letrev Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Pytanie w zasadzie jak w temacie a mianowicie... Jezeli mam dysk przenosny na USB i podlacze go do notebooka to czy da sie zrobic cosik takiego zeby system byl nagrany na tym wlasnie przenosnym hdd i zeby z niego startowal notebook... W biosie jest tylko (jak na razie) "USB Legacy" ale po update powinna byc mozliwosc bootup z uzadzenia USB tylko jeszcze pozostaje pytanie jak sformatowac taki dysk przenosny i jakim programem bo pod XP nie za bardzo mi chcial wykonac operacje formatu dysku przenosnego .... Jakies pomysły ? ? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdn Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 U mnie jest wlaczone Legacy USB, wpinam dysk USB 2.0 i laptop podczas startu automatycznie skanuje w poszukiwaniu urzadzen USB zawierajacych Boot sektory. Jezeli jednak masz na dysku glownym system operacyjny a w biosie nie ustawiles urzadzen USB jako domyslnych do startu systemu to mimo ze komputer je znajdzie to je przeskoczy uwazajac ze nie sa one wazne i wystartuje z HDD laptopa. Podobnie jest np. z pendrive'ami. Dopoki nie masz na nim wgranego boot sektora laptop go nie widzi, jak wrzucisz to masz mozliwosc bootowania z niego. Co do formatowania to poprostu go sformatuj (normalny format), podczas instalacji wybierz dysk USB (powinien dac sie wybrac) lub jezeli nie to przekrec dysk do laptopa, zainstaluj sysytem normalnie i sporotem przekrec go to obudowy USB. Powinno dzialac. Nie jest wymagane jakies "specjalne" formatowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...