Skocz do zawartości
Chi.Fu

Wielkie Przygody Kropelki Wody

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

wiele ludzi pyta co kupic, co najlepsze i ich odsylacie do sercza, a ja wiem co chce kupic tylko nie wiem czy bedzie dzialalo jakbym chcial.

sprzetem chlodzonym bedzie:

Barton 2500+ @ ile sie da

i Radeon 9800

sprzętem chlodzącym:

Spider Extreme v3 12/16/12 (typy i ilosc kroccow do negocjacji)

Proxima

maxi-jet 1000

chlodnica aluminiowa 14x23cm, 7 i 7 rurek rownolegle (juz mam)

bloki sa nie do negocjacji bo gdzie kupie blok na cpu i gpu za 160zl? //cpc nie uwzgledniamy

a polacze to tak, czyli rownolegle, szeregowe nie jest opcją i nie biore go pod uwage:

Dołączona grafika

a pytania mam takie jak w temacie, biorąc pod uwage wielkosci i długość węży, wewnetrzne wielkosci 3jników i opory na blokach, jak mi ta woda poplynie ? albo

co zrobic zeby plynela w stosunku 2:1 cpu:gpu, bo chyba tak by bylo najoptymalniej, hm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzetem chlodzonym bedzie:

Barton 2500+ @ ile sie da

i Radeon 9800

sprzętem chlodzącym:

Spider Extreme v3 12/16/12 (typy i ilosc kroccow do negocjacji)

Proxima

maxi-jet 1000

Wiec tak, jezeli stosujesz 2 bloczki, to wg. mnie nie ma sensu kupowac bloczkow z trzeba kroccami i stosowac trojnikow komplikujacych zycie. Podobnie polaczenie rownolegle chyba nie jest dobrym rozwiazaniem (kolejne trojniki) i chyba nic nie da, ale o co Ci chodzi :D Lepiej zrobic wg. sprawdzonego pomyslu, czyli blok 2-kroccowy na CPU i za nim szeregowo bloczek na GPU a dalej kolejny np. na NB jakbys chcial swoj uklad rozbudowac.

Jestes pewien, ze chcesz dac chlodnice aluminiowa?, chyba wiesz czym to grozi bez odpowiednich dodatkow :) po co utrudniac sobie zycie, daj cos miedzianego.

bloki sa nie do negocjacji bo gdzie kupie blok na cpu i gpu za 160zl? //cpc nie uwzgledniamy

za 99zl mozesz miec porzadnego F2S zapewne lepszego od Spiderka, zajrzyj bodajze na reality.net ;]

a pytania mam takie jak w temacie, biorąc pod uwage wielkosci i długość węży, wewnetrzne wielkosci 3jników i opory na blokach, jak mi ta woda poplynie ? albo

co zrobic zeby plynela w stosunku 2:1 cpu:gpu, bo chyba tak by bylo najoptymalniej, hm?

1477504[/snapback]

Czyt. wyzej, poza tym zostalo juz udowodnione, ze w od pewnej srednicy dawanie grubszych wezy nie pomaga a nawet szkodzi i do tego sie zle ukladaja, proponuje krossce 9/12 i weze 8/11, bedzie lasniej, praktyczniej i prosciej ;]

Edytowane przez Goofi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby Ci to napisać ... bez sensu niestety - trza będzie Copal stosować

a polacze to tak, czyli rownolegle, szeregowe nie jest opcją i nie biore go pod uwage:

+

nie da się tak łatwo ... jesli równolegle, to (zauważalnie) mniejszy opór bloku na GPU (bo to sie liczy w sumie mocniej niż same węże) spowoduje większy przepływ na GPU właśnie...

więc uzyskasz wynik wręcz odwrotny

skoro kasa jest tu priorytetem, wziąłbym blok z trzema króćcami, założyl na CPU, a potem równolegle jeden wąż bez bloku, drugi na GPU, trójnik ZA nimi.

Układ jest dużo prostszy, mniej mozliwości przecieku, mniej przejściówek.

A z czasem dołożysz blok na chipset na pierwszy wąż z CPU i będziesz miał GPU i chipset równolegle.

Co do średnic węży - skoro wiesz jaki duży jest wąż 16mm wewn - daj taki, ale w sumie tylko _przed_ CPU. To daje króćce na bloku 12/16/12.

Czyt. wyzej, poza tym zostalo juz udowodnione, ze w od pewnej srednicy dawanie grubszych wezy nie pomaga a nawet szkodzi i do tego sie zle ukladaja, proponuje krossce 9/12 i weze 8/11, bedzie lasniej, praktyczniej i prosciej ;]

złej baletnicy to i rąbek spódnicy :mur:

to że sie gorzej układają większe węże - to OK.

ale CO ? że niby "zostalo juz udowodnione, ze w od pewnej srednicy dawanie grubszych wezy nie pomaga a nawet szkodzi"

ja _bardzo_ poprosze o ten DOWÓD oj mnóstwo bardzo poproszę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby masz racje Goofi z tymi trojnikami i ze szeregowo, ale jakos zupelnie do mnie nie przemawia koncepcja chlodzenia grafy woda z procesora a nb wodą z tych obydwu, to by bylo chlodzenie czy grzanie nb?

a gdyby tak kurczowo trzymac sie 'sprawdzonych pomyslow' to do dzisiaj jezdzilibysmy czarnym fordem T :)

chlodnica no niestety, taka dostalem okazyjnie i musi taka byc, doleje chemii i bedize dobrze. Swoja droga ciekawe czemu nie posrebrzaja albo pozłacają miedzianych blokow w srodku, łądniej by pod plexi wygladalo a i technologia nie za trudna i nie za droga chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale jakos zupelnie do mnie nie przemawia koncepcja chlodzenia grafy woda z procesora a nb wodą z tych obydwu, to by bylo chlodzenie czy grzanie nb?....

Z tym sie nie zgadzam. Wiesz jaka roznica jest w temperaturze wody wpływającej a wypływającej z bloku np. na grafie? Ta woda jest mooooze jeden stopień cieplejsza! A moze i to nie. Woda płynie tak szybko, że nie zdąży sie tak bardzo nagrzać żeby "ogrzać" np. nb!!!

Wiec w połączeniu szeregowym, nie ma mowy o grzaniu sie kolejnych części układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba trochę przekombinowałeś. Już wiele razy udowadniano że stosowanie węży większych niż 10mm wcale nie daje wymiernie lepszych rezultatów. Po co komplikować sobie życie z trójnikami i wężami 16mm (próbowałeś ułożyć kiedyś takie w obudowie? :lol: ) skoro nie gorszy rezultat można osiągnąć stosując bloki dwu króćcowe w układzie szeregowym połączone wężem 10mm czy jeżeli nie daje Ci to spokoju 12mm. Taki układ ma znacznie więcej zalet: mniej połączeń = mniejsze ryzyko powodzi, łatwiej można to wszystko upchnąć w budzie i wogóle będzie estetyczniej wyglądać :wink: . O podgrzewanie grafiki przez cpu nie musisz się martwić jest dokładnie tak jak napisał Miazga82. Wężom 16mm i trójnikom mówimy zdecydowane NIE! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spód bloczku jest taki sam zmienia się tylko top i układ króćców. Tu jest link do testu jak zmienia się wydajność bloczku w zależności od ilości króćców KLIK konstrukcja bloczku podobna więc myślę że wyniki można śmiało odnieść do spidera. Ja bym podłączał bloczki szeregowo a nie równolegle, przy równoległym podłączeniu wprawdzie zmniejszą się opory układu ale również woda będzie wolniej przepływać przez blok na cpu. Najlepszy będzie chyba układ szeregowy najpierw blok na cpu a potem bezpośrednio (lub przez trójnik jeżeli zdecydujesz się na blok z trzema króćcami) do bloczku na gpu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tfu tfu, obciach na cale forum, ale na dluzsza mete szeregowo i rownolegle to mi te pojecia sie tak zlewaja w jedna bezksztaltna mase:)

chcialem powiediec ze w koncu robie sze-re-go-wo, czyli jedno do drugiego :]

co do bloczkow to spod powinien byc taki sam, ale w tym sęk ze nie wiem jaki, bo fotki na bloki.pl pokazuja rozne rzeczy, finy raz idą przez cala dlugosc a raz sa tylko na samym srodku :|

Edytowane przez Chi.Fu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi