Skocz do zawartości
Gość DaMcio

Komputer Dla Babci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :lol:

a więc jak w temacie

moja babcia kupuje sobie komputer ...

a mój jest wystarczająco szybki aby można było pisać i grać w układanie klocków :P

więc powiedziałem

babciu zobacz ja mam taki i taki bla bla komputer i on ci w 100% wystarczy ja tam sie zajmuje grafiką bla bla i mi by sie przydało pare części wymienić ... babunia powiedziała że ok spoko hehe ale ma być WSZYSTKO MONITOR + MYSZ + KLAVA + KOMP zmieścić w 2.500 (noo może troszku więcej)

także mój config

athlon xp 1.7

główna soltek SL-75drV4 (nie ma agp x8)

Radek 9500 PRo (agp x8)

maxtor 60 dysk

Sb Live 5.1

3 wiatraki i zasilacz CzTIFtek 350W

przydało by sie wymienić procka i główną :P

tak więc ułóżcie coś dla babci (aby można było przełożyć do mnie) NIE za drogie ... pasowało u mnie i na odwórt :>

za procka i główną dokładam ze swoich 250 :P

dziękuje za zrozumienie B)

Edytowane przez DaMcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumienie zrozumieniem, ale to NIE TEN DZIAŁ!!!

Na podstawowych jest temat co kupić i tam należało zapytać.

No to od końca:

Klawa + mysz 100PLN (jeśłi nie grasz w FPS to w zupełności wystarczy jakaś zwykłą mysz optyczna + jakaś klawiatura) kwestia gustu i upodobań (jak leży w dłoni, albo jak ma być głośńy dzwięk klawiszy jeśli chodzi o klawę)

HDD 160-200GB SATA (firma wg uodobań, Seagate daje 5 lat gwary, Samsung jest też dość cichy i wydajny, zajżyj do tematu o HDD jak chcesz wiedzieć szczeguły)

RAM: nie podałeś ile masz, ale babci zapewn nawet 256MB styknie, jeśli chodzi o Ciebie to 2x512MB Twinmos Speedpremium z końcówką oznaczeniach kości AA4T lub 1A4T.

CPU: Tu wielkiego wyboru nie ma Venice 3000+

MOBO PCI-E: Jeśli myślisz o kręceniu to wybór jest jeden DFI NF4 UT-D, jeśli nie będziesz kręcił to spokojnie coś z Gigabyta.

Do tej MOBO potrzebna nowa grafa: GF 6600GT lub GF6800 PCI-E lub Radeon X800XL.

MOBO AGP: Jeśli byś nie chciał zmieniać grafy to weź MSI lub Epoxa na nForce3.

Zasilacz: Myślę że rozsądnym minimum jest Chief 360W. Jeśli zostanie CI jakaś kasa to warto zainwestować w dobry zasilacz, w końcu jego się nie zmienia za często.

Buda to wg życzenia.

Monitor: Tu jest dylemat, brać LCD (mało miejsca, idealna geometria, możliwe smurzenie przy szybkich grach, nieco zawężona paleta barw (istotne dla grafików)) czy też CRT który będzie nieco tańszy (albo i nie jesli weźmiesz coś dużego i wypaśnego) ale za to duży i coś tam promieniuje (no i geometria w zasadzie zależy od egzeplarza i zainwestowanych pieniędzy). Zajrzyj do tematu o monitorach co jest polecane (ja mam Miro1995 i nie nażekam ale są już lepsze monitorki).

Chłodzenie to albo wiatrak z BOXa albo Arctic Freezer 64.

Nie chcę mi się tego wszystkiego liczyć, ale podałem CI kilka możliwości do kombinacji to wpasujesz sobie coś co będzie Ci odpowiadać cenowo.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumiałem, ale nawet przy "podmianie" muszą z tego powstać 2 (dwa) pełnosprawne komputery. Jeśli ktoś mu radzi dokupienie np. venice to naturalnie ciągnie to za sobą kupno mobo itp.

Z jego wyjściowym konfigiem i 2500pln nie ma jak przeskoczyć na a64/nf4 i x800xl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 2400+

Płyta ABIT AN7

Dysk Seagate 120 GB SATA

Grafa GF 6600 GT

512 RAM Kingston

Monitor Philips P50 Brillance 17"

Zasilacz Chieftec 360W

Mysz jak najprostsza proponuję A4Tech, 2 przyciski i rolka wystarczy.

Klawiatura jaka Ci się podoba.

Kup babci Audigy 2zs i zamień się póżniej na swoją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumiałem, ale nawet przy "podmianie" muszą z tego powstać 2 (dwa) pełnosprawne komputery. Jeśli ktoś mu radzi dokupienie np. venice to naturalnie ciągnie to za sobą kupno mobo itp.

Z jego wyjściowym konfigiem i 2500pln nie ma jak przeskoczyć na a64/nf4 i x800xl.

1477300[/snapback]

Dlatego podałem propozycję na nf3 by nie musiał zmieniać grafy. Wiadomo, że skoro już rodzina pomaga, to czasami trafia się ekstra kasa (listonosz z rentą przychodzi albo coś:P ). Na końcu mojego postu jest dość wyraźnie napisane, że to propozycja i przy wyborze można jeszcze pomanewrować by cena odpowiadała.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DaMcio:

uruchmiłem konfigurator apollo.pl i:

A64 REV E 3000+: 607 zeta

płyta GB lub MSI: 302 - 437

pamięć 1 GB: 370

160 Samsung SATA: 340

grafa jakaś tania: 150

monitor 17: 320

dyskietka: 45

DVD-RW: 210

obudowa Modecom: 200

koszt tego zestawu to 2500-2650 no chyba że musi być monitor wściekłokrystaliczny to już insza rzecz

zostawiasz sobie płytę, proca, ram, dysk i DVD i jest oki, a takie pier.doły jak mysz czy klawiatura to się jako dodatek dostaje

Edytowane przez ntgale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja:

Pamięć RAM DDR 2x512MB PC-400 CL3 dual channel GoodRAM - 348.00

Karta graficzna Radeon 9600 Pro Sapphire Adantage 256 MB DDR DVI + TV (AGP x8) BOX - 449.00

Dysk twardy IDE/SATA Seagate 80 GB Barracuda 7200.7 ST380817AS 8MB Serial ATA / NCQ - 252.00

Obudowa Modecom Harry - czarna - 350W - 195.00

Napędy optyczne DVD LG GDR-8163B (16/52) bulk black - 92.00

Monitor cyfrowy 17" LG Flatron F700B - 499.00

Płyta główna Asus K8N nVidia nForce 250

- 293.00

Procesor AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754)

- 474.00

Razem brutto: 2602.00 zł

Razem netto: 2132.82 zł

ceny brane z komputronik.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh no kogo jak kogo ale swojej rodzinki bym nie oszukiwał.

babcia chyba nie śpio na forsie, to że nie zna się na kompach i może myśli że,,komputer" to maszyna droga i trzeba duzo pieniędzy wydac... Więc składała z rok powierzyła wnuczkowi złożenie a tu taki zonk...

Heh a co będzie jeżeli ktoś ze znajomych/rodzinki zobaczy kompa lub babcia sie pochwali.... a tam za 2,5 kafla taki konfig.

Ja ostatnio zkładałem:

Sempron 2400

ASUS A7N8X DELUXE

Gaiward GF4 TI 4800

80GB samsung 7200rpm 8mb cache

LITEON Combo DVD

do tego drukarka HP 3850 klawa myszka głośniki no i buda z zasiłką 350W.

na wszystko gwara wszystko oprócz karty graf i płyty NOWE.

Razem wyszło 1550zł.

składałemna szwagra więc nie zarobiłem ani złotówki, choc gdybym chciał skokojnie mógłbym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi