Skocz do zawartości
karoljestsuper

Nf7 S Rev2.0 + Barton 2500@3200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moze na poczatek opisze sytuacje, mam sprzet jak w temacie pomine grafe i inne bzdury dodam tylko ze zasilacz tagan 320.

Kompa mam z 2 lata i na poczatku jak uzywalem standartowego boxowego wiatraka chodzil normalnie na 2500 i pamieciach 333 ( oczywiscie mam kingstony 400 ).

Sprawilem sobie wiatrak Pentagrana 80 cu, no dajesz na 3200. Pamieci oczywiscie przestawily sie na 400 wszystko tak jak by mozna sie bylo tego spdziewac. Na początek wiatrak na maxa. Temperatura nie przekracza 51 C. No to dajesz wiatrak na 2 tys obrotow ( nei ma jak to cisza ), mecze procka mecze temperatura wzrosla do 54 C i komp zaliczyl reset pomimo ze w biosie mam ustawiona temeperature shut down na 60 C.

Czy ktos moze mi powiedziec co robie zle a moze przesadzilem z podkreceniem, ale to nei mozliwe bo znam chyba z 6 osob ktore tak maja. Moze to jakas obcja w biosie albo nei wiem co juz sam.

Zakladajac wiatrak zalozylem tez na plytke główna niebieskiego zalmana. Czy to mozliwe zeby za bardzo si egrzal i to przez niego. Czekam na wasze opinie. Moze ktos spodal sie z podobnym problem.

Pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1 - Zaraz zaczynam czytanie

ad2 - Nie zmienialem zadnych ustawien napiec, msze jeszcze o tym poczytac

add3 - Nie wiem czy to dobra ale Arctic Coola

add4 - No chyba dobrze :-)

Ja nie narzekam na chlodzenie bo to jest wzorowe, z tego co sie orientuje temperatury sa jak najbardziej ok a nawt lepsze niz sie spodziewalem przeciez 52 czy 53 C to nie jest jakas masakra przy takim podkreceniu ale zabieramsie do lektury o napieciach mzoe to cos pomoze, dam znac :-)

pozdro dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam max stress w lecie 46* C

Mi sie wydaje, ze proc nie dowoltowany albo jak zakladales zalamana to za malo/za duzo pasty nawaliles i nie odbiera dobrze ciepla z chipsetu - przy 200 MHz FSB on sie juz troche grzeje - pooperuj jeszcze przy timingach - sprawdz jaki masz CAS Latency - jesli 3 to prawdopodobnie dlatego masz problemy bo nforce 2 nie lubi 3 :/ ustaw 2.5 bedzie dobrze

Edytowane przez melonowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parametry pamieci od góry tak jak sa ustawione w biosie

6

3

3

2,5

a co do tych napieć to gdzie moge cos o tym znalesc bo nei wiem za bardo jak przeczytac te zlote rady o nf7s :/

Jezeli macie jakis link do opisu tego moda ( bo tak to sie chyba mowi ) to poprosze.

Wielkie dzieki pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... sprawdz jaki masz CAS Latency - jesli 3 to prawdopodobnie dlatego masz problemy bo nforce 2 nie lubi 3 :/ ustaw 2.5 bedzie dobrze

1480238[/snapback]

dokladnie tu byl taki sam problem u mnie, przestawilem na 2,5 i smiga , temperaturka 41-43 st zmienilem wiatrak boxowy na jakiegos cool mastera bo wczesniej bez przekrecanaia na 3200 mialem 46-50st. A ten jest wolniejszy i zarazem cichszy ;)

Pozdro

Ja-NOS

http://forum.krc.cn.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi