lotusseven Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Witam! To mój pierwszy post, mam taki problem. na początek przedstawię sytuację. Mam dwa dyski MAXTOR 40GB spięte za pomocą Kontrolera PCI RAID w macierz Striped (RAID 0) Gdzie jak wiadomo widziane jest w Systemie jako jeden dysk o pojemności 80GB. Na tymże dysku mam zainstalowanego WINDOWS 2003 Server i śmiga wyśmienicie. Na drugim dysku wpiętym już w kontroler Płyty głównej WD CAviar 40GB mam Solarisa 10 oraz Linuxa. I teraz mój prtoblem polega na tym że gdy chce przejśc z Windowsa na Linuxa bądź Unixa to musze w biosie przełączac Bootowanie z SCSI na HDD 0 co jest troszkę męczące moim zdaniem. Zawsze używałem do tego celu Bootloadera od BeOS-a (przed założeniem macierzy RAID) lecz teraz nie mogę go użyć gdyż nie mam sterowników do mojego kontrolera zarówno pod BeOS-a jak i pod linuxa czy Solarisa. Dodam że na tym WD Solaris i Linux obsługiwane są przez LILO. Czy jest jakaś możliwość dodania do wyboru Bootloadera Windowsowego tak aby bootował z dysku HDD 0 podłączonego do kontrolera płyty głównej. Lub potrzebuję sterowników do Mojego kontrolera RAID dla linuxa tak żeby linyx widział macierz RAID 0 (w tej chwili jej nie widzi, widzi tylko dwa dyski Maxtor z niezidentyfikowanym systemem plików) Jesli ktoś potrafi mi pomóc to bardzo proszę o Jakąkolwiek pomoc:) Pozdrawiam!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Grub powinien działać, poszukaj w guglach 'grub +raid'. Dużo też zależy od kontrolera. Zaraz looknę u mnie na serwerze na scsi jak robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotusseven Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Będę dźwięczny:) Szukałem już w Googlach i jakoś nic nie znalazłem konkretnego niestety... Chociaż z Tym Grubem coś niby jest ale dopiero jutro będę czas miał się pobawić. Jak masz możliwośc to sprawdź jak u siebie to robiłeś bo w końcu czy SCSI czy ATA RAID to i tak trzeba ustawić na Bootowanie z Kontrolera na PCI wiec moim zdaniem powinno byc podobnie. Co do mojego Kontrolera tyo jest jakieś Cholerstwo na Silicon Image dokładnie to model się zwie "PCI-IDECMD0680R" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 W serwerze mam na pci kontroler scsi sprzętowy. W grubie dużo nowego nie ma... timeout 30default 0fallback 1title GNU/Linuxroot (hd0,2)kernel /boot/new2 root=/dev/ida/c0d0p3 memmap=exactmap memmap=636k@0M memmap=255M@1M video=vesafb:ypan,1024x768-32@85,maxhf:150,maxvf:200,maxclk:200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotusseven Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 OK Problem zażegnany... Uratowało mnie Gentoo:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...