mikolaj2277 Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 hmm mam pytanie.uzywam laptopa z WIFI i chodzi mi o to czy mozna ustalic miejsce z ktorego jest nadawany sygnal WiFi -jakims programem uzywajac mojego lapka??? :D (jestem obecnie za granica i moj laptop znalazl i podlaczyl sie do niezabezpieczonej sieci o przepustowosci 54 Mb :) jednak problem polega na tym ze mam tylko 1,2 kreski zasiegu(low&very low ) na 5 mozliwych wiec szybkosc mojego polaczenia oscyluje w granicach 2,3 Mb - przynajmniej w testach. czy ewentualnie mozna jakos poleprzyc odbior zasiegu w laptopie??? coby wykorzystac wszystko co siec daje? :rolleyes: jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o WiFi :mur: dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 hmm mam pytanie.uzywam laptopa z WIFI i chodzi mi o to czy mozna ustalic miejsce z ktorego jest nadawany sygnal WiFi -jakims programem uzywajac mojego lapka??? :D (jestem obecnie za granica i moj laptop znalazl i podlaczyl sie do niezabezpieczonej sieci o przepustowosci 54 Mb :) jednak problem polega na tym ze mam tylko 1,2 kreski zasiegu(low&very low ) na 5 mozliwych wiec szybkosc mojego polaczenia oscyluje w granicach 2,3 Mb - przynajmniej w testach. czy ewentualnie mozna jakos poleprzyc odbior zasiegu w laptopie??? coby wykorzystac wszystko co siec daje? :rolleyes: jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o WiFi :mur: dzieki za pomoc 1482497[/snapback] Da sie to zrobic 'mniej wiecej' ale musial bys miec antene kierunkowa i jakis soft co dokladniej pokazuje poziom sygnalu, dokladnosc w tym wypadku bedzie zalezec od anteny tzn od jej kąta 'widzenia'. Z laptopem i wbudowana antenka to nic nie zdzialasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj2277 Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Da sie to zrobic 'mniej wiecej' ale musial bys miec antene kierunkowa i jakis soft co dokladniej pokazuje poziom sygnalu, dokladnosc w tym wypadku bedzie zalezec od anteny tzn od jej kąta 'widzenia'. Z laptopem i wbudowana antenka to nic nie zdzialasz. 1483356[/snapback] szkoda :mur: :sad: -a na jaka maksymalna odleglosc dochodzi sygnal z nadajnika WiFi??? slyszalem cos ze w promieniu 300 m -czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 szkoda :mur: :sad: -a na jaka maksymalna odleglosc dochodzi sygnal z nadajnika WiFi??? slyszalem cos ze w promieniu 300 m -czy to prawda? 1483509[/snapback] Zależy od nadajnika, anteny nadajnika, sprzętu w kompie, tego co jest między tobą i anteną oraz od odrobiny szczęścia... ...ogólnie czasem sygnał diabli biorą już 20 metrów od anteny, ale z drugiej strony realizuje się połączenia na odległość kilku (a nawet kilkunastu!!) kilometrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 szkoda :mur: :sad: -a na jaka maksymalna odleglosc dochodzi sygnal z nadajnika WiFi??? slyszalem cos ze w promieniu 300 m -czy to prawda? 1483509[/snapback] Na badziewnej karcie na otwartej przestrzeni to od 100m do 1km. Ale wystarczy schowac sie za jeden budynek i sygnal odrazu slabnie do minimum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj2277 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 (edytowane) Na badziewnej karcie na otwartej przestrzeni to od 100m do 1km. Ale wystarczy schowac sie za jeden budynek i sygnal odrazu slabnie do minimum... 1485037[/snapback] mam wrazenie ze sygnal nadawany jest z lotniska oddalonego jakies 4 km!!! i dlatego sie pytalem o mozliwosc wykrycia sygnalu zeby to sprawdzic :) w "łikend" bylem z komputerem u znajomego ,ktory mieszka najmniej 3 km ode mnie i dalej odbieralem sygnal tej samej sieci!!! :blink: :blink:(tak jak u mnie odbieram sygnal w kazdym pokoju itd-bez roznicy na sciany budynki,drzewa itd!) Edytowane 7 Czerwca 2005 przez mikolaj2277 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...