypadku jest raczej zalosne (133mhz :lol: ) wiec, mam FSB133/DDR200... i jak to teraz przestawic na 400? Pamieci mam CL3, w biosie ustawilo sie domyslnie na CL2.5 czy to ma jakis wplyw na taktowanie? Pozdro B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi