MaciekCi Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Canona dużo osób chwali, ale jak się tu wyczytałem wieszacie na nim psy. Więc można się rozejrzeć za czymś innym :wink: Co, jak, gdzie ? :D ależ nic podobnego, ten Canon ustępuje tylko Fuji , ale żeby odrazu "wieszać psy" ? Nieeee , czytaj dokładniej. :) Canon to propozycja numer 2, zaraz za Fuji. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykkupczyk Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 też chciałbym kupić jakiś kompakt w rozsądnej cenie, mam pytanie co do a550, czy nagrywa on vga 30k/s?? a czemu nikt nic nie mówi o Panasonic Lumix lz4, cena konkurencyjna, czy to jest naprawdę aż taki zły aparat?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Co, jak, gdzie ? :D ależ nic podobnego, ten Canon ustępuje tylko Fuji , ale żeby odrazu "wieszać psy" ? Nieeee , czytaj dokładniej. :) Canon to propozycja numer 2, zaraz za Fuji. :)Tak mi się napisało :wink: Czyli Fuji F20 będzie najlepszym wyborem w tym przedziale cenowym :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykkupczyk Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 a ktoś może porównać canona a550 z tym panasonic/lumix lz4, nie chce fuji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 chodzi o taki wynalazek: http://www.allegro.pl/item180348910_fuji_f...m_gw_f_ra_.html czy warto ? niby 12 miesięcy gwarancji, aparacik chyba wyraźnie lepszy od A530 a cena atrakcyjna... 3 lata temu kupiłem używany fuji i byłem z niego więcej niz BARDZO zadowolony, dlatego nie boję się kupna używanego... Tfu tfu tfu wypluwam to co napisałem Moj SUPER fujik E550 zakupiony 3 miesiące temu na allegro za 475zł właśnie PADŁ / zepsuł sie, ale mam pecha teraz musze męczyć się z naprawami...następny zakup tylko NOWY w sklepie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Tfu tfu tfu wypluwam to co napisałem Moj SUPER fujik E550 zakupiony 3 miesiące temu na allegro za 475zł właśnie PADŁ / zepsuł sie, ale mam pecha teraz musze męczyć się z naprawami...następny zakup tylko NOWY w sklepie ! :mur: co padło?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 :mur: co padło?? chyba matryca bo zdjęcia są takie z paskami na całym obrazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 mam nadzieję, że to tylko jednostkowy przypadek, bo jak nie to :wisielec: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 mam nadzieję, że to tylko jednostkowy przypadek, bo jak nie to :wisielec: raczej nie, pare osób pisało do mnie przez allegro bo otrzymały juz walnięte w ten sam sposób aparaty E550, teraz sobie skojarzyłem i to musi być typowa wada tego modelu a zrobiłem nim tylko ~2000 zdjęć :( mam teraz problem: co kupić zamiast tego fuji E550 (ktory pasował mi w 199%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 jedyne, co mnie pociesza to to, że kupiłem u kogo innego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 (edytowane) Odesłałem aparat E550 na gwarancję i zastanawiam się nad nowym zakupem, postanowiłem poeksperymentować i chyba zaryzykuję takie modele: SAMSUNG S850 600zł http://www.samsung-foto.pl/?q=aparat/54 i PANASONIC LZ6 650zł Samsung ma interesująco dużą matrycę 1/1.8" obiektyw ze światłem na jakim mi zależy 2.8 - 4.4 , super makro 1cm Panasonic podobnie ale matryca większa i na pewno szumofon, czy warto interesować sie tymi aparatami ? Początkowo myślałem o fuji F20 ale stwierdziłem ze odpada bo muszę mieć zasilanie 2xAA Skupiłem się głownie na poszukiwaniu info o SAMSUNGU S850 i oto co wygooglałem: przykładowe fotki: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp...essage=22715002 http://forums.dpreview.com/forums/read.asp...essage=22811012 