Remi_K Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Witam! płyta procek P4 640, Asus P5AD2-E, pamięć Geil 2x512MB 667, grafika Gigabyte X850XT, napędy: DVD LG, nagrywarka Asus 5224A, nagrywarka Liteon 1693, Dysk Maxtor 210GB, flop, na procku Artcic Freezer 7 (temp max w stresie ok 65 stopni w te upały, standard w idle'u ok 43), chłodzenie grafiki stock (Arctic się spalił, ale karta nie kręcona), zasilacz Chieftec HPC-420-302 DF ATX 12 V2.0 z napięciami: +5-40A, +3.3V-30A, +12V1-15A, +12V2-18A, -5V-0.3A, -12V-0.8A, +5VSB-2A problem - podkręcenie procka do 4GHz powoduje wyłączenie na jakąś sekunde kompa i jego restart przy np zapisywaniu ustawień biosu, przy graniu gdzie sprzęt chodzi mocno obciążony, w idle'u w zasadzie bez problemu, co powodem? zasilacz za słaby? na 3,84GHz komp chodzi ok, napięć nie podnosiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 proc nie wyrabia podnieś napięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 No to na co czekasz ?? Napięcie mu podnieś !! To jest najprawdopodobniejsza przyczyna :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remi_K Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 wyłączanie kompa? że za niskie napięcie? hm a do ilu bezpiecznie można mu podnieść napięcie? i czym się kierować? tym co pokazuje hardware monitor w biosie i od tego do góry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 tak. ale podnoś niewielkimi krokami. wartosc graniczna poznasz po tempereturach (zazwyczaj to nie napiecie, lecz ciepło zabija procka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remi_K Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) asus probe i cpu-z pokazywały 1.3 jak było na auto, podniosłem kolejno 1,325 --> 1.35 --> 1.375 i niestety nic się nie zmieniło, inne pomysły? czy mu jeszcze mało? temperatura dalej ok... i co nikt nic wiecej nie dopowie? Edytowane 7 Czerwca 2005 przez Remi_K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remi_K Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 naprawdę nikt więcej nie ma pomysłów co jest nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johan Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zapuść memtesta ze dwie godziny, później prima też ze dwie i jak to przejdzie bez błędów to pewnie zasiłka. Jak wywali sie na memtescie to podnies napiecie na ramie, zwiększ timingi lub zmniejsz taktowanie. Jak na primie to zwiększ napięcie proca. W Chieftecu da się podkręcić napięcia więc nie łam się - vmod zasilacza Oczywiście chipset, mosfety itd mają dostateczne chłodzenie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remi_K Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 (edytowane) hm rozumiem, że te testy zapuszczać z podkręconym sprzętem (FSB250)? chłodzenie myślę ok, otwarta buda na procku freezer 7 dodatkowy wiatrak dmucha powietrze na mosfety i chipset, temperatury w/g Asus Probe nie przekraczają na chipsecie 40 stopni... to wygląda tak, że jak nagle jest kop mocy pobieranej pstryk i komp się wyłacza, po sekundzie włącza spowrotem... ja chyba jakoś najbardziej podejrzewam zasilacz, choć wymieniłem chiefteca 360W na tego 420W z dwoma liniami 12V i myslalem ze starczy... aaa w sumie nie napisałem, a to może być wskazówka, komp też tak się wyłacza w 90% przypadków kiedy zmienię FSB na 250 i zapisuje takie ustawienia w BIOSie, dlatego jednak podejrzewałbym zasilacz... Edytowane 11 Czerwca 2005 przez Remi_K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...