Chi.Fu Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 witam, wiele ludzi pyta co kupic, co najlepsze i ich odsylacie do sercza, a ja wiem co chce kupic tylko nie wiem czy bedzie dzialalo jakbym chcial. sprzetem chlodzonym bedzie: Barton 2500+ @ ile sie da i Radeon 9800 sprzętem chlodzącym: Spider Extreme v3 12/16/12 (typy i ilosc kroccow do negocjacji) Proxima maxi-jet 1000 chlodnica aluminiowa 14x23cm, 7 i 7 rurek rownolegle (juz mam) bloki sa nie do negocjacji bo gdzie kupie blok na cpu i gpu za 160zl? //cpc nie uwzgledniamy a polacze to tak, czyli rownolegle, szeregowe nie jest opcją i nie biore go pod uwage: a pytania mam takie jak w temacie, biorąc pod uwage wielkosci i długość węży, wewnetrzne wielkosci 3jników i opory na blokach, jak mi ta woda poplynie ? albo co zrobic zeby plynela w stosunku 2:1 cpu:gpu, bo chyba tak by bylo najoptymalniej, hm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 mam tylko jedno zastrzeżenie do układu naprawde dużo lepiej było by z chlodnicą miedzianą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofi Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) sprzetem chlodzonym bedzie: Barton 2500+ @ ile sie da i Radeon 9800 sprzętem chlodzącym: Spider Extreme v3 12/16/12 (typy i ilosc kroccow do negocjacji) Proxima maxi-jet 1000 Wiec tak, jezeli stosujesz 2 bloczki, to wg. mnie nie ma sensu kupowac bloczkow z trzeba kroccami i stosowac trojnikow komplikujacych zycie. Podobnie polaczenie rownolegle chyba nie jest dobrym rozwiazaniem (kolejne trojniki) i chyba nic nie da, ale o co Ci chodzi :D Lepiej zrobic wg. sprawdzonego pomyslu, czyli blok 2-kroccowy na CPU i za nim szeregowo bloczek na GPU a dalej kolejny np. na NB jakbys chcial swoj uklad rozbudowac. chlodnica aluminiowa 14x23cm, 7 i 7 rurek rownolegle (juz mam) Jestes pewien, ze chcesz dac chlodnice aluminiowa?, chyba wiesz czym to grozi bez odpowiednich dodatkow :) po co utrudniac sobie zycie, daj cos miedzianego. bloki sa nie do negocjacji bo gdzie kupie blok na cpu i gpu za 160zl? //cpc nie uwzgledniamy za 99zl mozesz miec porzadnego F2S zapewne lepszego od Spiderka, zajrzyj bodajze na reality.net ;] a pytania mam takie jak w temacie, biorąc pod uwage wielkosci i długość węży, wewnetrzne wielkosci 3jników i opory na blokach, jak mi ta woda poplynie ? albo co zrobic zeby plynela w stosunku 2:1 cpu:gpu, bo chyba tak by bylo najoptymalniej, hm? 1477504[/snapback] Czyt. wyzej, poza tym zostalo juz udowodnione, ze w od pewnej srednicy dawanie grubszych wezy nie pomaga a nawet szkodzi i do tego sie zle ukladaja, proponuje krossce 9/12 i weze 8/11, bedzie lasniej, praktyczniej i prosciej ;] Edytowane 2 Czerwca 2005 przez Goofi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 misiek ostatnio cos ladnie wygladajacego na cpu za 90zl sprzedaje. a za 70zl na allegro cos ciekawego mozna wyczaic na gpu... i oczywiscie na cpu tylko 2 krocce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 chlodnica aluminiowa 14x23cm, 7 i 7 rurek rownolegle (juz mam)jakby Ci to napisać ... bez sensu niestety - trza będzie Copal stosować a polacze to tak, czyli rownolegle, szeregowe nie jest opcją i nie biore go pod uwage:+ co zrobic zeby plynela w stosunku 2:1 cpu:gpu, bo chyba tak by bylo najoptymalniej, hm? nie da się tak łatwo ... jesli równolegle, to (zauważalnie) mniejszy opór bloku na GPU (bo to sie liczy w sumie mocniej niż same węże) spowoduje większy przepływ na GPU właśnie... więc uzyskasz wynik wręcz odwrotny skoro kasa jest tu priorytetem, wziąłbym blok z trzema króćcami, założyl na CPU, a potem równolegle jeden wąż bez bloku, drugi na GPU, trójnik ZA nimi. Układ jest dużo prostszy, mniej mozliwości przecieku, mniej przejściówek. A z czasem dołożysz blok na chipset na pierwszy wąż z CPU i będziesz miał GPU i chipset równolegle. Co do średnic węży - skoro wiesz jaki duży jest wąż 16mm wewn - daj taki, ale w sumie tylko _przed_ CPU. To daje króćce na bloku 12/16/12. Czyt. wyzej, poza tym zostalo juz udowodnione, ze w od pewnej