Skocz do zawartości
Fazi187

Stronka Domowa

Rekomendowane odpowiedzi

1. nie działa pod moim firefoxem

co totalnie dyskredytuje tą stronkę

1477351[/snapback]

Faktycznie.. Linki na górze nie działają.. Dlatego Maxthon jest debeściak. :) Co ja poradze że te Firefoxy i Opery zawsze coś źle wyświetlają albo w ogóle nie działa..

USUŃ LINK Z PODPISU!

1477411[/snapback]

Jaki link?

Edytowane przez Fazi187

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie.. Linki na górze nie działają.. Dlatego Maxthon jest debeściak. :) Co ja poradze że te Firefoxy i Opery zawsze coś źle wyświetlają albo w ogóle nie działa..

1477425[/snapback]

co wam nie działa? Mam operkę i mi działa :)

A stronka wg mnie trochę za jasna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki link?

1477425[/snapback]

To nie o to chodzi że nie działa. Fox, i inne jemu podobne przeglądarki są po prostu mocno restrykcyjne, jeżeli chodzi o składnię. Jeżeli coś nie jest napisane tak jak ma być, to przeglądarka tego nie przyswoi i kropka.

A żeby działało w FF, powinno być zamiast tego:

"document.ramka.location='*.html'"
coś takiego:

"document.ramka.location.href='*.html'"
//mała rzecz a cieszy ;)

Jeszcze bym proponował dodać do tabelek "łapkę" (this.style.cursor='pointer');

I dla mnie strona wcale nie jest za jasna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żeby działało w FF, powinno być zamiast tego:

"document.ramka.location='*.html'"
coś takiego:

"document.ramka.location.href='*.html'"
//mała rzecz a cieszy ;)

Poprawiłem, nie działa.

Jeszcze bym proponował dodać do tabelek "łapkę" (this.style.cursor='pointer');

1478153[/snapback]

Poprawiłem, bo było hand zamiast pointer (IE jakoś to rozumiał..) i niby działa z dysku a na serwerze już chyba nie, przynajmniej u mnie. W FF takie kompletne odświeżenie to też ctrl+F5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ja poradze że te Firefoxy i Opery zawsze coś źle wyświetlają albo w ogóle nie działa..

Eee... kolego... To Twój IE źle wyświetla! Gdybyś dobrze napisał, to by działało. Polecam zapoznanie się ze standardami W3C ;) Wtedy będziesz wiedział, która przeglądarka wyświetla dobrze, a która źle. Zwróć również uwagę na to, że te Firefoxy i Opery wspierają to wszystko, co urodziło się wieki temu. IE niestety nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak oczywiście.. Tylko dlaczego IE wyświetla tak jak chciałem a Firefox nie skoro obsługuje wszystko co sie tylko da nawet jakby było napisane w starożytnej odmianie htmla? I dlaczego z IE nie ma żadnych problemów przy innych stronach (dużych serwisach! pisanych przez raczej specjalistów) a na tych innych przeglądarkach ciągle jakieś ramki mają zły rozmiar, tabele są gołe bo style css nie zaskakują itp. Może kogoś to nie obchodzi ale mnie takie szczegóły denerwują.

Co w takim razie źle robie że to menu nie działa? Przykład jak jest:

<td width="80" align="center" style="border: 1px solid black; border-right: none; border-bottom: none; background-color: #F5F5F5; cursor: pointer;" onmouseover="style.backgroundColor='#DCDCDC'"  onmouseout="style.backgroundColor='#F5F5F5'" onClick="document.ramka.location.href='spis.html'"><font class="uppermenu">mp3</font><br></td>

Jakby co to odpalić w IE tam jest tak jak być powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie CI style css nie zaskakują na tych 'innych' przeglądarkach?

Akurat to IE praktycznie obsługuje tylko podstawy CSS'a i przy tworzeniu strony z CSS'em trzeba uważac, bo potem IE wyswietla krzaki.

Jakby duze serwisy pisali specjalisci to by nie było problemów na zadnej przeglądarce, ale niestety niektórzy widzą tylko starego IE, który od kilku lat nie jest rozwijany i potem strony wyglądają tak jak wyglądają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Co w takim razie źle robie że to menu nie działa? Przykład jak jest:

<td width="80" align="center" style="border: 1px solid black; border-right: none; border-bottom: none; background-color: #F5F5F5; cursor: pointer;" onmouseover="style.backgroundColor='#DCDCDC'"  onmouseout="style.backgroundColor='#F5F5F5'" onClick="document.ramka.location.href='spis.html'"><font class="uppermenu">mp3</font><br></td>

Jakby co to odpalić w IE tam jest tak jak być powinno.

1478604[/snapback]

Zrobiłem sobie mały teścik:

<html>
<head>
<title>test</title>
</head>
<body>
<table>
<tr>
<td width="80" align="center" style="border: 1px solid black; border-right: none; border-bottom: none; background-color: #F5F5F5; cursor: pointer;"
onmouseover="style.backgroundColor='#DCDCDC'"  onmouseout="style.backgroundColor='#F5F5F5'"
onClick="document.location.href='spis.html'">
<font class="uppermenu">mp3</font><br>
</td>
</tr>
</table>

Odpaliłem w IE i w Firefoxie.

Wszystko działa i w tym, i w tym, więc nie wiem osochozi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak oczywiście.. Tylko dlaczego IE wyświetla tak jak chciałem

Bo robiłeś swoją stronę tak, żeby działała pod IE. testowałeś ją pod IE. Jeśli zechcesz wstawić szybę i wymierzysz ją pod konkretne okno, na dodatek niezgodne ze standardami, to się nie dziw, że do okna o standardowych wymiarach nie da się jej wstawić.

