Skocz do zawartości
Cichu

Płyta I Procesor Pod 754

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry.

Chciałem prosić o pomoc w doborze płyty i procesora pod socket 754 za około 800 zł.

Aha chciałbym tylko zauważyć że o podkręcaniu nie mam bladego pojęcia więc w sumie wszystko mi jedno czy będzie się dobrze czy źle kręcić ;]

Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox 8KDA3I NF3 250 s754 250 zł (jak chcesz LAN Gigabitowy i lepsza dzwiekowke to 8KDA3J - troche drozsza) lub na Via K8T800Pro Abit KV8 PRO s754 330zł

AMD Athlon 64 2800+ OEM 390 zł

Arctic Freezer 64 80 zł

Edytowane przez madek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co innego chciales?

1481099[/snapback]

tzn.myślałem by teraz zainwestować w dobrą płytę 754 i semprona np. a kiedy 64 stanie sie bardziej popularne móc na spokojnie wymienić sam procesor :wink: co nie znaczy że chce teraz oszczędzać na procu :)

wybacz jeżeli niejasno sie wyraziłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze jest mozliwosc kupienia lepszej plyty i semprona, ale sam napisales ze na kreceniu sie nie znasz, wiec kupowanie DFI to w tym przypadku strata kasy.

Plyta przyszlosciowa w twoim przypadku to moze byc np. RAID, SATA, jakis szybszy LAN czy FireWire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za niedługo przestaną robić a64 s754.

P.S. Kup DFI LP UT nf3 250gb i sempa 2600, do tego a64 freezer. Potem zmienisz na Turiona 64 Newark i gitara :-)

1481118[/snapback]

Trafiles jackpot'a :D Autor bierz to co napisal micitek no moze sempa 2800 chociaz ten tez jest spoko :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie ciągle słyszę co innego, mianowicie, że są idealne do o/c i bardzo stabilne.

Przepraszam, za taki OT, ale zastanawiam się czy nie lepiej zamiast inwestować w s754 kupić pożądny sprzęt pod SocketA z chipsetem nForce? W sumie to za niedługo amd64 nie będą juz produkowane pod ten socket i będzie on tak samo przestarzały jak A, więc może lepiej kupić coś lepszego (części na socket A sa generalnie tańsze), niż pakować kase w wcale nie dużo lepszy, a droższy sprzęt pod 754. Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Skąd masz pewność, że nie wyjdzie z użycia jak Socket A?

2) Wiem, wydajność AMD64 jest z natury wyższa.

Tylko, czy nie lepiej dołożyć tą różnice i kupić pożądną kartę graficzną, dysk, szybszy procesor, albo coś innego?

Doradźcie mi jakąś płytę pod ten socket 754, bo za niedługo sam miałem go kupowac, a skoro twierdzicie, że ten MSI nie jest za dobry, więc co jest? :)

Może ten Gigabyte K8NS ?

Edytowane przez danrok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@danrok najlepsza mobo na s.754 jest dfi i koniec,jak nie masz lub nie chcesz wydawac tyle kasy to musisz kombinowac :roll: Moge polecic tego gigabyte'a ale na forum nie maja one zbyt wielu zwolennikow na poparcie mojej propozycji moze posluzyc link z siga :D pozdrawiam

Wiecej szczegolow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, racja, nie miałem czasu poszukać nawet. Moja wina, sorry. :)

EDIT:

Tylko, że ja nie za bardzo widze tam coś takiego wypasionego jak za 400 zł. Chyba, że płyta wykazuje się jakąś szczególną stabilnością albo możliwościami oc? Ma ktoś tą płytę?

Edytowane przez danrok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest duży temat o DFI. Reset na niej nie działa ;) ... zobacz co ja mam w podpisie.

Ta płyta co ja mam w podpisie kosztuje 305zł, do tego kupisz AC Freezer 64 za 65zł i do tego zostanie ci lekko ponad 400zł na jakiś procesor. A tutaj to wybór należy do ciebie.

1) Sempron 2800 Oem - 250zł

2) A64 2800+ Oem - ?? zł ;)

Ostatnio stałem przed podobnym dylematem jak ty, ale ja miałem troszke lepiej ponieważ sprzedałem moją starą platforme kolesiowi, i nic nie musiałem dopłacać do s. 754. Teraz mam to co w podpisie i jestem zadowolony. Napewno zamiana socket A na socket 754 jest jak najbardziej opłacalna, i napewno lepsze to niż pakować się w socket A !! Jak ktoś wyżej napisał wyjdzie Netwark (tylko na s. 754) to sobie kupisz tego proca i ciągle będziesz miał bardzo dobrego kompa. Ja bym raczej był za tym Sempronem 2800, ponieważ jeżeli masz 512 ram , to lepiej dokupić drugie 512 ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi