cyrkiel Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Z tych dwóch sx, ale przecież on jest droższy :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Witam Chce kupic aparat, nieznam sie, ma byc mały i robić dobre. cena max 800zł. zastanawiam sie nad canonem is100 czy to dobry wybór czy coś innego kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Przy takim mega zoomie na pewno jakość optyki sporo spada, osobiście poszukałbym czegoś 3-4x. ps. więcej jak 500zł na kompakta nie ma co wydawać, chyba że na jakiegoś fz50/s9600, ale te są droższe i większe, bo jakość zdjęć i tak będzie ograniczana przez małą matrycę, na którą producenci na silę wrzucają więcej pustych pikseli i przez słabą optykę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) a co sadzicie o tym Canon A2000 IS +2GB Etui+Ład+4xAku3800mAh C albo nieco drozszy canon is110 Edytowane 3 Października 2008 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Mam do kupna sx100 za 500pln nowiuski ( czarny mniam podoba mi się ) full wyposażenie stockowe czyli bez fajerwerków ale aparat z USA więc bez GW albo tez nowego sx100 srebrnego ( hmm ) za 550zł też ze stockowym osprzętem lub z kartą SDHC 4gb za 590zł gw ma bo wygrany w konkursie jakimś ale karta gwarancyjna jest. Jak myślicie którego brać? Sam miałem swojego panasa 3lata i oddałem go na gw z powodu przycisku który się zacinał. Czy warta jest dopłata to gwarancji? Awaryjny jest taki aparat? I czy warto brać go za taką kwotę. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Mam do kupna sx100 za 500pln nowiuski ( czarny mniam podoba mi się ) full wyposażenie stockowe czyli bez fajerwerków ale aparat z USA więc bez GW albo tez nowego sx100 srebrnego ( hmm ) za 550zł też ze stockowym osprzętem lub z kartą SDHC 4gb za 590zł gw ma bo wygrany w konkursie jakimś ale karta gwarancyjna jest. Jak myślicie którego brać? Sam miałem swojego panasa 3lata i oddałem go na gw z powodu przycisku który się zacinał. Czy warta jest dopłata to gwarancji? Awaryjny jest taki aparat? I czy warto brać go za taką kwotę. Pozdrawiam :) Z gwarą :razz: Na wszelki wypadek. Edytowane 4 Października 2008 przez cyrkiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
itson Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Canon A720 IS już nie dostępny więc co powiecie o CANON A1000 IS lub Canon IXUS 80 IS ewentualnie Fuji FinePix F480 jestem kompletnym amatorem więc bynajmniej na początek najbardziej zaleczy mi na trybie auto Edytowane 7 Października 2008 przez itson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid afg Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) Witam. Przymierzam się do kupna aparatu. Im tańszy tym oczywiście lepiej. MAX budżet to 700zł. Koniecznie musi mieć: -Stabilizator obrazu -Wysoki Zoom optyczny -Zasilanie: akumulatorki typu AA -Nagrywanie filmów z dźwiękiem w możliwie dużej rozdzielczości. Miło by było jak by miał optyczny wizjer, a nie cyfrowy ( nie wiem kto wpadł na taki idiotyczny pomysł, przecież na takim malutkim ekraniku w wizjerze prawie nic nie widać >,<' ) Zastanawiam się nad takimi modelami: Panasonic DMC-FZ8 Kodak EasyShare Z812 IS (ten mi się bardzo podoba, 12x zbliżenie, lekki, tylko 2xAA chociaż podobno bywają z tym problemy, filmy 1024x768 od razu do MPEG-4, ale nic nie wiem o nagrywaniu dźwięku) Fuji FinePix S8000 fd Zastosowanie: Amatorskie robienie zdjęć natury z daleka zarówno w dzień jak i pod wieczór (czasem wybieram się na małe wycieczki i spotykam sporo zwierzyny nieraz naprawdę daleko oddalonej) Fotografowanie w domu Fotografowanie przedmiotów z bliska i daleka Robienie zdjęć podczas wykładów (np. wyświetlanych slajdów, ale tu już nie zależy mi atak bardzo na jakości) Który według was aparat lepiej się spisze do takich zastosowań? A może ktoś może polecić coś ciekawszego? Bariera cenowa to ~700zł. Edytowane 16 Października 2008 przez Dawid afg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 A ja mam konkretne pytanko: jaki kompakt z wymiennymi obiektywami do 350-400 zł. Dużego wyboru w tej cenie nie ma, w używkach można uświadczyć jedynie S7000, S5500 ( 50zł tańszy od poprzednika ale z większym wyposażeniem dodatkowym) oraz S5600 za 330 zł lecz bez karty pamięci. Cóż wybrać ? Skłaniam się ku S5500, jednak chciałbym poznać waszą opinię. Pozdrawiam rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 yyy a odkąd to te aparaty mają wymienną optykę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Źle się wyraziłem, mój błąd. Chodziło mi najzwyczajniej w świecie o możliwość instalacji przeróżnych filtrów itp. Zdawało mi się że jest to obiektyw :D Te Fuji mają gwint 55mm, więc chyba jeden z popularniejszych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Jeśli chcesz hybrydke to poszukaj s6500fd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Oj nie ten budżet... Chyba wybiorę S5600/S5500... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Zainteresowałem się fotografią i chcę kupić coś porządnego. Cena myślę w okolicach 600zl~. Jestem totalnie zielony i dopiero zaczynam, weźcie to pod uwagę. Czy jest sens kupowania używanych aparatów? a może lepiej się w to nie pchać? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siebek Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 @rafwlkp Bierz s5500. Używam tego aparatu od roku. Można nim zrobić naprawdę piękne zdjęcia, a dzięki ustawieniom manualnym można się trochę podszkolić w fotografii. Do minusów należy zaliczyć delikatne szumy już przy ISO200. Przy ISO 400 szumy są nie do przyjęcia. Za 300 - 350zł znajdziesz aparat z dobrym wyposażeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luerida Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Witam, chcialabym kupic aparat. Od dluzszego czasu mysle o canonie a 590 lub 570. co o tym sadzicie? czytalam to forum iwidze ze 570 robi tu duzo furore, ale a590 ma stabilizacje obrazu... mysle jeszcze nad nicon coolpix p60? moglibyscie mi doradzic ktorego wybrac, ktory lepsiejszy? a i pytanko. jak to z tym makro? im mniejsze tym lepsze czy odwrotnie? Edytowane 21 Listopada 2008 przez luerida Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Witam, chcialabym kupic aparat. Od dluzszego czasu mysle o canonie a 590 lub 570. co o tym sadzicie? czytalam to forum iwidze ze 570 robi tu duzo furore, ale a590 ma stabilizacje obrazu... mysle jeszcze nad nicon coolpix p60? moglibyscie mi doradzic ktorego wybrac, ktory lepsiejszy? a i pytanko. jak to z tym makro? im mniejsze tym lepsze czy odwrotnie? Seria a5xx jest już przestarzała, stabilizacja (używałem w a720) to tylko chwyt marketingowy itd. Poleciłbym raczej coś z serii a6xx, np. a630 - http://allegro.pl/item482597993_canon_a630...al_komplet.html - lepsza jakość zdjęć - fizycznie większa matryca:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) Zainteresowałem się fotografią i chcę kupić coś porządnego. Cena myślę w okolicach 600zl~. Jestem totalnie zielony i dopiero zaczynam, weźcie to pod uwagę. Czy jest sens kupowania używanych aparatów? a może lepiej się w to nie pchać? Z góry dzięki za odpowiedzi. Upatrzyłem sobie Fuji Finepix S6500fd, można tak owego dorwać już za 650-700zł. Jestem laikiem, trochę martwi mnie "brak stabilizacji obrazu" czy to będzie duży minus? Wyczytałem także, że zdjęcia zapisują się ciutkę długo, co to oznacza w praktyce? Jeżeli będę chciał zrobić 10 zdjęć w krótkim odstępie czasu, to nie da rady? Zdjęcia wykonane przez ten aparat robią na mnie ogromne wrażenie. Jak ma sie ten Fuji do Panasonica DMC-FZ8? Ew. jakieś inne propozycje w tej kategorii cenowej? Z góry dzięki! Edytowane 25 Listopada 2008 przez Ombre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam. Ostatnio troche wypadłem z tematu aparatów, ale mam pytanie: Potrzebny jest aparat do szkoły (liceum), którym będą robione fotki na różnych imprezach. To ma być coś pokroju Panasonica FZ8 czy Fuji S1000FD. Wraz z kartą pamięci i ewentualnie akumulatorkami maksymalna kwota to 800zł. Co byście polecili? Musi to być aparat nowy z gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Zainteresowałem się fotografią i chcę kupić coś porządnego. Cena myślę w okolicach 600zl~. Jestem totalnie zielony i dopiero zaczynam, weźcie to pod uwagę. Czy jest sens kupowania używanych aparatów? a może lepiej się w to nie pchać? Coż porządnego to nie ta kategoria cenowa, a druga sprawa nie kompakt :). Poszukaj jakiegoś używanego Fuji nauczysz sie fotografować i za jakiś czas kupisz sobie lepszy aparat :) np: 3154436[/snapback] Upatrzyłem sobie Fuji Finepix S6500fd, można tak owego dorwać już za 650-700zł. Jestem laikiem, trochę martwi mnie "brak stabilizacji obrazu" czy to będzie duży minus? Wyczytałem także, że zdjęcia zapisują się ciutkę długo, co to oznacza w praktyce? Jeżeli będę chciał zrobić 10 zdjęć w krótkim odstępie czasu, to nie da rady? Zdjęcia wykonane przez ten aparat robią na mnie ogromne wrażenie. Jak ma sie ten Fuji do Panasonica DMC-FZ8? Od panasonica bedzie zdecydowanie lepszym wyborem , mniejsze szymy matrycy, dobra optyka , generalnie bd aparat z tego Fuji S6500. Brak stabilizacji nie bedzie Tobie przeszkadzał jeśli nauczysz sie robić dobre fotki i z czasami otwarcia migawki jak nie zejdziesz poniżej 1/100 sekundy (dla duzej ogniskowej ) to napewno fotki bedą ostre i bez poruszenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Taki Fuji, to wydatek lekko ponad 600zł, dlatego zamieściłem pytanie tutaj. Skoro Fuji jest lepszym wyborem to tak się też zdecyduję ; P dodatkowo strasznie odpowiada mi jego wygląd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Poczytałem trochę o s6500fd i się przeraziłem. Co drugi topic na forach dotyczący tego aparatu to narzekanie na serwis, ciągłe psucie się itd. ; O Na allegro, najlepsze sztuki maja po 5-6 miesiecy gwarancji max... a ja osobiście zamierzam kupić aparat dopiero za ~miesiąc. Niestety, s6500fd z tego powodu odpada. Ten panasonic, za grosz do mnie nie przemawia. Jakie inne opcje są jeszcze do 600? ew. mogę dopłacić do dużej, WYRAŹNEJ różnicy. Z góry dziękuje wam dobre ludzie za odpowiedzi. @update: czytam i z każdą przeczytaną linijką coraz bardziej się gubię. Jeden aparat może być wychwalany pod niebiosa, jedyny słuszny aparat, a za 2 posty jest uznawany, za najgorszy aparat danej stajni oO. Edytowane 27 Listopada 2008 przez Ombre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Dlatego jak sam nie kupisz to się nie przekonasz , ja osobiscie nie wierze opinią , bo nigdy nie wiadomo kim jest piszący, czy to kompletny laik , czy może fachowiec. Osobiscie miałem w reku Fuji S6500 i wiem że robi bardzo ładne zdjecia, w mojej rodzinie jedna osoba go posiada i do tej pory nie