http://forums.dpreview.com/forums/read.asp...essage=22822106 http://forums.dpreview.com/forums/read.asp...essage=22830064 http://forums.dpreview.com/forums/read.asp...essage=22915455 http://forums.dpreview.com/forums/read.asp...essage=22918663 Wygląda to całkiem ciekawie ...? Znalazłem czeski test samsung S850 i S1050 http://www.fotografovani.cz/art/forec_amat...0-srov-rec.html są fotki w oryginale iso, makro, itd Edytowane 12 Lipca 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ja bym wybral jednak panasonica, mialem z nim stycznosc oraz z nizszym modelem samsunga (Samsung S730). Panasonic lepiej wypadl, ale to moje subiektywne odczucie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Ja miałem dzisiaj w rękach tego samsunga S850 i bardzo mi się podobał przód/tył wykonane z aluminium nie można się do niczego przyczepić, działanie tez jest dla mnie OK tylko ciągle nie mogę dokopać się do jakiś fotek 1:1 robionych tym aparatem w rożnych warunkach... test ktory podałem http://www.fotografovani.cz/art/forec_amat...0-srov-rec.html trochę w sprzeczności z tym co piszą użytkownicy... Za to panasonik LZ6 mi się nie podoba:(, wypatrzyłem tez ciekawego KODAKA C875: 635zł o bardzo podobnych parametrach do samsunga, test tu http://www.dpreview.com/reviews/kodakc875/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 samsunga bym nie kupił, poczytaj sobie: http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomocy/...-reklamacja.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 samsunga bym nie kupił, poczytaj sobie: http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomocy/...-reklamacja.htm trybki to sie same nie wyłamują:) ktoś przytrzymał obiektyw albo załączył aparat schowany w pokrowcu...nigdy nie robiłem takich prób i nie wiem co by się stało z aparatami innych marek... sam juz nie wiem, czytam i czytam od paru dni w poszukiwaniu przyzwoitego aparatu za niewielkie pieniądze, najpierw myślałem o samsungu S850 później o kodaku C875 następnie SONY S800 az w koncu okazało się ze najlepszy w tej klasie wręcz idealny i chwalony wszędzie jest canon A630 kosztujący 700zł a ponieważ nie lubię canona więc chyba dołożę kasy i kupię fuji S6500fd cena juz 960zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 canony robią czerwone oczy, a to jest beee dlaczego pominąłeś s5600? :> w sklepach jego cena poszła w górę ponad 50zł... ;/ ale na allegro za 800 można dostać z kompletem filtrów i 1GB kartą, w sierpniu sam taki zestawik kupuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 canony robią czerwone oczy, a to jest beee dlaczego pominąłeś s5600? :> w sklepach jego cena poszła w górę ponad 50zł... ;/ ale na allegro za 800 można dostać z kompletem filtrów i 1GB kartą, w sierpniu sam taki zestawik kupuję przy różnicy w cenie 150zł to chyba nie warto...widzę ze S6500fd ma tendencję cenową spadkową i kto wie czy za miesiąc, jak będę kupował, to nie osiągnie cenę ~900zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damt610 Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Zastanawiam sie między FUJI F20 a CANON A550. Fuji f20 : aparat 560 zł + 1GB karta 90 zł + ładowarka i baterie 60 zł = 710 zł Canon A550 : aparat 560 zł + 1GB karta 40 zł + ładowarka i baterie 60 zł = 660 zł Za Fuji przemawiają : mniejsze wymiary i waga, natomiast za Canonem : polskie menu, tańsza karta pamięci ( nawet o 1/2 ), więcej pikseli - 7,1 Mp, niższa cena - o 50 zł . Teraz mam problem bo sam nie wiem na co sie zdecydować, wszystko przemawia za A550 jednak czytając opinie większość uważa ze F20 jest lepszy - dlaczego ? Gdyby karta do Fuji była w "normalnej" cenie to bym sie nie zastanawiał a że 50 zł to dla mnie dużo więc sam nie wiem ... Co zrobić :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 jednak czytając opinie większość uważa ze F20 jest lepszy - dlaczego ? Gdyby karta do Fuji była w "normalnej" cenie to bym sie nie zastanawiał a że 50 zł to dla mnie dużo więc sam nie wiem ... Co zrobić :wink: canon ma jeszcze parę zalet: +zwykłe akku 2x AA +wizjer optyczny +większy zoom(ale światło do kitu) i mniejsze aberacje jak zobaczysz fotkę w ISO 800 z canona i z fuji to widać roznicę na korzyść fuji (fuji ma lepszą matrycę) fuji ISO 800: (f30 ale są takie same) http://www.imaging-resource.com/PRODS/F30/...F30hSLI0800.HTM canon a550 iso 800: http://www.imaging-resource.com/PRODS/A550...A550hSLI800.HTM szkoda ze fuji zarzuciło serię E ktora była najatrakcyjniejsza :( ja brałbym F20 gdyby nie wbudowany akumulator bo tak przyzwyczaiłem się do sanyo enelopów ze nie wyobrażam sobie pracy z innymi, nie wiem po co Ci karta 1GB chyba ze zamierzasz same filmy kręcić :) moze zainteresuj się np KODAKiem C875 cena 625zł tanie karty dobry jasny obiektyw z zoomem x5, duza matryca, P/A/S/M ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damt610 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 ja brałbym F20 gdyby nie wbudowany akumulator bo tak przyzwyczaiłem się do sanyo enelopów ze nie wyobrażam sobie pracy z innymi, nie wiem po co Ci karta 1GB chyba ze zamierzasz same filmy kręcić :) moze zainteresuj się np KODAKiem C875 cena 625zł tanie karty dobry jasny obiektyw z zoomem x5, duza matryca, P/A/S/M ... ten kodak nie jest na moją kieszeń, a co do Fuji f20 to on nie ma normalnych baterii AA tylko jakiś akumulator ? :? tak zamierzam niekiedy kręcić filmy wiec 1GB sie przyda :) hmmm jakość zdjęć tego A550 w tym ISO 800 jest koszmarna .... ale jak będę robił zdjęcia w normalnym ISO ( nawet nie wiem co to jest :razz: ) to jakość jest porównywalna z F20 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 ten kodak nie jest na moją kieszeń, a co do Fuji f20 to on nie ma normalnych baterii AA tylko jakiś akumulator ? :? Dedykowane akumulatory z reguły są lepsze niż AA. :P Już pisałem o tym wielokrotnie. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Dedykowane akumulatory z reguły są lepsze niż AA. :P Już pisałem o tym wielokrotnie. ;) tylko ze mnie nie zależy na tym czy zrobie 150 czy 250zł (pojemność) ale na tym ze cyfrówka lezy na półce 2 miesiące a następnie biorę do ręki i pstrykam fotki bez konieczności ładowania, standardowe akku mają szybkie samorozładowanie i po tygodniu/miesiącu na półce wymagają ponownego ładowania...sanyo eneloop nie mają tej wady ten kodak nie jest na moją kieszeń, a co do Fuji f20 to on nie ma normalnych baterii AA tylko jakiś akumulator ? icon_confused2.gif tak zamierzam niekiedy kręcić filmy wiec 1GB sie przyda icon_smile3.gif hmmm jakość zdjęć tego A550 w tym ISO 800 jest koszmarna .... ale jak będę robił zdjęcia w normalnym ISO ( nawet nie wiem co to jest icon_razz3.gif ) to jakość jest porównywalna z F20 ? fuji F20 ma akumulator a nie zwykłe "paluszki" AA przy normalnym ISO 100-200 jakość jest porównywalna, co to jest ISO i co daje dobra jakość zdjęcia przy dużym ISO - > google -> "ISO co to" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damt610 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 kupię tego Canona A550 bo w Fuji F20 będę musiał kupować jakieś akumulatorki, do tego pewnie droższa ładowarkę i ogólne wyjdzie mnie to drożej co do ISO to nie zamierzam robić zdjęć w ciemności więc wystarczy mi na poziomie 100-400 ( już wiem że czym słabsze oświetlenie tym mniejszą wartość