Skocz do zawartości
ayem

[c/c++] Konwersja Double -> Char

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy ktos juz probowal migrowac z programem spod windows pod linuxa? konkretnie z takimi konwersjami?

pod windows:

double liczba = 3;printf("%c",(char)liczba);

zadziala i zwroci mi znak 'serduszko' ;P

ten sam kod pod linuxem niestety zwraca mi NULL;

czy jest jakis sposob na zaimplementowanie tej konwersji?

Paranoik: moze ty sie spotkales z czyms takim? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli nie ma wbudowanej niejawnej konwersji i nie ma jakichs bibliotek :| to pozostaje tylko napisanie samemu biblioteki i jawne konwertowanie, ale mysle, ze ktos juz cos takiego napisal, konkretow nie podam bo ja siedze w innej technologii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie o to mi chodzlo :] alle jeszcze potestuje i doprecyzuje problem - moze znajde tez rozwiazanie to napisze

[edit]

dementuje pogloski o niejakim zlym dzialniu konwersji pod gcc - zamotalem sie w obliczeniach i algorytm zwracal wartosci >100000000 zamast 0-127 :(

Edytowane przez ayem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa sorry, faktycznie źle przeczytałem.

A zła konwersja pod gcc ... hymm wydaje mi sie to mało realne, ja nigdy problemów nie miałem. Moze jest tak jak mówi Civi ... sprawdz to na czymś bardziej wiarygodnym niż printf.

Jaką masz wersje gcc ?

Edytowane przez NetWalker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisalem, roblem tkwil w algorytmie (dekodowanie zlym ciagiem binarnym (zwalilem odwracanie)) i to powodowalo kosmiczne wyniki, a ja sie balem ze jest jakis myk z konwersja - blad manierzony i stwierdzial tylko ze dziala tak samo jak pod winda.

problemy z mgracja pojawily ie bo ne mogem sprawdzic nowego kodu pod winda - rpzproszenie na lam-mpi nie dziala na win32 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi