jimmy1 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Potrzebuje aparat który będzie "sam" robił zdjęcia.Nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie i chcę po prostu robić zdjęcia bez zbędnego ustawiania i kombinacji ,chcę aby aparat zrobił to sam za mnie ;> Pstryknąć>wywołać(wydrukować)>cieszyć się jakością zdjęcia ;] Aparat będzie służył tylko do udokumentowania rodzinnych imprez więc nie potrzeba mi jakichś zbędnych fajerwerków w aparacie(stabilizacja obrazu to fajna rzecz ale to chyba nie w tej cenie? <_< ) to co mam zamiar przeznaczyć na jego kupno to kwota około 500zł.Chcę aby aparat charakteryzował sie łatwością obsługi,robił w miarę możliwości jak najlepsze zdjęcia w pomieszczeniach i na powietrzu,żeby nie robił czerwonych oczu(ale teraz to chyba standard)Karta pamięci o wystarczającej pojemności (możliwość instalacji takiej)Firma ..Canon,nie wiem.Pomocy bo czas mnie popędza.Z góry dziękuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) 1. Tematy z aparatem w danych kwotach istnieją więc ten pewnie będzie przeniesiony do tematu o aparatach za 400zł. 2. Spokojnie można mieć aparat ze stabilizacją obrazu w tej cenie. 3. Czy zdjęcia będziesz cykał w większości na wakacjach w doskonałym świetle czy raczej zależy Ci na tym aby obraz był lepszy w trudnijszych warunkach oświetleniowych (będzie potrzebne dobre odszumianie wtedy) 4. 500zł to kwota której nie możesz przekroczyć na sam aparat czy cały osprzęt (akumulatorki, futerał, karta pamięci) 5. Moje typy to (okolice tej kwoty) a) Canon A570IS b) Canon A560 - jeżeli chcesz zaoszczedzić na stabilizacji a dokupić sobie pamięć, itp. c) Samsung L74 Wide d) Samsung L730 - jeżeli chcesz przyoszczędzić na akcesoria e) Fuji A920 f) Fuji F30lub 31fd może F40fd, 41fd - poczytaj o nich. g) Panasonic LZ6 lub LZ7 h) Samsung S1050 Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) Zdjęcia będę robił raczej w trudniejszych warunkach,chociaż chciałbym żeby był w miarę możliwości uniwersalny. Mam około 500zł na sam aparat. Kaeres twoje typy są w kolejności przypadkowej czy celowo tak sporządziłeś listę? Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez jimmy1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Nie jest to lista od najlepszych do najgorszych. W trudnych warunkach oświetleniowych Fuji spisują się świetnie ze względu na sporą matrycę w porównaniu do megapikseli. Daje to najmniejsze szumy w swojej klasie i w przystępnej cenie. Więc jeżeli zależy Ci najbardziej na strzelaniu fotek z rodzinnych imprez w domu to chyba Fuji bedzie jednym z lepszych wyborów. Poczytaj o tych aparatach na dpreview, fotopolis, cyberfoto, recenzje.net.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Decyzja chyba zapadła biorę na 99% Canon PowerShot A570 IS z tego sklepu http://www.agito.pl/7_mln_pikseli/canon_po....229.39085.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koxzco Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Reaktywuję temat! Co wziąć do kwoty wymienionej w temacie? Aparat dla siostry. Mały, w miarę lekki, stabilizacja, no i szybki flash coby można było słuszne ilości fot zasuwać na imprezie;)Aha,obsługa powinna być w miarę prosta,ofc po polsku. Sporo tych wymagań, jestem świadomy ale zastanawiam się nad Canonem A550: http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=CANON+A550 lub jakimś Fujim(tylko gdzie go dorwać?) Czym różni się wspomniany Canon A550 od 570IS? Zastosowanie:normalne użytkowanie,amatorsko więc nie wiadomo co nie jest potrzebne! Proszę o szybką pomoc,muszę zdecydować do jutra!a sprżęt musi dojść do czwartku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 szybki flash nie jest domeną Canonów serii A. przeważnie jest ich mankamentem tzn. jest wolny albo baardzo wolny. pomyśl o Fuji A920. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Jezeli potrzbujecie fajnego aparatu za niewielkie pieniadze to zapraszam tutaj : http://forum.purepc.pl/temat/Sprzedam/19/P...d-Torba/268537/ Mysle, ze FZ7 spelni wasze oczekiwania :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 W końcu kupiłem Canon A720 IS :wink: Kupiłem ten aparacik 2 tygodnie temu więc troszkę już zdążyłem się nim "pobawić".Jestem amatorem i liczyła sie dla mnie przy wyborze aparatu przede wszystkim jego prostota w obsłudze i jak najlepsza jakość zdjęć.Jakość zdjęć jest bardzo dobra,nawet przy bardzo słabym świetle,obsługa prosta,stabilizacja działa bardzo dobrze zoom i makro bardzo dobre,manual też nie najgorszy jak na tej klasy aparat.Jedyne wady w tym kompakcie jakie znalazłem to niestety efekt czerwonych oczu ma niby "korekcie" lecz działa ona powiedzmy nie zawsze.Powiedzmy co dziesiąte zdjęcie wychodzi z czerwonymi oczami:/ i Druga wada czas ładowania się lampy trwa to około 5 sek. karta SanDisk SecureDigital 2GB Ultra II,akumulatorki Sanyo Eneloop.Jednak dla amatorów robiących zdjęcia rodzinne szczerze polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Też zapodałem sobie canona 720is i jestem zadowolony. Po wgraniu chdk dostaje się jeszcze kilkanaście fajnych bajerów( możliwość robienia zdjęć w.raw, gry, możliwość kręcenia filmów z zoomem i dużo innych rzeczy). Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) czy utratę gwarancji też się dostaje? bo jeśli tak to warto o tym wspomnieć ;) imho aparat bdb i sam pomysł z modem również :) Edytowane 25 Czerwca 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Gdzie mozna znalezc wiecej info na temat tego moda do 720is ?? Widze ze ciekawe rzeczy dodaje... ciekawe czemu producent nie dal tych opcji odrazu.... ;) Jest cos takiego dla 590is ?? I z tego co widze to wyglada na to ze wgrywamy program na karte... nie ingerujac w cyfraka... wiec nie tracimy gwarancji.... tak jest czy sie myle ?? Jak wyciagniemy karte i wlozymy inna to cyfrak wraca do normy ?? Jesli to tak nie inwazyjnie dziala... to te canonki rządz w swoim przedziale cenowym ;) Edytowane 24 Czerwca 2008 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyss Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Rowniez sie tego dowiem, i potestuje co nowego moge podzaialc 720`stka. Jesli jest opis krok po kroku i skad moge pobrac ten soft do a720 is to prosze o linka. p.s. wiecie jak spr firmware w a720 is? pozdro Edytowane 24 Czerwca 2008 przez krzyss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 (edytowane) http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK - strona producenta :rolleyes: Wsio opisane ładnie :) Tylko z deka bałagan... "Przed rozpoczęciem instalacji CHDK aparat pokaże nam różnicę pomiędzy numerami wersji starego i nowego firmware’u. Nie jest to jednak prawdziwy komunikat: pakiet CHDK jest tak spreparowany, że udaje nową wersję oprogramowania wewnętrznego, choć sam jest tylko nakładką na system operacyjny aparatu." Wiec to wsio bezpieczne... nawet jak zresetujemy w czasie aktualizacji aprarat, albo nam sie aku wyczerpia to aparta i tak normalnie bedzie dzialal :) "Jeżeli z jakiegokolwiek powodu zechcemy powrócić do oryginalnej wersji firmware, wystarczy że usuniemy z aparatu zmodyfikowaną kartę pamięci, lub skasujemy z niej pliki z rozszerzeniami FIR oraz BIN." Edytowane 25 Czerwca 2008 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 (edytowane) Instalacja jest bardzo prosta. Robimy kartę SD bootowalną, wrzucamy 1 plik i przestawiamy na lock. Potem wkładamy kartę do aparatu i cieszymy się wzbogaconym softem. Program nie ingeruje w soft aparatu dodaje/odblokowuje rzeczy które były tam tylko zostały ukryte. Program chdk wspiera wszystkie aparaty canona z procesorem Digic II i Digic III. Bajerów jest co nie miara np. auto fotografowanie po wykryciu ruchu lub wykrywanie piorunów. Warto się tym zainteresować chociażby dla prostej funkcji pokazywania stanu naładowania baterii lub wolnego miejsca w MB. Polecam wersję allbest czyli wszystkie fajne funkcje w jednym. Pobrać można stąd: http://malbe.nm.ru/chdk/ Edytowane 25 Czerwca 2008 przez Fonzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kojiro Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Dołączam do grona posiadaczy 720is. Polecam -> http://grandag.nm.ru/hdk/autobuild/ Jeśli któraś z opcji nie działa, to jest raczej pewne że zostanie ona naprawiona następnego dnia. Więc nie ma sie ograniczać jedynie co do wersji stable. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyss Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Nie wiem o co chodzi z tym robieniem karty botowalnej? Moze mi to ktos wyjasnic... I czy trzeba do tego miec czytnik kart czy wystarczy podlaczyc aparat do komputra. Z gory dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Nie wiem o co chodzi z tym robieniem karty botowalnej? Moze mi to ktos wyjasnic... I czy trzeba do tego miec czytnik kart czy wystarczy podlaczyc aparat do komputra. Z gory dzieki. Programem CardTricks... Musisz mieć czytnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyss Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) No wiec kolejna rzecz do kupienia :) Jestem ciekaw co wtedy moj aparacik bedzie potrafil zrobic i ja jego obslugujac :) Edytowane 27 Czerwca 2008 przez krzyss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Pytanie z innej beczki ;) W MM są dostępne s5800 za 499PLN warto je brać czy lepiej dopłacić 100PLN do tego Canona 720is? Aparacik początkowo miałby być używany w automacie, a docelowo chciałbym się nauczyć dobrej obsługi trybu Manual. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Pytanie z innej beczki ;) W MM są dostępne s5800 za 499PLN warto je brać czy lepiej dopłacić 100PLN do tego Canona 720is? Aparacik początkowo miałby być używany w automacie, a docelowo chciałbym się nauczyć dobrej obsługi trybu Manual. :rolleyes: Doplacaj.... nie warto tego fuji brac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 może nie tu(może wyższy przedział cenowy) ale zapytam, co polecicie do robienia makr warunki: musi być dokładny, mało szumieć, bez aberracji, zniekształceń kolorystycznych... właściwie to zależy mi na kompakcie(lub jak się nie da to porządnym lustrze z dobrym kitem) do robienia makr małych obiektów(bizuterii) tak, by maksymalnie naturalnie oddawał kolory przedmiotów, którym robię zdjęcia. Zdjęcia z światłem dziennym/namiot bezcieniowy/flash (gdyby przy okazji nadawał się do innych, zwykłych zdjęć też by było miło) macie jakieś propozycje?ten canon 790is? coś innego? mam panasonika fz20 i trochę sie nie sprawdza(ma już 3 lata, ale z makrami i odwzorowaniem kolorów, czy ustawieniami balansu bieli mam spore problemy...) więc tematyka fotografowania nie jest mi jakoś obca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 (edytowane) może nie tu(może wyższy przedział cenowy) ale zapytam, co polecicie do robienia makr warunki: musi być