trzeba ustawić :-P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) kupię tego Canona A550 bo w Fuji F20 będę musiał kupować jakieś akumulatorki, do tego pewnie droższa ładowarkę i ogólne wyjdzie mnie to drożej co do ISO to nie zamierzam robić zdjęć w ciemności więc wystarczy mi na poziomie 100-400 ( już wiem że czym słabsze oświetlenie tym mniejszą wartość trzeba ustawić :-P ) w fujiku akumulator NP70 i ładowarkę (zasilacz) masz w komplecie, akku dedykowane wcale nie są drogie np do tego fujika http://www.allegro.pl/item215433398.html Z tym robieniem zdjęc w ciemności to nie jest tak, jak jest mało swiatła (a zawsze jest mało w pomieszczeniach lub na pełnym zoomie:) to ustawiając wyższe iso masz krótszy czas naświetlania i większą szanse na nieporuszone zdjęcie :) przy iso 800 robiłem na fujiku e550 fotki w pomieszczeniu bez lampy i wychodziły ok, przy iso 100-200 nie ma szans Edytowane 22 Lipca 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damt610 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) w fujiku akumulator NP70 i ładowarkę (zasilacz) masz w komplecie, Ile będę w stanie zrobić zdjęć na takim podstawowym zasilaniu ? Hmm tak popatrzeć to znalazłem Toshiba xD 1GB PictureCard TYP M za 70 zł więc nie jest źle :D Edytowane 22 Lipca 2007 przez damt610 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Ile będę w stanie zrobić zdjęć na takim podstawowym zasilaniu ? "Power comes from a NP-70 3.6v 1150mAh Li-ion rechargeable battery pack. While most models in this class feature a tiny battery that can only power them for about 150-200 shots, Fuji claims this pack will allow the F20 to capture up to 300 pictures on a single charge. I found battery life was good" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damt610 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Znalazłem F20 w zwykłym sklepie ( nie allegro ) za 515 zł więc kupuje go na pewno :) Co do tego akumulatorka co podałeś wyżej to będzie on pasował do tej oryginalnej ładowarki co jest w zestawie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Znalazłem F20 w zwykłym sklepie ( nie allegro ) za 515 zł więc kupuje go na pewno :) Co do tego akumulatorka co podałeś wyżej to będzie on pasował do tej oryginalnej ładowarki co jest w zestawie ? w zestawie masz juz akumulator, po co Ci drugi...tak podałem tylko żebyś wiedział ile kosztuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 ... bo w Fuji F20 będę musiał kupować jakieś akumulatorki, do tego pewnie droższa ładowarkę i ogólne wyjdzie mnie to drożej ... 2690931[/snapback] ... Hmm tak popatrzeć to znalazłem Toshiba xD 1GB PictureCard TYP M za 70 zł więc nie jest źle :D Jak już to lepiej kupować karty H - bo oferują szybszy zapis, a to ma niebagatelne znaczenie ponieważ po załadaowaniu karty do aparatu wyłącza się wbudowana pamięć i zdjęcia zapisują się od razu na karcie (przynajmniej takie info znalazłem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damt610 Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 (edytowane) w zestawie masz juz akumulator, po co Ci drugi...tak podałem tylko żebyś wiedział ile kosztuje ok, myślałem że jak dają akumulatorki w zestawie to są to jakieś buble, są tylko po to żeby było można sprawdzić czy działa sam aparat ( zazwyczaj tak jest ) :mrgreen: tak czy inaczej będę musiał kupić dodatkowy akumulator ale zrobię to później kartę kupię jednak tą H ( 80 zł ) gdyż zaoszczędzę na samym aparacie dziękuję za wszelką pomoc, już zamówiłem wszystko więc jak już będę miał wszystko to napisze moją opinie :lol: Edytowane 22 Lipca 2007 przez damt610 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...