Pamiętaj również, że komputery nie czytają w myślach autora. Komputer robi to, co każesz mu robić, a nie to, co chciałbyś, żeby robił.

I dlaczego z IE nie ma żadnych problemów przy innych stronach (dużych serwisach! pisanych przez raczej specjalistów) a na tych innych przeglądarkach ciągle jakieś ramki mają zły rozmiar, tabele są gołe bo style css nie zaskakują itp. Może kogoś to nie obchodzi ale mnie takie szczegóły denerwują.

Podaj przykłady, zobaczymy, co za "specjaliści". Specjaliści, ale od badziewia. Jeśli ktoś pisze stronę pod przeglądarkę, która działa niestandardowo, to nie ma co się dziwić, że pod inną przeglądarką to nie działa. To tak, jakby jakaś firma produkowała zeszyty o jakichś dziwnych rozmiarach a ktoś inny okładki do tych zeszytów. Komuś, kto produkuje okładki tylko na te szczególne zeszyty nie wypada się żalić, że te okładki nie pasują na masę innych zeszytów.

Trudno nazwać specjalistą kogoś, kto pisze serwis, który działa tylko pod jedną przeglądarką.

To IE nie obsługuje CSSa, tak, jak należy. Szczątkowo obsługuje CSS2, tylko częściowo obsługuje XHTML 1.0. Proszę, poczytaj o standardach W3C, to będziesz wiedział, o czym rozmawiamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jedyny problem w tym, że te 'niestandardowe zeszyty' to 80% rynku. I tu zaczynają pojawiać się schody ;]

1486143[/snapback]

To prawda, dlatego profesjonalista powinien to uwzględnić. Nie można pisać strony tak, żeby działała tylko w jednej przeglądarce i mieć pretensje do świata, że inna przeglądarka inaczej, choć poprawnie, interpretuje to, co się napisało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IE to szajs - jest wolny, kłopotliwy, mało "przyjazny" użytkownikowi, do tego dziurawy jak jasna cholra i czepia się byle dupereli (czytaj składni htlmowskich, które bez problemu chwytają inne przeglądarki). Jest dla mnie nie zrozumiała popularność tego chłamu w dobie Firefoxa i Opery. Opamiętajcie się ludzie. IE ma tyle wad, że juz nawet Microshitowi nie chce sie ich poprawiac :wink:

może zapatrzonym w IE, zdanie pomoze zmienic ta stronka - http://browsehappy.pl

Edytowane przez soska66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, dlatego profesjonalista powinien to uwzględnić. Nie można pisać strony tak, żeby działała tylko w jednej przeglądarce i mieć pretensje do świata, że inna przeglądarka inaczej, choć poprawnie, interpretuje to, co się napisało :)

1486470[/snapback]

Ależ ja nie mam pretensji do świata tylko do microsoftu. Ostatnio mnie szlag trafiał przez przezroczystość w png. Skończyło się, jak zwykle na kanciastych gifach ;]

A co do css: to najfajniejsze jest to, że microsoft należy do w3c ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ ja nie mam pretensji do świata tylko do microsoftu. Ostatnio mnie szlag trafiał przez przezroczystość w png.

1487247[/snapback]

Taaaa... robię gify.

Fazi187, który napisał stronę tak, żeby działała tylko pod IE, ma pretensje do świata, że porządne przeglądarki jej nie obsługują tak, jak chciał ;)

Ech, chcę zrobić jakiś taki edytorek, jak Wy tu macie, i nie chce mi się parsera pisać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fazi187, który napisał stronę tak, żeby działała tylko pod IE, ma pretensje do świata, że porządne przeglądarki jej nie obsługują tak, jak chciał ;)

Ech, chcę zrobić jakiś taki edytorek, jak Wy tu macie, i nie chce mi się parsera pisać...

1487611[/snapback]

Nie mam pretensji, smera mnie to bo napisałem stronke normalnie najprosciej jak sie da bo innaczej nie umiem i w IE działa i dobrze. Ktoś zwrócił uwage że w firefoxie nie działa, poprawiłem tak żeby było dobrze pod firefoxem, dalej nie działa. Oczywiście przeglądarka jest dalej idealna a ja jestem be bo mam (częściowo) przeglądarke od Microsoftu, a to już się nie godzi..

Mi działa szybciej niż Opera, nie mam żadnych problemów i żadnych błędów w wyświetlaniu (i nie wnikam czy to wina przeglądarki czy programistów) w przeciwieństwie do konkurencji. Więc dlaczego miałbym używać tych cudnych świetnych przeglądarek? Bo nie mają związku z Microsoftem? Jakiś inny argument?

Ja tu nie obrażam użytkowników innych przeglądarek i nie mam zamiaru uczestniczyć w żadnej krucjacie antymicrosoftowej więc ślicznie proszę - zejdźcie ze mnie. Wiele razy próbowałem zmienić przeglądarke ale zawsze wracałem do tej na IE bo są po prostu dla mnie lepsze, przykro mi, nie musicie się z tego powodu tak bulwersować.

A tak na marginesie to pytanie było czy strona jest za jasna, troche się OT zrobił :)

EDIT:

No dobra, postanowiłem, dać kolejną szansę innej przeglądarce. Operze. Jak narazie sprawuje się całkiem przyzwoicie, sporo się zmieniło od kiedy ostatnio jej próbowałem. Na pewno o niebo lepsza od FF. Pożyjemy, zobaczymy :) Póki co ustawie ją na domyślną i postaram się dostosować moje stronki (tutaj ta moja już działa, chociaż troche się rozjechała środkowa ramka..).

Edytowane przez Fazi187

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi