Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zakupiłem diody świecące światłem ultrafioletowym. Świecą tak dziwnie fioletowo. Podobno nie wolno patrzec na nie bezpośrednio bo mozna sobie oczy usmażyć, nie będe sprawdzał 8) . Wystarczy z boczku popatrzec i juz sie mleko w oczach robi. Już zastanawiam sie nad jakimś modem (może wentylek pomaluje lakierem reagującym na UV).

Aaa jak ktoś jest zainteresowany to kupiłem je na giełdzie na Balickiej (Krakoof ofkorz) 2 zety za sztukę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kcialem se taka swietlooffke wstwic :D

chyba bym oslepl od razu :D

chcialem zrobic tak samo.. ale jak uslyszalem ze tym sie odkarza gabinety lekarskie to narazie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kcialem se taka swietlooffke wstwic :D

chyba bym oslepl od razu :D

chcialem zrobic tak samo.. ale jak uslyszalem ze tym sie odkarza gabinety lekarskie to narazie :lol:
Popiularne świetlówki UV świecą światłem o długości fali z pogranicza światła widzialnego i nie są szkodliwe w porównaniu do UV o bardzo małej długości fali. Te ostatnie mają tak dużą energię, że jonizują powietrze (czuć zapach ozonu) i faktycznie są bardzo szkodliwe. Większość dostępnych na runku świetlówek UV ma filtr który zatrzymuje to szkodliwe promieniowanie (czarny kolor rury). Można również kupić takie bez filtra, ich szkło jest bezbarwne i oprócz emisji UV o dużej energii (te promienie właśnie służą do odkażania) świecą także jasnym światłem widzialnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mamusia jest chirurgiem.

Takimi lampakami i swietlówkami UV odkarzaja narzedza i sale operacyjnie. Z tego co mi mówiła te swiatło jest bardzo szkodłiwe dla ludzkiej skóry.

nie mowiac o łoczkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet UV z zakresu bliskiego światłu widzialnemu jest bardzo szkodliwe dal oczy - więc nie polecam. Wraz z czasem naświetlania skóry rośnie szansa na raka (jak w solarium) - u mnie na uczelni takim światłem się dezynfekuje różne powierzchnie (np. pomieszczenia lub stoły robocze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...