Ram1rez Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Wczoraj z nudów zabrałem się za OC pamięci ustawiłem na 8-3-3-2,5 i na standardowym vcore Durona 1,8 (wynosi ono 1,5v) doszedłem do 2093MHz przy temperaturze 52*C w prime. Moje pytanie jest następujące czy wysoka temperatura procesora może jakoś wpływać na napięcie jakie potrzebuje on do działania na określonym zegarze? Czyli np poszedłby na 2150MHz na vcore 1,5v przy dobrym chłodzeniu np Si-97 (w tym momęcie potrzebuje już dowoltowania ok 0,25v na WR4) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolek744 Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Nie... (no chyba, ze jakis cud) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 mniejsz temp oznaczacz mniejsze prady wsteczne i szybsze rozladowanie zlacz pn w tranzystorach, choc takze zmnijesza ruchliwosc elektronow ... jednymi slowy jesli zapewnisz odpowiednia temp to mozesz nieco zmniejszyc vcore ale co do granic tych zjawisk to chyba nie ma czlowieka ktory by Ci to dokladnie powiedzial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zmniejszenie temperatury poprawia stabilność - jak było opisane występują mniejsze zaburzenia przepływu elektronów etc... W praktyce jednak różnica między dobrych chłodzeniem a najbardziej kijowym (powiedzmy... 15*C) nie wpływa na wymagany VCore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...