Skocz do zawartości
SuChyY

Diody - lamerskie pytanie...

Rekomendowane odpowiedzi

ja wczoraj wygrzabalem plyte z kompa i wrzucilem sobie niebieska zamiast standartowej zielonej od razu lepeij musze sie wypalarce przyjzec jaka tam jest dokladnmie dioda i ja tesh wymienie problem maly jest taki ze to jest SMd ale zdjac sie da nie wiem czy ona jest zrobiona z 2 diod czy to jest jedna 2 kolorowa i jezeli jest 2 kolorowa czy na 2 czy na 3 nozki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufffff udało się ale było jush ostro wylutowanie diody SMD graniczy z cudem ale jest. W moim DVD LG zaswieciło niebieskie swiatełko :lol: czeka mnie jeszcze ostra przeprawa z nagrywarą 2 SMD :( ale warto efekt jest zabójczy.

Pozdro

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufffff udało się ale było jush ostro wylutowanie diody SMD graniczy z cudem ale jest. W moim DVD LG zaswieciło niebieskie swiatełko :lol: czeka mnie jeszcze ostra przeprawa z nagrywarą 2 SMD :( ale warto efekt jest zabójczy.

Pozdro

ALEX

A jak diode wlutowales w zamian smd? czy malutka 3mm na nozkach? Ja wlasnie szukalem smd 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elementy SMD to sa poprostu elementy powieszchniowe nie maja one takich dlugich lapek jak normalne tylko maj blaszki odrazu przy elemencie naprzyklad przy diodach , ja do swoiej nagrwywarki (LG 8x speed) wludowalem dwie diody zamiast pomaranczowej dalem czerwona a zamisst zielonej dalem niebieska , i jarabiscie to wyglada :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elementy SMD to sa poprostu elementy powieszchniowe nie maja one takich dlugich lapek jak normalne tylko maj blaszki odrazu przy elemencie naprzyklad przy diodach , ja do swoiej nagrwywarki (LG 8x speed) wludowalem dwie diody zamiast pomaranczowej dalem czerwona a zamisst zielonej dalem niebieska , i jarabiscie to wyglada :D

Diody of course kupiles SMD? Po ile i jak je udalo Ci sie wlutowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dioda czerwona to kosztuje 70gr a niebieska to 4zl, tylko ze nie pamietam dokladnie jak to z tymi cenami ja je kupowalem dwa miech temu, a lutuje siie je tak , ja masz lutownice transwormatorowa to robisz sobie grota z dosc ciekiego druta np. 0,4mm , wylutuj stara diode , potem daj troszku kalafoni na plytke PCB cr-rom'u albo nagrywarki , zalezy przy czym bedsziesz lutowal , biezesz diode w pęsete ( dobrze by bylo jak by peseta miala ostre rogi , wtedy jest latwiej zlapac diode) przykladasz do diode do plytki i lutujesz , ale jak bedzie szlutowal to moze daj sobie troszku cyny na styki na plycie , a potem jak bedziesz lutowal to juz nie dawaj cyny na grot , i powinno ladnie przylutowac,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no prosta sprawa ze przed oficjalnym lutowaniem to pasuje sobie troszku potrenowac , no wiadomo ze najlepsza byla by stacjonarna ale ja poradzilem sbie z zwykla transwormatorowa , ale teraz zaszalalem i kupilem sobie elwik'a jak ktos sie zna to wie coto jest , :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no prosta sprawa ze przed oficjalnym lutowaniem to pasuje sobie troszku potrenowac , no wiadomo ze najlepsza byla by stacjonarna ale ja poradzilem sbie z zwykla transwormatorowa , ale teraz zaszalalem i kupilem sobie elwik'a jak ktos sie zna to wie coto jest , :-)

Ile dałeś/ jaki model /czy jesteś zadowolony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymienię sobie diodę power na niebieską- spodobało mi się jak zobaczyłem w PS2 ( nie mam na myśli portu :D )

Ostatnio kupiłem sobie diodę już chcę zakładać a tu suprise myślałem, że diody w obudzie to 5mm a nie trójki :oops: :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam lacznie w kompie 12 niebieskich diod  :twisted: 

Wymienilem te od power'a i hdd 

8 oswietla mi wnetrznosci :) 

zmienilem diody w cd-rom'ie i fdd

Aaaa !!! I jeszcze 3 diody niebieskie w klawiaturze :D

A co do ceny to ja placilem 2,50 za sztuke. Byly jeszce takie za 2zl, ale one dawaly nieco inny odcien niebieskeigo... taki bardziej turkusowy.

Ja znalazlem gdzie mozesz jeszcze wsadzic jedna diode power od monitora!!! :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile dałeś/ jaki model /czy jesteś zadowolony?

dalem niecale 300zl , a model to RT-24 , i jestem zajebiscie zadowolony , tylko jest jedna wada groty sa dosc drogie , chyba 12zl za sztuke , ale na takim grocie to mozna lutowac i lutowac i sie w cale nie niszczy, jeden kumpel to ma juz ja dwa lata i jeszcze grotu nie wymienial , a dosc duzo jej uzywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przed chwila wyjalem dwie diodki (plaskie-zolta i zielona) z kieszeni na hdd :lol:

Tylko gdzie to walnac?? Jakies propzycje?? A i jeszcze jedno:

te dwie od HDD i POWER-a wyjalem z dolu obudowy i rozgrzanym wiertelkiem zrobilem dziury i wlozylem je. efekt SPOX. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...