adderek Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) Nigdzie takiej dyskusji nie znalazłem na forum :( Chciałbym się zapytać jak się mają do siebie te wszystkie technologie. Zależy mi przede wszystkim na jak najdłuższym czasie pracy notebooka przy niewielkim obciążeniu (word/excell). Jak na razie znalazłem informacje o różnych technologiach ale nie za bardzo czaję o co w nich biega. Poniżej piszę co zrozumiałem (i prosze o poprawienie moich błędów jeśli coś źle zrozumiałęm) oraz jeśli można, to o dokładniejszy opis i wrażenia własne użytkowników. Intel Centrino Technologia skręcania procka (FID i VID) celem zmniejszenia mocy co prowadzi do około dwukrotnego wydłużenia czasu pracy. AMD ma takie samo (albo przynajmniej podobne) coś co jest dostępne w Athlonach mobilnych oraz AMD64 i nazywa się PowerNow!. Nie mam zielonego pojęcia jak to jest z tymi prockami "turion". Intel Mobile.... rozumiem chyba że to jest mniej mocożerny intel ale nie dorasta do pięt centrino. Czytałem też coś o jakichś prockach Transmeta których niestety jak dotąd nigdzie nie widziałem. No i nie wiem o nich wiele. Na necie znalazłem jeszcze takie porównanie przeciętnego czasu pracy: Pentium 4 (desktop) : 1-1.5h Pentium 4 (mobile) : 2h Athlon 64 : 3h Pentium M (centrino) : 5h Edytowane 2 Czerwca 2005 przez adderek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 imo temat nie potrzebny. juz wiele powiedziano o centrino itp. nikt nie da ci wszystkiego na tacy, sa testy superpi, ludzie sie wypowiadaja o czasie pracy na baterii. jak chcesz wiedziec wiecej musisz sam poszukac. nie obraz sie ale jak wczesniej juz napisalem lenistwo sie szerzy, jezeli szukales a nie znalazles to znaczy ze albo malo sie przylozyles albo za wiele wymagasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...