Skocz do zawartości
Miodus

Underclocking

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zakupilem niedawno najtansza grafike dostepna w sklepie - mianowicie gf2mx400 o rdzeniu taktowanym czestotliwoscia 200Mhz. Kompa rzadko uzywam do grania, a jesli juz to w strategie, ale podkreslam rzadko. Otoz karta posida pasywne chlodzenie, a radiator bardzo sie grzeje (nie mozna go dotknac). Nie wiem jak najlepiej sprawdzic konkretna temp., ale nie bardzo mnie ona interesuje.

Posiadam rowniez anemiczny zasilacz (150W), na razie wszystko dziala, mam nadzieje, ze sie nie zjara. W zwiazku z tym mam pytanie: Czy moge cos zyskac obnizajac czestotliwosc taktowania rdzenia karty na 150Mhz (dziala stabilnie)? Czy pobor mocy bedzie mniejszy? A moze nie warto i sa jakies skutki uboczne? Raczej nie chce miec drugiego wiatraczka, bo pierwszy ma 2 tygodnie i juz wydaje dziwne odglosy.

Z gory dziekuje za rzeczowe odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wlasnie ze moze liczyc na spadek poboru mocy. Wspolczesne tranzystory zawarte w strukturach ukladow scalonych takich jak CPU i GPU wydzielaja cieplo i pobieraja prad w zasadzie w momencie przelaczania sie ze stanow logicznych. Pobor pradu jest znikomy gdy stan logiczny na wyjsciu jest juz ustalony. Jezeli kolega chce zmniejszyc taktowanie o 25% to mniej wiecej o tyle spadnie wydzielanie ciepla i pobor pradu bo tranzystory beda sie przelaczac o 25% mniej razy na sekunde.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...