Mastiff Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Podzielcie się ze mną wiedzą jakie są różnice między wersją OEM a BOX napędów! Chodzi mi o sprawy techniczne dotyczące samych napędów, bo to czy kupuję nagrywarkę w pudełku zabezpieczoną steropianem, z dołączonym kabelkiem audio itd, itp, etc mnie nie interesuje! Dodam tylko, że zacząłem się zastanawiać, o co chodzi w tych różnicach, bo mam zamiar zrobić upgrade firmware'u w moim combo LG GCC 4521B z wersji 1.05 do 1.07 (mam nadzieję że to mi pomoże rozwiązać problem z odtwarzaniem oryginalnych, tłoczonych DVD z filmami)... ...No i natknąłem się na ostrzeżenie w pliku tekstowym, który ściągnąłem razem z nowym firmware'm: The drives must be original LG branded drives with the Combo Drive model number GCC-4521B (no OEM units). . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zubo Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Taki zapis znajduje się w każdym pliku informacyjnym nowego biosu firmy LG. U mnie w przypadku nagrywarki DVD. Wynikałoby z tego że nie moge wgrać nowego biosu do mojej nagrywary którą zakupiłem jako OEM, ale w rzeczywistości jest inaczej bo każdy może tak zrobić, a czemu istnieje taki zapis i jaka jest różnica między OEM a BOX (po za wyglądem :) ) to nie mam pojęcia!? może OEM-owe napędy LG robią różne firmy nie tylko LG i może być inne oprogramowanie? ale nie jestem pewien hmm...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 może OEM-owe napędy LG robią różne firmy nie tylko LG i może być inne oprogramowanie? ale nie jestem pewien hmm...? Tak, wgłebiłem się w temat, i rzeczywiście chodzi tutaj o to, że LG robi napędy, które sprzedawne są przez inne firmy i markowane ich znakami, w takim przypadku może być różnica w biosach napędów (frma może wgrać swój zmodyfikowany bios). Jednak dalej nic nie znalazłem na temat, czy między tym samym napędem wersji BOX a OEM istnieją różnice w technicznej specyfikacji! Zastanawia mnie to, bo kiedyś coś o tym przeczytałem przypadkowo w jakiejś gazecie typu PC FORMAT, czy ENTER (nie pamiętam). Z kolei w sieci trafiam tylko na takie teksty: Jednym z głównych pytań zadawanych na początku jest: " wybrać OEM czy BOX"? Dla zupełnie niewtajemniczonych objaśnię: oem - jest to normalna wersja sprzętu tzw. "niepudełkowa", czyli bez pudełka, czasem nawet bez sterowników , kabelków, zdarza się też, że z krótszą gwarancją itp. Sprzęt oem jest jednak tańszy od wersji BOX, więc przeznaczony dla kogoś kto nie potrzebuje ww. dodatków a chce zaoszczędzić. Tym samym wyjaśniliśmy czym jest wersja BOX:) Nie ma tutaj reguły, najczęściej decyduje myślenie "kilkadziesiąt zł więcej za pudełko?". To jest jedyna różnica. Kurczę sam nie wiem co o tym myśleć (na bank gdzieś widziałem artykuł o tym, że wersja OEM może być gorsza od BOX) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Może być gorsza, bo: 1. warunki transportu 2. OEM jest ponoć bardziej dla firm składających zestawy, i tamtejśi spece mają kombinować, jak coś nie pasuje, a BOX to ma być finalna wersja w pełni cacy Jest np. taki SoundBlaster 5.1 digital wersja 0x220 - bardzo tragiczny produkt OEM, do którego nie pasują nawet firmowe sterowniki - mam nieszczęście toto posiadać Ale np. LG 4163-B też jest BOX i OEM, na oba 2 lata gwarancji, i moje OEM jest cacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...