ma z nim problemu. Może rozglądnij sie za Fujifilm FinePix S2000HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 O_o a ja tam się na żadnym foto forum z narzekaniem nie spotkałem. No może względem 9600, że ten lepszy a 6500 trochę słabszy ;P Ale poza tym wszystko wszystkim działa. A jeśli nie będziesz nim rzucał to i się nie popsuje. Wystarczy pamiętać o podstawach. Jak np. nie włączać aparatu zaraz po przyjściu do domu ze spacerku w czasie śnieżnych i mroźnych dni. Zwyczajnie różnica temp. wilgoć itd go zabije. Zostawić w torbie niech poleży 2godzinki albo i całą noc. Założyć jakąś ochronkę na obiektyw, filtr UV np. I co ma się jeszcze popsuć? Migawka? Przyciski? Wątpię. Nie w 1 czy 2 rocznym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) Sam aparat jest bardzo polecany i oczywiście o tym czytałem. Gorzej natomiast jest z opiniami awaryjności, użytkownicy narzekają na: -Żałosny serwis Fuji, który według nich, praktycznie nie istnieje. -"O! Jak ślicznie uszkodzona matryca." < w tym topicu wypowiada się "parę" osób. Wolałbym kupić coś nowego, z prawdziwą gwarancją na rok, 2/3 lata, mógłbym spać spokojnie, aczkolwiek wiem, że mógłbym stracić na jakości(?). Aha, zauważyłem trend, żeby dokładać do lustrzanki typu, D40. No ludzie! Litości, mnie nie stać na same "body", a co dopiero reszta! Po za tym, potrzebuję uniwersalnego aparatu. Ten aparat to dla mnie duży wydatek, właściwie kupuje za ostatnie pieniądze i wiem, że jak cokolwiek się zepsuje no to jestem w... czarnej pupie. Fujifilm FinePix S2000HD- Fajnie, ale to 1000zł. Górna granica cenowa to 800zł z wysyłką, kartami, bateriami, wszystkim. Edytowane 28 Listopada 2008 przez Ombre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) Przy Fuji nie ma co używać trybu auto, więc jeśli nie umiesz robić zdjęć, ani nie masz zamiaru się tego nauczyć, to nie wiem, czy czasem FZ8 nie był by lepszy. Chociaż w nim też auto jest takie sobie. Co prawda 6500 bawiłem się mało, ale miałem 9600 i wiem, że Fuji stworzone do auto nie jest. Jednak jeśli wiesz co robisz, to się pięknie odwdzięczy. Edytowane 28 Listopada 2008 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Na dzień dzisiejszy nie potrafię robić niczego w trybie manualnym, ale kupuje ten aparat po to, żeby się nauczyć ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Jako użytkownik purepc najwięcej mam do czynienia z komputerami i tutaj, jeżeli się nie wie co najlepiej kupić za daną cenę to wchodzimy na odpowiednie stronki / dane posty i widzimy: "do ceny XXX sprzęt "Y", ew. "Ya"." Dlaczego nie mogę znaleźć nigdzie testów w stylu "testujemy 8193419846 aparatów w cenie do 800zł"? Albo źle szukam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) Dlaczego nie mogę znaleźć nigdzie testów w stylu "testujemy 8193419846 aparatów w cenie do 800zł"? Albo źle szukam? Chodzi Ci o testy na głównej stronie PurePC ? :) To mam dla Ciebie dobrą wiadomość, niebawem prawdopodobnie będą ;) Bądź cierpliwy. :) Edytowane 30 Listopada 2008 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) Oooo, super wiadomość MaciekCi, dzięki. :) Ludzie na forach potrafią zabić swoimi opiniami: "bierz lustrzanke" x9816815. Mógłbym prosić o porównanie s6500fd vs. nikon d40? Chodzi o same fakty, nie o upodobania, do jakiego zastosowania, który aparat? Oraz o same fakty kompakt vs. lustro? Nie potrafię znaleźć na necie takiego porównania. @ down: no widzę, że czytasz w moich myślach i potrzebach : ) Dzięki. Edytowane 1 Grudnia 2008 przez Ombre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...