dokładny, mało szumieć, bez aberracji, zniekształceń kolorystycznych... właściwie to zależy mi na kompakcie(lub jak się nie da to porządnym lustrze z dobrym kitem) do robienia makr małych obiektów(bizuterii) tak, by maksymalnie naturalnie oddawał kolory przedmiotów, którym robię zdjęcia. Zdjęcia z światłem dziennym/namiot bezcieniowy/flash (gdyby przy okazji nadawał się do innych, zwykłych zdjęć też by było miło) macie jakieś propozycje?ten canon 790is? coś innego? mam panasonika fz20 i trochę sie nie sprawdza(ma już 3 lata, ale z makrami i odwzorowaniem kolorów, czy ustawieniami balansu bieli mam spore problemy...) więc tematyka fotografowania nie jest mi jakoś obca... Kup jakąś lustrzankę (nawet może być Canon 350D czy Nikon D50/D40) i bezapelacyjnie do tego Raynox MSN 202 KLIK Spójrz co się da uzyskać słabszą wersją raynoxa KLIK.(Wszystkie zdjęcia za wyjątkiem "crop" nie są wycinkami, co oznacza, że np. taką zapałkę miałem w pełnej rozdzielczości 13MP ;) ). Co prawda fotki były robione przy ogniskowej 400mm (im większa ogniskowa tym większe zbliżenie) ale Ty nie potrzebujesz aż takiego zbliżenia i pozatym to MSN jest lepszą wersją raynoxa, więc nawet KITowy obiektyw (przeważenie 55mm) da radę, pamiętaj o statywie. Pozdrawiam. :) Edytowane 29 Czerwca 2008 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 piękne makra ale może za słabo się rozpisałem, ta biżuteria to nie będzie jakaś mikroskopowa, rozmiary różne do np 20cm2 powierzchni, więc z dokładnością ułamków milimetra to nie musi być, ważne by było dokładne odwzorowanie kolorów (a ten nikon d40 kusi...ładna cena ostatnio) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 Jak by ktoś chciał a720 is ode mnie http://allegro.pl/show_item.php?item=394159456 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 (edytowane) Witam Potrzebuje waszej rady co do zakupu nowego aparatu w granicach 600 - 650 zł a nie znam się kompletnie na aparatach więc prosiłbym o pomoc Czego wymagam: - bdb tryb auto (w tej cenie) - PL Menu - w miare szybki czas reakcji (żeby nie był wooolnyy ;p) - prostoty w obsłudze (będzie pełnił role "aparatu rodzinnego" hah ;) ) - no i oczywiście jak najlepsza jakość zdjęć (w tej cenie) Co polecacie ? *Chętnie również zobaczyłbym co można kupić z używek w tej cenie ;) Edytowane 4 Lipca 2008 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Używane: http://allegro.pl/item393462927_aparat_can...ershot_g7_.html http://allegro.pl/item390542886_canon_g6_7...kompletny_.html Nowe: http://allegro.pl/item394947444_canon_a720...y_a_720_is.html http://allegro.pl/item393625589_sprzedam_n...el_polecam.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Ok dzięki. Zdecydowałem się na Canona A720IS mam nadzieje że się nie zawiode ;) Tak na szybko jeszcze... jaką karte polecacie (2gb) i aku do tego ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Aparat bardzo fajny.Sam kierując się podobnymi kryteriami kupiłem właśnie Canona A720IS. Karta: http://www.agito.pl/securedigital/sandisk_....149.12216.html Aku: http://www.allegro.pl/item376740165_4_x_in...yo_eneloop.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Witam! Chciałbym kupić aparacik do 600zl na normalne, proste, skromne domowe i wakacyjne potrzeby :) Kompletnie się na tym nie znam... wiem że ważne są pixele, stabilizacja obrazu, zum optyczny/cyfrowy. Zależy mi aby robił zdjęcia dobre w dużej rozdzielczości, aby po przybliżeniu obraz nie tracił bardzo na jakości. Tak więc aparat do 600zł najlepiej dostępny w mm lub innym tego typu sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...