sir Afeen Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Właśnie zakupiłem diody świecące światłem ultrafioletowym. Świecą tak dziwnie fioletowo. Podobno nie wolno patrzec na nie bezpośrednio bo mozna sobie oczy usmażyć, nie będe sprawdzał 8) . Wystarczy z boczku popatrzec i juz sie mleko w oczach robi. Już zastanawiam sie nad jakimś modem (może wentylek pomaluje lakierem reagującym na UV). Aaa jak ktoś jest zainteresowany to kupiłem je na giełdzie na Balickiej (Krakoof ofkorz) 2 zety za sztukę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Ja bym chciał...za zaliczeniem pocztowym 3 sztooqi 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avandrel Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Ja dałem coś około 4zł za sztuke, naprzeciwko kijowa. Ładnie pieniądze wyglądają jak się je tym oświetli :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Type_R Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 darn...jak ostatnio widzialem takie diody uv w sklepie elektronicznym to koles zawolal za nie 17 zeta (za sztuke) 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 ja kcialem se taka swietlooffke wstwic :D chyba bym oslepl od razu :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 ja kcialem se taka swietlooffke wstwic :D chyba bym oslepl od razu :D chcialem zrobic tak samo.. ale jak uslyszalem ze tym sie odkarza gabinety lekarskie to narazie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 ja kcialem se taka swietlooffke wstwic :D chyba bym oslepl od razu :D chcialem zrobic tak samo.. ale jak uslyszalem ze tym sie odkarza gabinety lekarskie to narazie :lol:Popiularne świetlówki UV świecą światłem o długości fali z pogranicza światła widzialnego i nie są szkodliwe w porównaniu do UV o bardzo małej długości fali. Te ostatnie mają tak dużą energię, że jonizują powietrze (czuć zapach ozonu) i faktycznie są bardzo szkodliwe. Większość dostępnych na runku świetlówek UV ma filtr który zatrzymuje to szkodliwe promieniowanie (czarny kolor rury). Można również kupić takie bez filtra, ich szkło jest bezbarwne i oprócz emisji UV o dużej energii (te promienie właśnie służą do odkażania) świecą także jasnym światłem widzialnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 nawet nie wiedzialem ze czyms takim mozna odkazac gabinety lekarskie brrrrrrr :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 mamusia jest chirurgiem. Takimi lampakami i swietlówkami UV odkarzaja narzedza i sale operacyjnie. Z tego co mi mówiła te swiatło jest bardzo szkodłiwe dla ludzkiej skóry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 mamusia jest chirurgiem. Takimi lampakami i swietlówkami UV odkarzaja narzedza i sale operacyjnie. Z tego co mi mówiła te swiatło jest bardzo szkodłiwe dla ludzkiej skóry. nie mowiac o łoczkach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Nawet UV z zakresu bliskiego światłu widzialnemu jest bardzo szkodliwe dal oczy - więc nie polecam. Wraz z czasem naświetlania skóry rośnie szansa na raka (jak w solarium) - u mnie na uczelni takim światłem się dezynfekuje różne powierzchnie (np. pomieszczenia lub stoły robocze). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...