srednicy dawanie grubszych wezy nie pomaga a nawet szkodzi i do tego sie zle ukladaja, proponuje krossce 9/12 i weze 8/11, bedzie lasniej, praktyczniej i prosciej ;]złej baletnicy to i rąbek spódnicy :mur: to że sie gorzej układają większe węże - to OK. ale CO ? że niby "zostalo juz udowodnione, ze w od pewnej srednicy dawanie grubszych wezy nie pomaga a nawet szkodzi" ja _bardzo_ poprosze o ten DOWÓD oj mnóstwo bardzo poproszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chi.Fu Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 no niby masz racje Goofi z tymi trojnikami i ze szeregowo, ale jakos zupelnie do mnie nie przemawia koncepcja chlodzenia grafy woda z procesora a nb wodą z tych obydwu, to by bylo chlodzenie czy grzanie nb? a gdyby tak kurczowo trzymac sie 'sprawdzonych pomyslow' to do dzisiaj jezdzilibysmy czarnym fordem T :) chlodnica no niestety, taka dostalem okazyjnie i musi taka byc, doleje chemii i bedize dobrze. Swoja droga ciekawe czemu nie posrebrzaja albo pozłacają miedzianych blokow w srodku, łądniej by pod plexi wygladalo a i technologia nie za trudna i nie za droga chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 ... ale jakos zupelnie do mnie nie przemawia koncepcja chlodzenia grafy woda z procesora a nb wodą z tych obydwu, to by bylo chlodzenie czy grzanie nb?.... Z tym sie nie zgadzam. Wiesz jaka roznica jest w temperaturze wody wpływającej a wypływającej z bloku np. na grafie? Ta woda jest mooooze jeden stopień cieplejsza! A moze i to nie. Woda płynie tak szybko, że nie zdąży sie tak bardzo nagrzać żeby "ogrzać" np. nb!!! Wiec w połączeniu szeregowym, nie ma mowy o grzaniu sie kolejnych części układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Chyba trochę przekombinowałeś. Już wiele razy udowadniano że stosowanie węży większych niż 10mm wcale nie daje wymiernie lepszych rezultatów. Po co komplikować sobie życie z trójnikami i wężami 16mm (próbowałeś ułożyć kiedyś takie w obudowie? :lol: ) skoro nie gorszy rezultat można osiągnąć stosując bloki dwu króćcowe w układzie szeregowym połączone wężem 10mm czy jeżeli nie daje Ci to spokoju 12mm. Taki układ ma znacznie więcej zalet: mniej połączeń = mniejsze ryzyko powodzi, łatwiej można to wszystko upchnąć w budzie i wogóle będzie estetyczniej wyglądać :wink: . O podgrzewanie grafiki przez cpu nie musisz się martwić jest dokładnie tak jak napisał Miazga82. Wężom 16mm i trójnikom mówimy zdecydowane NIE! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chi.Fu Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 hm, czyli bloczek spider 12/12 i rownolegle grafa, nb nie planuje bo mam niebieskeigo zalmana radiator i starcza. a spidery v3 mają frez na calej dlugosci? czy te trzykroccowe tylko nad srodkowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Spód bloczku jest taki sam zmienia się tylko top i układ króćców. Tu jest link do testu jak zmienia się wydajność bloczku w zależności od ilości króćców KLIK konstrukcja bloczku podobna więc myślę że wyniki można śmiało odnieść do spidera. Ja bym podłączał bloczki szeregowo a nie równolegle, przy równoległym podłączeniu wprawdzie zmniejszą się opory układu ale również woda będzie wolniej przepływać przez blok na cpu. Najlepszy będzie chyba układ szeregowy najpierw blok na cpu a potem bezpośrednio (lub przez trójnik jeżeli zdecydujesz się na blok z trzema króćcami) do bloczku na gpu. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chi.Fu Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) tfu tfu, obciach na cale forum, ale na dluzsza mete szeregowo i rownolegle to mi te pojecia sie tak zlewaja w jedna bezksztaltna mase:) chcialem powiediec ze w koncu robie sze-re-go-wo, czyli jedno do drugiego :] co do bloczkow to spod powinien byc taki sam, ale w tym sęk ze nie wiem jaki, bo fotki na bloki.pl pokazuja rozne rzeczy, finy raz idą przez cala dlugosc a raz sa tylko na samym srodku :| Edytowane 2 Czerwca 2005 przez Chi.Fu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...