/matthew/ Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Witam! Mam procesor P4 2.66 i napięcie w biosie (ASUS P4P800-SE) mam ustawione na AUTO. Mam również pamięci Hynix D43, no i dość mocny zasilacz. Mam taki problem, w tej chwili chodzę na szybie 150 (seryjnie 133) i osiągnąłem 3.0GHz. Chciałem wyciągnąć więcej z procka, lecz gry daję już FSB na 155 to koniec. Błędy Windowsa poprzedzające blue screen. Czego to wina?? Przecież aż tak duzo nie oczekuję. Temp. max na 3.0 mam ~49*C W jaki sposób mogę wyciągnąć więcej z mojego procka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Większe napięcie i niezapomnij w biosie zablopkować AGP/PCi - ustaw 66/33. I spróbuj zwiększać napięcie, małymi krokami. Najpierw sobie ale zobacz jakie amsz stock napięcie - np CPU-Z pokazuje. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Mam zablokowane PCI/AGP. A cpu-z pokazuje różne napięcia... idle 1.444-1.482 a jak dam Winrar aby coś pakował, to jest 1.440 1.424.. Więc ile powinienem dać?? Czy zbyt wysokie napięcie nie spali procesor?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (...) no i dość mocny zasilacz. (...) 1477576[/snapback] co rozumiesz przez mocny zasilacz? 350W megabajt/tracer czy 350W markowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Wyobraź sobie że to nie są mocne zasialcze :angry: Mam Chieftec 420 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Nikt nie wie jak można lepiej podkręcić mój procesor?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 odpal se cpuZ podaj serie revizje procka (E0, D0 itp.) Jądro prescott czy northwood? napięcie podnieś do 1,55v i jedź dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Oto zrzut z najnowszego Cpu-z Czy takie podniesieni napięci do 1.55 nie spali mojego cpu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 aha.. więc to northwood ;) napięcie możesz windować do ~1,625v (tylko pilnuj temp.) i kręć ile wlezie ;) .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 A nie lepiej zmienić chłodzenie i spokojnie spać? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 A nie lepiej zmienić chłodzenie i spokojnie spać? :) 1485674[/snapback] jak koleś ma fundusze to niech zmienia... na freezera 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiKaze boski wiatr Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Mi chodzi na 3.3 ghz . Zobacz mój konfig . Bardzo podobne mamy ;) (wręcz identyczne -plyta i grafa chyba tylko inne :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Ponawiam pytanie, czy takie napięcie nie uszkodzi procesora?? Co do temp. to jest całkiem ładna, w idle miewam nawet 28*C a w stresie do 49*C. Porównując to do nowych P4 to jest nic.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiKaze boski wiatr Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Powiem tak: Zwiekszaj ile chcesz ;) Byle temperatura nie wzrosła , bo napięcie bezposrednio procka nie zabija (noo nie mowie o jakis napieciach rzędu 3V ;) , bo takiego "turbodoładowania" mógłby nie przeżyć). Zwieksz sobie o 0.025V , obserwuj wyniki OC i temperatury i w razie czego wyżej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 napięcie nie uszkodi procka... jeżeli już to temperatura :D .. a 49*C dla northwooda to nie jest pięknie :) ... amień chłodzenie na freezera 4 i naięcie tak jak mówiłem... 1,625v (jeszcze bezpieczne przy temp ~60*C w stresie po o/c) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Ustawiłem sobie w AiBooster napięcie na 1.5500 ale nadal Cpu-z pokazuje mniej wiecej takie samo napięcie co wcześniej (bez zmiany) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 bawienie się w windzie progsami, które zmieniają napięcia czy częstotliwości komponentów to przestępstwo ;] .. wejdźjak bozia przykazała do biosa i tam zrób co masz zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 W biosei min. co mogę dać to 1.525 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 minimalne to 1.525? czy max. to 1.525 :> .. uaktualnij biosa płyty do najnowszej wersji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 (edytowane) bawienie się w windzie progsami, które zmieniają napięcia czy częstotliwości komponentów to przestępstwo ;] .. wejdźjak bozia przykazała do biosa i tam zrób co masz zrobić 1490807[/snapback] Z poziomu Windows'a to jedynie ClockGen jest wart zaufania (naprawdę spox programik) W biosei min. co mogę dać to 1.525Ustaw 1.625-1.65V jeżeli masz już w miarę stosowne chłodzenie i startuj... Nie przekraczaj tylko na cpu tmp. 60-65 st C, pamiętaj że płyty Asus'a zaniżają temperaturę o ok. 10st C. Do 1.675V na Northwoodzie możesz bezpiecznie zwiększać V, choć trzeba również zaznaczyć że zdarzały się przypadki losowe że Northwood umiał już wykitować przy 1.6V. :wink: Edytowane 11 Czerwca 2005 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Aha czyli jak teraz mam 50*C to prawdopodobnie mam 60.... Czyli nie dobrze, bo nie chcę wymieniać chłodzenia, bo niebawem zmienie cały procesor i szkoda mi na cooler pieniędzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...