Skocz do zawartości
Andi

Zmiana Kosci Pamieci Bga Na 6600gt Z 2.0 Na 1.6ns

Rekomendowane odpowiedzi

interesuje mnie,czy jesli np. na grafice ktora posiada pamieci samsunga o czasie dostepu 2.0ns zmieni sie wszystkie pamiatki na 1.6ns bedzie ta karta dzialala? Oczewiscie jesli tak, to powinien zwiekszyc sie OC grafiki. Slyszal ktos kiedys o takim modzie?

Edytowane przez Andi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios to mały problem, można samemu zmienić istniejące wartości i je zapisać. Większym problemem wydaje mi się wymiana takich pamięci.

Jako czlowiek któremu czasami zdarzało się mieć lutownicę w reku nie daję dużych szans na poprawne przeprowadzenie takiego zabiegu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczewiscie jesli tak, to powinien zwiekszyc sie OC grafiki. Slyszal ktos kiedys o takim modzie?

1478475[/snapback]

Bylo na forum. Z tego co pamietam berkut i ktos jeszcze mieli urzadzonko dzieki ktoremu taki zabieg byl mozliwy, ale o ile mnie pamiec nie myli to berkut porzucil projekt a drugiej osoby z nicka niestety nie pamietam:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymiana pamieci to nie problem, interesuje mnie czy bez zminy biosu grafa bedzie dzialala. Chodzi glownie o modele 6600GT gdyz tam pamieci BGA sa montowane jednostronnie. Z tego co pamietam to na palicie byly pamiatki samsungi 2.0ns a na asusie juz zamontowali 1.6ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wymiany kosci, tutaj moze byc loteria, bo mozesz miec gorsze 1.6ns niz dobrze krecace sie 2.0ns :P

sa zaklady gdzie wymieniaja elementy (m)BGA, tutaj nie powinno byc problemu

gdy juz wymienisz kosci na karcie, wazne zeby odpalil kompa z ta karta wlozona oraz z karta na pci, wtedy mozesz wgrac wyedytowany przez siebie (kogos) bios i powinienes sie cieszyc ze sprawnej karty :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

co do wymiany kosci, tutaj moze byc loteria, bo mozesz miec gorsze 1.6ns niz dobrze krecace sie 2.0ns :P

sa zaklady gdzie wymieniaja elementy (m)BGA, tutaj nie powinno byc problemu

gdy juz wymienisz kosci na karcie, wazne zeby odpalil kompa z ta karta wlozona oraz z karta na pci, wtedy mozesz wgrac wyedytowany przez siebie (kogos) bios i powinienes sie cieszyc ze sprawnej karty :P

1479080[/snapback]

a no fakt

może zna ktoś taki zakład ?

6600GT to pestka bo lepiej byłoby wymienić memki w 6200/6600 (chociaż TSOP na BGA to już hardcore i nie przejdzie) ale np. w takim 9800/9700 czy nawet w Ti4200 walnąć 2ns i rekord świata gotowy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

interesuje mnie,czy jesli np. na grafice ktora posiada pamieci  samsunga o czasie dostepu 2.0ns zmieni sie wszystkie pamiatki na 1.6ns bedzie ta karta dzialala? Oczewiscie jesli tak, to powinien zwiekszyc sie OC grafiki. Slyszal ktos kiedys o takim modzie?

1478475[/snapback]

Taka operacja jest jak najbardziej możliwa. Jakiś czas temu kupiłem sobie na allegro uszkodzonego 9800pro z samsungami 2.8ns. Karta z przedobrzonym Vmem modem. Trzy kostki były uszkodzone. Zastąpiłem je hynixami 2.8. Nie pamiętam dokładnie ale do poprawnego działania musiałem pobawić się z trcdrd,

trcdwr i bodajże tras. Ciekawym objawem było to, że przy podkręcaniu karty zamiast artefaktów pojawiały się zielone poprzeczne pasy tak jakby był problem refreshem. Po prostu przed wymianą pamięci przeprogramuj biosa na takiego od wersji 1.6ns. Napisz proszę jaki masz sprzęt. Ja używałem Edsyna 1036, tylko że nie miałem małej dyszy i podczas wylutowywania bga odpadały też inne elementy, tak więc robotę miałem troszkę utrudnioną. Gdybym dysponował odpowiednią dyszą to wymienił bym wszystkie pamięci. Obecnie stacje do wylutowywania BGA są kompaktowe i relatywnie niedrogie. Bawiłem się ostatnio taką chińską zabaweczką firmy sunkko czy jakoś tak i twierdze że za pomocą takiej maszyny można wylutować w zasadzie wszystko.

Edytowane przez ChamRyszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...