Wu Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Szukałem w helpie ale nic nie znalazłem niestety : Może ktoś bedzie wiedział jak zrobić coś takiego : 1. Uzyskać informacje który wiersz jest zaznaczony pzrez użytkownika 2. Usunąć wiersz 3. Zmienić kolor tła wiersza... Bedę wdzieczny za pomoc.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 ad 1. poczytać help ad 2. przekopiować w pętli wartości w górę z poniżej tego wiersza, potem RowCount-- ad 3. tutaj coś o tym jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) Napisze tylko tyle. Jak masz w ten sposób odpowiadać na posty to lepiej nie pisz nic. Wyraźnie napisałem, ze nie znalazłem odpowiedzi na te zagadnienia a helpie. Są jakieś poszlaki ale dla osoby początkującej niestety niezbty przydatne. Możesz pokazać na fragmencie kodu jak otrzymać numer aktualnie wybranego wiersza i usuwanie dowolnego z nich ? PS. Najbardziej jest mi już tylko potrzebna wartość, zawierająca akuralnie zaznaczony wiersz... Nie mam konecpji gdzie to znaleźć :mur: Edytowane 2 Czerwca 2005 przez Wu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Napisze tylko tyle. Jak masz w ten sposób odpowiadać na posty to lepiej nie pisz nic. Wyraźnie napisałem, ze nie znalazłem odpowiedzi na te zagadnienia a helpie. Są jakieś poszlaki ale dla osoby początkującej niestety niezbty przydatne. 1477196[/snapback] Nawet jak Ci się nie podoba moja odp. na 1, to i tak mojego postu 67% jest słuszne :D. A co do szukania w helpie - help Buildera jest bardzo dobry, i naprawdę, do obsługi komponentów nic więcej nie trzeba. A jak? Ja, jak czeogś nie wiem, to wciskam F1 po zaznaczeniu komponentu i przeglądam wszystkie nieznane metody i właściwości. Na tym kompie nie mam Buildera, ale wydaje mi się, że coś tam powinno być. Sam w tej chwili nie pamiętam, więc może ktoś inny pomoże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 1. Na pewno jest do tego atrybut... Row, CurrentRow lub podobny.. Wypisz wszystkie atrybuty, to powiem, Ci ktory to jest. Z glowy Ci nie napisze, a BC mi sie nie chce instalowac tylko po to, aby to sprawdzic.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 jeżeli to coś pomoże, to są operacje na StringGridzie w Delphi, myślę, że powinno być podobnie, ewentualnie coś pomoże. // to komentarz jednowierszowy { komentarz wielowierszowy } //dodawanie wierszaprocedure TForm1.bnDodajWierszClick(Sender: TObject);begin StringGrid1.RowCount:=StringGrid1.RowCount+1; //ten kawałek chyba ustawia StringGrid na dodanym rekordzie, nie pamiętam :( with StringGrid1 do if RowCount>VisibleRowCount then TopRow:=RowCount-VisibleRowCount;end;//pobieranie adresu komórkiprocedure TForm1.StringGrid1SelectCell(Sender: TObject; ACol, ARow: Integer; var CanSelect: Boolean);begin Label1.Caption:=StringGrid1.Cells[ACol,ARow]+' '+IntToStr(ACol)+', '+IntToStr(ARow);end;//zmiana koloru zaznaczonej komórkiprocedure TForm1.StringGrid3DrawCell(Sender: TObject; ACol, ARow: Integer; Rect: TRect; State: TGridDrawState);//ACol, ARow - numer kolumny i wiesza komórki//Rect - właściwość typu TRect zawiera współrzędne (w pikselach) dwóch przeciwległych wierzchołków komórki Cells[ACol,ARow]{State - sten komórki typu TGridDrawState ma właściwości: gdSelected - komórka jest właśnie wybrana gdFocused - tabela jest aktywna (znajduje się w ognisku) gdFixed - komórka jest w wierszu stałemy lub kolumnie stałej}begin with StringGrid3 do if (gdSelected in State) then begin //wybiera losowo jakiś kolor Canvas.Brush.Color:=RGB(Random(256),Random(256),Random(256)); //zmienia kolor zaznaczonej komórki Canvas.FillRect(Rect); end;end; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...