kempler Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie ponieważ jest to mój pierwszy post ale do rzeczy. Sprzęt jak w podpisie i oto co się dzieje: po podkręceniu Durona z 650@800 wszystko chodziło dobrze przez jakieś półtora miesiąca. Potem nagle bez wyraźnej przyczyny wywaliło mi w Biosie błąd: Bios Rom Checksum Error. Przestawiłem zworke na Clear CMOS i wszystko wróciło do normy, na nowo ustawiłem parametry w Biosie, reset i działa. Komp pochodził pare godzin. Wyłączam, potem włączam na nowo i to samo się dzieje :( I dziwna sprawa raz potrafiłem kilka razy robić resety i nic, a za chwile z każdym resetem musiałem przestawiać zworke i ustawiać w Biosie wszystko na nowo. Poczytałem na necie i zrobiłem następujące rzeczy: wymieniłem baterie (nie pomogło), wgrałem nowy Bios Award 6.00PG (nie pomogło), kombinowałem z ramem (nie pomogło) testowałem wszystkie bebechy (nie pomogło), nawet zmieniłem paste pod procem i dałem dodatkowy nawiew na procka i czipset. I nic qpa. I dalej się męczyłem z tym przestawiniem zworki :( Moje podejrzenia padły na zasilacz (stary L&C 235W), już miałem kupić inny od kumpla, aż nagle wszystko wróciło do normy. ( pewnie sie zasilacz przestraszył :wink: ) Mineły dwa miechy podłaczam skaner od kumpla, godzinka skanowania, potem reset i zonk znów to samo. Zworka itp. tylko raz i spokój. Mija tydzień reset i godzinka temu znów to samo. Ale tym razem tylko postał 10 minut i nie resetowałem Biosa i działa. Co może być tego przyczyną bo ja już normalnie nie wiem ?? :( Wspomne jeszcze że, czasem wystarczało aby właśnie postał przez jakiś czas tak jak dzisiaj ale wtedy i tak był Bios "czysty" i musiałem ustawiać od nowa. Albo czasem wszystko musiałem ustawiać oprócz daty i godziny. Czasem kilka razy przestawiałem zworke i czekałem i nic. Ogólnie to cuda :( Prosze o jakiekolwiek pomysły bo już już niemam, a na nowy sprzęt narazie nie ma kasy :( Z góry dzięki. Edytowane 3 Czerwca 2005 przez kempler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Wymien zasilacz, choć na takim sprzęcie powinien chodzić. Jednak wymień go i wymień także baterię koło biosu. Może jest już za stara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempler Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Bateria jest wymieniona (pisałem) a zasilacz niewiem może rzeczywiscie on. Postaram sie jakiś zasilacz załatwić. A oprócz zasialcza może być jeszcze coś innego, jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Uszkodzona kosc biosu albo cos nie tak z podstawka w ktorej siedzi bios i co jakis czas brak styku. Uszkodzona plyta (jakis element, brak polaczenia), uszkodzony ktorys z podespolow. I pewnie jeszcze wiele innych, najlepiej odlacz wszyskie zbedne rzeczy od plyty, zostaw tylko karte graficzna na PCI, ram, procesor i wlacz pare(nascie) razy i zobacz czy blad dalej wystepuje.Obejrzyj dokladnie plyte czy nic nie jest uszkodzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...