pawelcio Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Witam Mam problem z Athlonem XP 1,7+. Załozyłem mu dziś 4-ty w historii wiatrak, tym razem powszechnie chwalony TITAN TTC-D5TB i ten skur... grzeje mi sie do 52 przy grach. Pracuje na płycie głównej SOLTEK 75KAV, 380 SDRAM, Grafika GF2 Ti. Nie wiem, czy to miernik temp walnięty, na poprzednich coolerkach m.in. Cyclone, PentAlpha też temperatura była zblizona. Kombinowałem z pastą z dodatkiem srebra- dodałem troszkę mniej- grzał się mocniej, dodałem więcej- to samo, więc jest optymalnie. Obudowę zmieniłem na taką z zasilaczem ułożonym na górze,żeby nie blokować coolera i bez zmian, wsadziłem drugi wiatrak do obudowy -nadal to samo,nawet sie bardziej grzeje, odwrócenie praw fizyki normalnie......... nie spada cholerstwo poniżej 50st. Po jakiego wała zainstalowałem to ViaHardwareMonitor, teraz się tylko wkurzam A może Athlon XP 1,7+ powinien mieć własnie powyżej 50 stopni temperature? Doradźcie coś. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ara Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Jezeli system chodzi stabilnie to nie ma czym sie przejmowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 no troche duzo masz jak na mój gust 8O a moze ten soltek zle pokazuje temp. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oven75 Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Coś mi się wydaje że Będziesz musiał pogodzić się z tą temperaturą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Jezeli system chodzi stabilnie to nie ma czym sie przejmowac. przez wysoką temperaturę procek skraca swoją żywotność. Temperatura procka trochę wysoka jak na nie kręconego może temp w obudowie jest zawysoka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Ja mam to co w podpisie i mam temp. 45-55oC a jak podkręciłem 1.4@1.58 to miałem 50-59oC więc wychodzi na to że titan nie wyrabia ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelcio Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 a może płyta źle wskazywać temperaturę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 nawet jak na athlona temp jest za wysoka moze faktycznie mobo zle wskazuje temp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 za wysoki odczyt, no chyba, ze uzyles pasty mejd in garash :D jak dla mnie zle odczytooje czoojnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 a moze ma zwiekrzone v core ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vedmin Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Wiartak do bani, też mam takiego. Wczoraj soboe kukiałem na filma i mi sie komp sam zresetował, po 3 niebieskim ekranie xp podczas logowania wpadam do biosu a temperaturka 82 stopnie. Ale dureń nadal chula, 2 godzinne testy przeszedł, oby doczekał do zalmana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Sprawdź napięcie może jest podniesione i przez to proc się grzeje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 za wysoki odczyt, no chyba, ze uzyles pasty mejd in garash :D jak dla mnie zle odczytooje czoojnik Nie bylbym tego taki pewien. Mialem ostatnio podobnego coolera do tego Thermopoxa75AGS i Coppershima i temperatura od 50 do 56. Od kilku dni mam V7+ :lol: i w trybie low mam w windzie od 36 do 42 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 a ja na tym co poniżej na low mam 47 a na high 42 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 temperatura jest OK, już wiele razy na tym forum pisałem że ten sam proc z tym samym wiatrakiem i pastą na jednej mobo może mieć 55 a na innej 45 stopni, nie wiem dlaczego tak jest. Twoja temp jest jak najbardziej dla Athlona prawidłowa i na 100% nie skraca żywotności proca. Na Titanie miałem tyle samo a teraz na Arkua w stresie 53 czyli niewiele mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 temperatura jest OK, już wiele razy na tym forum pisałem że ten sam proc z tym samym wiatrakiem i pastą na jednej mobo może mieć 55 a na innej 45 stopni, nie wiem dlaczego tak jest. Twoja temp jest jak najbardziej dla Athlona prawidłowa i na 100% nie skraca żywotności proca. Na Titanie miałem tyle samo a teraz na Arkua w stresie 53 czyli niewiele mniej. co do arkuy to ja mam przy otwartej obudwoei i wiatraku 4500 w steresie max 43 C ... :? BTW sprawdz reka czy radiator jest goracy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 zmacaj radiatora to ocenisz temp dokladniej niz tylko sledzac wyniki jezeli goracy to znakiem ze cosik nie tak moze sie ukruszyl praypadkiem ?? albo plyta faktyczeni napiecia podbija Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 Moj kumpel na TITAN TTC-D5TB i AXP 1800+ ma ~50 stopni. Zreszta zaloz WC to od razu zejdziesz ponizej 40 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 co do arkuy to ja mam przy otwartej obudwoei i wiatraku 4500 w steresie max 43 C ... :? BTW sprawdz reka czy radiator jest goracy :) jest mocno ciepły 52 stopnie na 100% jest prawidłowym odczytem, to sprawa mobo. Składałem kiedyś XP 1700+ na płycie Epoxa na chipsecie AMD761 i miał 45 stopni na Titanie, wszystko zależy od mobo, na jednej bedzie 45 stopni a na innej 10 stopni wiecej i nic na to nie da się poradzi, więc jeśli temp nie przekracza ok 65 stopni w stresie to nie ma się co martwić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelcio Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Witam Dla Athlona XP 1700+ napięcie default VCore wynosi 1,75 V Tak też mam ustawione i tak pokazuje w BIOSie. Ale w Windowsach programy VHM i Sandra wskazują, że napięcie VCore wynosi 1,8 V. Zmniejszyłem na próbę napięcie do 1,7 V i wtedy temperatura spadła, a VHM i Sandra pokazywały prawidłowe 1,75V. Tylko, że w Biosie pokazywało.....1,7V Niby w porządku, bo komp się odpalał, ale w Sandrze nie chciał odpalać się moduł testujący płytę (czarny ekran i permanentny zwis)... Nie wiem, czy ustawić na 1,7V w Biosie (wtedy w Windowsach pokazuje, że jest prawidłowe 1,75V ,czy ustawić w Biosie 1,75V, tak jak powinno być...ale wtedy w Windozie wskazuje 1,8V Byłbym skłonny zmniejszyć napięcie, wtedy temperatura CPU jest przyzwoita, ok 43-44 stopnie, jednak nie jestem w 100% do tego przekonany, bo nie wiem, czy komp się będzie wogóle odpalał -może podczas próby startował tylko dlatego, że procesor był rozgrzany? Czy ktoś wie? Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Wyzsze napiecie to prawdopodobnie wina zasilacza. Poprostu sprawdz jak bedzie startowal i dzialal komputer z ustawieniem 1.7, piszesz ze spada temp i bardzo dobrze...pozatym dotykajac radiatora mozesz zbadac temp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Wcale sie nie dziwie że masz takie temperatury. Ja po przesiadce z Volcano 7+ załamałem sie temp w trybie LOW miałem o około 6-7 stopni mniej teraz max 52 stopnie na 1,7+ i 1,65V Titan to totalny shit. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 jezeli bedzie dzialal stabilnie na 1,7 to tak zostaw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Mi VCore pokazuje prawidlowo i w biosie i w windowsie, wiec u mnie nie jest to wina VCore a temperaturka niestety 57C w idle... :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...