Skocz do zawartości
misieek

Co Wydajniejsze...

Rekomendowane odpowiedzi

Moze to nudne, ale dla mnie poważne.

Co było by wydajniejsze...

AMD Athlon XP-M 2500+ @ 2400Mhz na Abit AN7

Intel Pentium4 2400@3000MHz na Gigabyte 8IPE1000G ?

Chciałbym Abita, bo ma SoundStorma, a na Gigusiu mi się dźwięk wali, Abit jest bardziej świecący... hyh

_______

Niby AXP 3200+~P4 3,2Ghz

Chce zmienic, bo ida wakacje, a mi juz ciepło ;(

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yhm, mam Pentagrama QVC-92Cu

...

Na Abita mnie nie stać, nie dawno kupilem Gigabyte....

Na 3,6 mi wstaje, ale reseta zapodaje gdzieś tam, a w biosie max jest +10% vcore czyli

1,54

Kurcze, fajnie byloby jak by chodził na 3,6GHz, swoja droga... zintegrowany dźwięk... klapa...

-EdIT-

zapomniałem dodać, chodzi na 3,3 ale dźwięk sie chrzani, na FSB 200 byloby oka

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież możesz sprzedać swoją płytę i dołożyc troszkę $ (jakieś 50-90zł).

K.muzyczna na IS7 jest dobra i nie sprawia problemów przy O/C ;)

1481799[/snapback]

A kto kupi ten "badziew" znasz kogoś?

90zł to dla mnie dużo, za 50 moge mieć nowego SB0100. Dźwięk już byłby ok'a i by mnie to nie gryzło co nie?!

Ale jak widać nei mam 50zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gigabyte 8ipe1000G to jest nie porozumienie pod OC na moim celku nawet na 166 mial restarty ledwo na tym szedl

dramat:/

1481605[/snapback]

ej człowieku jak masz dupiaty procek to niezwalaj winy na płyte :angry: na moim codegenie moj celek idzie z 2,4na 3,4 z lekko podniesonym napieciem. wiec napewno niejest taka zła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w sygnaturce masz Audigy 2??

to po co ci inny dzwiek??

1482035[/snapback]

-> Miałem mieć Audigy2 jak znajomy dostanie nową karte mialmi odsprzedać, jak widać narazie nic z tego ;|

poszukaj jakiegos Thortona@Barton 2.4-2.6GHz bedzie lepszy na NF7

1482073[/snapback]

-> Nie mam pieniędzy. A jak wymienie się ze znajomym P4+GIGUŚ > AMD + ABIT to dostane nawet 50zł :]

Kiedyś miałem tego Bartona, szedł 2.4 na 1.7V, teraz mam lepsze chłodzenie (Pentagram QVC-92Cu, wcześniej jakiś Spire WhisperRock IV?!) i nie chciałem dawać 1.8V na rdzeń, myśle że na 2,5GHz pujdzie.

Nie dawajcie mi rad co kupić prosze, dziękuje za zainteresowanie tematem, ale prosze wyrażać swoje opinie co do wydajności tych dwóch zestawów.

Jeśli piszecie że Intel to prosze uzasadnić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten twoj cpu to Barton czy Thorton? Thortona mozna kupic za 200zł ale niewazne...

wg mnie i testów :) taki Barton 2.4GHz(~3600+) jes porownywalny do P4 3.4GHz

Ale biorac od uwage to co masz do wyboru :

Intel Pentium4 2400@3000MHz na Gigabyte 8IPE1000G

wziołbym AMD, no chyba zeby ten P4 smigał na 3.6GHz

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten twoj cpu to Barton czy Thorton? Thortona mozna kupic za 200zł ale niewazne...

wg mnie i testów :) taki Barton 2.4GHz(~3600+) jes porownywalny do P4 3.4GHz

Ale biorac od uwage to co masz do wyboru :

Intel Pentium4 2400@3000MHz na Gigabyte 8IPE1000G

wziołbym  AMD, no chyba zeby ten P4 smigał na 3.6GHz

1482120[/snapback]

No i taka odpowiedź jest b.dobra! Dziękuje, jak podobnie napisza jeszcze dwie osoby to jest sprawa załatwiona:)

P4 pewnie pujdzie 3,6 ale nie na tej mobo ;(

-+=EDIT=+- (reason: bo dopiero teraz zauważyłem :P)

ej człowieku jak masz dupiaty procek to niezwalaj winy na płyte mad.gif na moim codegenie moj celek idzie z 2,4na 3,4 z lekko podniesonym napieciem. wiec napewno niejest taka zła

Ech a mój idzie z 2.4 na 3,3 na niej, ale dźwięk się wali, wątpie żeby procek był dupny, bo wstaje nawet na 3,8 ale Winda nei chce sie właczyc ;]

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nazbieraj kasy i kup IS-7

po co piszesz w sigu zeczy ktorych jeszcze nie masz??

1482197[/snapback]

Nie nazbieram, bo mam jeszcze 143zł długo w caffe gdzie sobie dorabiam :P

Najpierw tam musze oddać ;>

Prosze, nei piszcie co kupić, bo mnie nie stać!

Chodzi o wymiane!

AMD OR P4!

Thats all!

Pole	WartośćWłaściwości czujnika	Typ czujnika	SMSC LPC47M192  (SMBus 2Dh)	Temperatury	Płyta główna	39 °C  (102 °F)Procesor	50 °C  (140 °F)Aux	1 °C  (34 °F)WDC WD800JD-00HKA0     	 44 °C  (111 °F)	Wentylatory	Procesor	1536 RPM	Wartości napięć	Napięcie rdzenia procesora	1.51 V+1.5 V	1.58 V+2.5 V	2.50 V+3.3 V	3.33 V+5 V	5.08 V+12 V	11.88 V

Napięcia chyba złe nie są nie?

PS: Co to jest aux? :D

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście zostawiłbym P4 bo mniej stracisz jak później będziesz chciał odsprzedać (weźmiesz więcej kasy za ten egzemplarz, ze względu na O/C :] ) Za samego procka teraz spokojnie weźmiesz 400-450zł, za AMD raczej dużo mniej.... Co do płyty na Allegro napewno bys ją sprzedał :P

Jeśli chodzi o wydajność zależy do czego używasz komputerka. Jeśli kompresujesz video, bawisz się grafiką itp to lepszy będzie Intel. Natomiast jeśli tylko gry to weź AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej człowieku jak masz dupiaty procek to niezwalaj winy na płyte  :angry:  na moim codegenie moj celek idzie z 2,4na 3,4 z lekko podniesonym napieciem. wiec napewno niejest taka zła

1482093[/snapback]

:mur: :mur: :mur:

Zobacz jego sygranutkę. Zmienił mobo i zobacz jak mu teraz idzie jego proc. Proca am tego samego i jakoś ma na nim FSB 218, więc nie gadaj zę mu proc słabo idzie !! :mur:

Pozdro i sorry z OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co mi to piszesz? Mam płakać?

odpowiadam na pytenie!

ej człowieku jak masz dupiaty procek to niezwalaj winy na płyte  na moim codegenie moj celek idzie z 2,4na 3,4 z lekko podniesonym napieciem. wiec napewno niejest taka zła

ja mam dupiany procek buahahahaha:P no ale jak sobie tam uwarzasz mialem do czynienia z 4 plytami gigabyte 8ipe1000 .8ipe1000G i 8ipe1000 pro3.

na 8ipe1000 max fsb172 stabilnie

8ipe1000G max fsb155 stabilnie 2 sztuki tego modelu mialem.

8ipe1000pro3 fsb 175 stabilnie

wszystkie mialy wlaczone top performance! na tych samych ramach zasilce i procku! a jak by ktos nie wiedzial to 8ipe1000G jest tania odpowiedzia gigabyte na s478 na 865! zreszta jak sie przesiadlem an ic7 to nie ma problemu wyciagnac fsb 218 stabilnie !! wiec wszystko jasne :)

Gigabyte dobre plytki bo stabilne ale pod OC to nie sa stworzone!

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie zamieniał na AMD pod socket A, nawet jeśli byłby trochę wydajniejszy w grach. Po prostu zestaw z P4 będzie więcej warty przy odsprzedaży, chodzi mi o dokładnie o ten P4 2.4.

1482615[/snapback]

O "odsprzedaż" nie chodzi, bo ja kurcze, sprzęt bardzo często zmieniam, a teraz czy za dwa miechy mało kto kupi u mnie w miescie używke P4, bo za drogo!

Na allegro nie mam konta, nie wystawiam, bo byłbym jakiś czas bez kompa, mniejsza...

Na AMD przesiadać chce się bo ma lepszy dźwięk i wogole lepsza mobo ten Abit... firewire ma itp.

Przy Pentniaku bym został jak bym miał lepszą karte dźwiękową...

Zajmuje się raczej grafiką.... ten 1MB cache dużo daje, nie powiem, ale przy 512kb tez nei bedzie źle chyba co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no

Celek D ale to i tak celafon  i potrafi sie ksztusić, a zegarto to d.. poltluc

no to zarzuc mi jakiegos screena z pcmarka 2004 np i i daj w tym screenie cupz i potem porownamy je i zobaczymy czy az tak duzo leprzego masz procka:) bo w teori to napewno;)

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi