Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy się to przyda, ale znalazłem to wrzuce. Kupiłem nową bude ( Cooler Master Centurion 5 ) i :mur: przy przednim panelu ( słuchawki i mikrofon ).

Znalazłem coś takiego, rozwiązanie jest trochę prowizoryczne ale zawsze.

Wtyczki obudowy: 2xR-OUT, 2xL-OUT, MIC-POWER, MIC-IN, GROUND.

Podlaczamy to pod piny w białej obudowie na karcie ( obok śledzia ).

Rozkład pinów na karcie:

1 - Analog Ground

2 - Analog Headphone Out Left

3 - Audio Backpanel Mute -- short to ground to mute the backpanel (when headphones are plugged in)

4 - Analog Headphone Out Right

5 - same as #3

6 - Mic input from front panel

7 - key pin (shouldn't be there)

8 - VREF out -- voltage reference for Mic

9 - MIC IN MUTE -- ground when mic isn't plugged in, +12VDC when mic is plugged in

10 - Audio cable detect -- will be ground when headphones are plugged in (not normally used)

PIN 1 to pin najdalej położony od śledzia, i PIN 10 to pin najbliżej śledzia.

U mnie połaczenie jest takie:

r-out > pin 4

l-out > pin 2

mic-power > pin 8

mic-in > pin 6

ground > pin 1

Wszystko działa bez problemu, jedynie co trzeba jescze zrobić to kabelki od budy dokleić taśmą izolacyjna do białej wtyczki na karcie, ponieważ nie trzymają zbyt dobrze.

Pozdroofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie zapomnialem, ze mam w budzie front panel (sluchawki + mikrofon) - mam tak opisane kabelki:

Mic In

Mic Power

R Out

R Ret

L Out

L Ret

Ground

Jak podlaczyc L Ret i R Ret to do do tych pinow podanych w pierwszym poscie i czy to w ogole konieczne :?: Karat Audigy2 ZS

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

znalazlem ten wątek i zaraz zabrałem się do podłączania swojego panelu przedniego. I wszystyko działało jak należy oprócz mikrofonu. Mój panel przedni ma wyprowadzone 4 kabelki: SPK-L, SPK-R, GND oraz MIC-IN. I podłączanie mikrofonu do pinu 6 nic nie daje. Próbowałem potem kolejno wszystkie piny i jedynie podłączenie do 8 dało małe buczenie i sygnał, ale bardzo cichy i niskiej jakości (strasznie wytłumiony).

No i pytanie: czy da radę gdzieś jeszcze podłączyć ten panel z mikrofonem??

Karta to słynna Audigy 2 OEM.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w pierwszym poście na rospisce pinów są dwa ciekawe piny 3 i 5 służace do wyciszania wyjść na karcie gdy podłaczymy np. słuchawki, czy ktoś coś takiego zrobił? Na tej stronce http://audigy2zshowto.blogspot.com/ na samym końcu opisali podłączenie tych pinów, ale nie zbardzo znam angielski, proszę o pomoc. Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuje temat, bo mam maly problem :)

Zakupilem nowa bude wyposazona w kabelki do wewnetrznego podlaczenia gniazd mikrofonu i glosnikow. Zrobilem wszystko wedlug powyzszych instrukcji, ale niestety odnioslem tylko polowiczny sukces: sluchawki dzialaja w porzadku, ale jest problem z mikrofonem.

Poziom nagrywanego dzwieku jest bardzo niski - mowiac glosno do mikrofonu, przy odtwarzaniu nagrania (windowsowy rejestraor dzwieku) jest bardzo cicho, ledwo co slychac.

Na stronie podlinkowanej powyzej wyczytalem, ze A2ZS na pin8 w bialym zlaczu podaje tylko 2.5V, zamiast 5V wymaganych przez mikrofon. Poniewaz objawy tam opisane sa blizniaczo podobne do mojego problemu, wnioskuje ze taka sama sytuacja jest na A2 OEM.

Ma ktos pomysl co z tym zrobic?

Nie mam niestety w bezposrednim sasiedztwie karty dzwiekowej zadnego zlacza podajacego +5V, wiec podpiecie sie gdzie indziej odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi