Skocz do zawartości
Gość

WB - da sie zbudowac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam kawalek blachy miedzianej i jakby to nazwac,moze rura :)

Ciekawe czy dalo by sie zbudowac z tego WB. Mam zdiecie,ale nie mam jak go wstawic,bo nie mam zadnej stronki,ani nic. Moze jast ktos komu wyslalby na maila i on by mi podal wtedy url,zeby to wsadzic?

Czekam na propozycje. Mysle,ze daloby sie z tego zrobic jakis bloczek. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za pytanko z innej beczki ale nie będe zakładał nowego posta Crasher czy na tej MIS KT3 ULTRA2 masz mnożnik 1/5 (twoja ver jest z c jak u Dextera czy bez c) :? Bo chce ją kupić i nigdzie nie moge tego znaleźć, a ludzie różnie mówią. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi udało się zbudować WB z blachy miedzianej i kawałka rurki. Wygląda on tak:

Dołączona grafika

Całość polutowałem a w środku zostawiłem 3 przeciwległe półprzegrody aby woda płynęła "meandrami". Całość działała świetnie z celkiem 400@615, lecz do mojego obecnego XP1700 trochę boję się to cudo podłączyć....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za pytanko z innej beczki ale nie będe zakładał nowego posta Crasher czy na tej MIS KT3 ULTRA2 masz mnożnik 1/5 (twoja ver jest z c jak u Dextera czy bez c) :? Bo chce ją kupić i nigdzie nie moge tego znaleźć, a ludzie różnie mówią. :wink:

Tak ma dzielnik 1/5. Z tego co ludzie mowia wlacza sie on przy fsb 152. Mam wersje bez "c". Plytka jest bardzo fajna i ma sporo opcji do Overclockingu.

Dexter,a to jeszcze nie jest WC to dopiero ma byc WB. Myslicie,ze da sie z tego zrobic jakis bloczek?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znacie to?

Dołączona grafika

Ja zamierzam zrobić właśnie coś takiego. Jedyne co do tego potrzebne to:

-kawałek miedzi (sklep z metalami kolorowymi)

-wiertarka pozycjonowana (u starszego w pracy)

-rurka miedziana (jeszcze nie wiem skąd :? )

Dziurki zalutuje albo przykleję tam blachę albo jedno i drugie. Dowiadywałem się u siebie na polibudzie w warsztacie czy mogą wykroić mi blok spiralny. Maszynę mają ale nie potrafią jej jeszcze obsługiwać :D Ręce opadają.

Jak ktoś chce samemu coś zmajstrować to polecam www.overclockers.com, np. http://www.overclockers.com/tips997/.

Prosił bym też o więcej linków dla ludzi którzy sami chcą sobie zrobić blok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam kawalek blachy miedzianej i jakby to nazwac,moze rura :)

Ciekawe czy dalo by sie zbudowac z tego WB. Mam zdiecie,ale nie mam jak go wstawic,bo nie mam zadnej stronki,ani nic. Moze jast ktos komu wyslalby na maila i on by mi podal wtedy url,zeby to wsadzic? 

Czekam na propozycje. Mysle,ze daloby sie z tego zrobic jakis bloczek. Pozdrawiam

Więc ja proponuję coś takiego...

Sam taki robię :D

Tyle tylko że ty byś musiał jeszcze górę rurki blachą zalutować...

http://overclockers.com/articles165

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA ostatnio zbieram srebro ( koszt zaden bo mam je za darmo tylko musze czekac na kolejne dostawy :> )...mam juz prawie 200 g. Nie wiem ile jest potrzebne na pusty blok co zrobil kiedys Thorn ( miedz) ...ale jak juz bede mial tego sporo to lece do jubilera aby mi to wszystko przetopil ....a pozniej obrobka i testy :)ach juz sie nie moge doczekac ...

ps: a Tak wogole czy bedzie pare stopni roznicy na moja kozysc w stosunku do identycznego WB ale z miedzi ??Bo mi sie wydaje ze niewiele ale zawsze cos tam bedzie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pocialem juz wszystko i biore sie niedlugo za lutowanie itp..

Bloczek bedzie mial wymiary :

- wysokosc 20mm

- srednica (jest okragly:) ) 70mm

- grubosc podstawy i pokrywy 1mm,tylko taka blache posiadam.

- grubosc scianek bocznych 2mm

-wloty : beda to kolanka o srednicy zewnetrznej 12mm

W srodku bedzie pusty. Jak mozna obliczyc jaka bedzie mial powierzchnie oddawania ciepla? Myslicie,ze bedzie w miare wydajny?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...