Skocz do zawartości
seler

Monitory Lcd Po Raz Kolejny

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że już sporo było o tym wątków, dużo przejrzałem, ale jako że ceny i jakość monitorów LCD zmieniają się w niesamowitym tępie, a właśnie stoję przed wyborem monitora, postanowiłem zapytać Was o zdanie. Moje fundusze opiewają na ok. 1,5k i chiałbym kupić dobrą 17'' LCD. Przeznaczenie - zajmuję się głównie projektowaniem grafiki 2d, 3d, ale zależy mi, żeby monitor był też dobry do gier i filmów etc. Zastanawiam się też nad 19'' i wtedy ew. trochę mógłbym dołożyć, ale boję się, że jest trochę 'za duży'.

Niestety mam kiepskie pojęcie o parametrach LCD, więc jeśli możecie, powiedzcie na co zwracać szczególną uwagę.

Z tego, co mi wpadło ostatnio w oko:

17" LG Flatron L1730P

17" iiyama ProLite E435S-B

17" iiyama ProLite H430-B

ew. z 19''

19" Samsung SyncMaster 913N

19" Belinea 101902

Obecnie używam NEC'a CRT i jestem zadowolony, ale chiałbym trochę zadbać o oczy, bo dużo czasu spędzam przed monitorem. Nie orientuję się w ofercie NEC'a w LCD, więc jeśli możecie, polećcie mi coś z tej marki (mając na względzie powyższe modele:)

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzybek92 ma rację, ważne by miał złącze cyfrowe. Niektórzy użytkownicy widzą wyraźnie poprawę, a więc musi mieć złącze DVI.

Ważny jest czas reakcji-sprawa bardzo ważna jesli chodzi o gry oczywiście, no i kontrast.

Czy producent danego monitora daje gwarę na zdechlaki (padnięte piksele i subpiksele) i na jaki czas.

Może ci się przydać też pivot.

Może rozważ tego LG o którym topik jest tutaj i ten monitorek

Oczywiście temat wyczerpałem w 0,01%.

Chyba zaraz dostaniesz zje[ciach]kę o moderatora bo... NIIE ten dział :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi