Skocz do zawartości
=PIKI=

Czym Zaslonic Okno?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sredniej wielkosci okno ustawione na poludniowy zachod. W godzinach popoludniowych nie da sie wytrzymac mimo zasunietych zaslon.

Chce zaslonic okno tak aby w pokoju obnizyc temperature. Mysalem o materiale odbijajacym swiatlo (np cos takiego jak kaladzie sie w samochodach ktore maja stac na sloncu)

Macie moze pomysl czego uzyc do tego celu (okno nie jest takie male wiec potrzebny jest odpowiedni rozmiar, do tego cena ma jakies znaczenie). Material powinien z jednej strony odbijac swiatlo oraz posiadac wlasciwosci termoizolacyjne.

Moze w budownictwie albo ogrodnictwie uzywa sie jakis materialow odbijajacych swiatlo.

Macie jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIKI- nie ma możliwości schłodzenia mieszkania foliami i innymi typu duperelami. Szczególnie jeśli masz okna tylko z jednej strony. Jeśli chcesz mieć komfort to musisz kupić sobie klimatyzację ścienną- koszt 4-5 tys. zł. Ja tak zrobiłem (mieszkam w bloku) i był to najlepszy zakup do mojego mieszkania :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci to nie bedzie wizualnie przeszkadzac to folia aluminiowa na szybe i jest gites.

Najlepszym rozwiazaniem jest przed oknem walniecie nawet najtanszych zaluzji (plastikowe gowniano chronia, lepsze sa aluminiowe), moze tez byc jakas taka zaslona bambusowa. Cale cieplo pozostaje poza domem a jak zaslonisz zaslony to bedziesz miec ciemnie do zdjec. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIKI- nie ma możliwości schłodzenia mieszkania foliami i innymi typu duperelami. Szczególnie jeśli masz okna tylko z jednej strony.  Jeśli chcesz mieć komfort to musisz kupić sobie klimatyzację ścienną- koszt 4-5 tys. zł. Ja tak zrobiłem (mieszkam w bloku) i był to najlepszy zakup do mojego mieszkania  :banana:

1480739[/snapback]

czym to masz zasilane? ile mniej więcej wynoszą koszty eksploatacji np w upalny miesiąc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kukifas- zasilane normalnie z gniazdka. Ja mam klimę 3,2 KW ale maksymalna moc jest rzadko osiągana, na tym samym gniazdku mam lodówkę i nic się nie dzieje. Koszt miesięczny w upalne lato to ok. 50 zł/miesięcznie. Oczywiście klime włączam tylko jak jest gorąco, czasami wystarczy że pochodzi kilka godzin. Producenci dla własnego interesu twierdzą że 1 KW= 10m2 mieszkania, ale spokojnie możesz kupić 3 KW na 60 m2 . Klimatyzacja jest w jednym pokoju ale po kilkunastu minutach zimno przenosi się do pozostałych i masz chłodno w całym mieszkaniu. Podstawowy warunek- urządzenie musi się znajdować tam gdzie masz balkon. Chyba że masz domek jednorodzinny - to wtedy robisz jak chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jak na razie mieszkam w akademiku (nie daleko od riviery- ds zaczek :) ) sposob jest taki ze na kono naklejona jest folia aluminiowa.

Najlepszy efekt byl by gdyby zostala naklejona na zewnatrza ale wtedy wiatr, deszcz moga ja zniszczyc. Jesli okna mozna otworzyc to na wewnetrzna strone okna nakleja sie folie wtedy nie ma problemu z trwaloscia foli, a tekaze wiekszosc ciepla zostaje na zewnatrz.

Są tylko 2 minusy takiej "instalacji":

-przy zamknietych oknach w pokoju jest ciemno jak w piwnicy

-efekt dekoracyjny z zewnatrz nie za specjalny

moze tez komus przeszkadzac odbite swiatlo od foli(mówie tu o sąsiadach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Amd_Powered

ja mam zaluzje i jest ok;) chociaz czasami jak slonce zachodzi to miedzy framuga a zaluzja jest przeswit i daje po oczach... mozna jeszcze zamontowac rolety tylko ze 1 kosztuje jakies 6paczek;) w hipermarkecie typu tesco...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi