Skocz do zawartości
/matthew/

Oc I P4 2.66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam procesor P4 2.66 i napięcie w biosie (ASUS P4P800-SE) mam ustawione na AUTO. Mam również pamięci Hynix D43, no i dość mocny zasilacz. Mam taki problem, w tej chwili chodzę na szybie 150 (seryjnie 133) i osiągnąłem 3.0GHz. Chciałem wyciągnąć więcej z procka, lecz gry daję już FSB na 155 to koniec. Błędy Windowsa poprzedzające blue screen. Czego to wina?? Przecież aż tak duzo nie oczekuję. Temp. max na 3.0 mam ~49*C W jaki sposób mogę wyciągnąć więcej z mojego procka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większe napięcie i niezapomnij w biosie zablopkować AGP/PCi - ustaw 66/33. I spróbuj zwiększać napięcie, małymi krokami. Najpierw sobie ale zobacz jakie amsz stock napięcie - np CPU-Z pokazuje.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: Zwiekszaj ile chcesz ;) Byle temperatura nie wzrosła , bo napięcie bezposrednio procka nie zabija (noo nie mowie o jakis napieciach rzędu 3V ;) , bo takiego "turbodoładowania" mógłby nie przeżyć). Zwieksz sobie o 0.025V , obserwuj wyniki OC i temperatury i w razie czego wyżej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napięcie nie uszkodi procka... jeżeli już to temperatura :D .. a 49*C dla northwooda to nie jest pięknie :) ... amień chłodzenie na freezera 4

i naięcie tak jak mówiłem... 1,625v (jeszcze bezpieczne przy temp ~60*C w stresie po o/c)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bawienie się w windzie progsami, które zmieniają napięcia czy częstotliwości komponentów to przestępstwo ;] .. wejdźjak bozia przykazała do biosa i tam zrób co masz zrobić

1490807[/snapback]

Z poziomu Windows'a to jedynie ClockGen jest wart zaufania (naprawdę spox programik)

W biosei min. co mogę dać to 1.525

Ustaw 1.625-1.65V jeżeli masz już w miarę stosowne chłodzenie i startuj... Nie przekraczaj tylko na cpu tmp. 60-65 st C, pamiętaj że płyty Asus'a zaniżają temperaturę o ok. 10st C.

Do 1.675V na Northwoodzie możesz bezpiecznie zwiększać V, choć trzeba również zaznaczyć że zdarzały się przypadki losowe że Northwood umiał już wykitować przy 1.6V. :wink:

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi