tukamon Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 tak sie sklada ze nie kazda specjalizacja (na informatyce) wymaga pozniej uzywania wiedzy matematycznej, np. sieci komputerowe ;) poza informatyka nie ma dla mnie innego zawodu, wszystko mnie szybko nudzi (tzw slomiany zapal).Lecz pierwsze kilka semestrow to jest programowanie i zadania typu "napisz program sprawdzajace czy cos jest tautologia" lub program do kolorowania grafow sa niemal zawsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Po cholere ci na budownictwie elektostatyka, magnetyzm, prąd, kwantówka? mi to co było z tego na fizie sie na elektronice nawet nie przydaje a co dopiero na budownictwie.Nie wymieniłeś tego wcześniej, więc potraktować można jako ogół, czyli mechanikę również to wliczając. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Ale mechanike na budownictwie zgłębiacie w szerszym znaczeniu niż fizyki ogólnej gdzie przez semestr, góra dwa przerabiacie wszystkie jej działy, to co tam napisałem tam odnosiło się do fizy jako przedmiotu, czyli takiego wszystkiego po trochu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 BTW nie wiecie czy można na pierwszym roku rozpocząć nauke na 2 kierunkach? Czy dopiero później gdy ma się mozliwość dostępu do programu studiów indywidualnych? Na uniwerku taka rzecz ma sens, bo i studia nie są ciężkie a i wiekszość wykładów nie jest obowiązkowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 moja siorka łączy administracje i lekarski i nie jest za łatwo jak sie wydaje mimo ze jeden jes na uniwerku;] ale raczej mozna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 gdzie najlepiej studiować Bankowość i Finanse? Myślę o Krakowie lub Poznaniu a może gdzie indziej? Zdaję matme na maturze no i polski i angielski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) AE Poznań IMO... na SGH w Wawie się nie dostaniesz, więc pozostaje druga uczelnia ekonomiczna w pl... Sawyer - > No trudno zeby było łatwo na samym lekarskim, a co dopiero jeszcze z administracją :| Ja bym sobie wziął logistyke + zarządzanie Edytowane 8 Maja 2007 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 A to dlaczego miałby się nie dostać na SGH? To, że nie zdaje drugiego języka nie wyklucza możliwości dostania się. Zawsze zostaje jeszcze WNE UW :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 A to dlaczego miałby się nie dostać na SGH? To, że nie zdaje drugiego języka nie wyklucza możliwości dostania się.Bo nie zdaje też gegry ani histy, co ostatecznie go skreśla :P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Ups... :oops: Sorki, myślałem że potrzeba jeszcze drugi język tylko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Nom niestety ;) Ale to chyba troche przereklamowana uczelnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo5 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Zawsze zostaje jeszcze WNE UW :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) ech kurcze ja też nie bardzo wiem na co mam się wybrać - informatyka/mechanika/elektronika - goglowałem troszkę szukają opisów zawodów które mógł bym podjąć po ukończeniu któregoś z tych kierunków(bo ze zdecydowaniem się na jakąś specjalizacje mam problem - niby jeszcze dużo czasu ale mniej więcej chciał bym to już wiedzieć) ale jak znalazłem obiecującą stronkę jakąś to zonk nie otwiera się i w kółko takie kwiatki... znacie może jakieś godne polecenia stronki z opisami zawodów po tych kierunkach... lub możecie coś od siebie polecić ?? Edytowane 9 Maja 2007 przez Zawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 do wawy za bardzo nie chce iść bo nie przepadam za tym miastem, a czy geografia na poziomie podstawowym pomogła by mi coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Co powiecie o mechanice na PK ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Co powiecie o mechanice na PK ?Hmmm, miałem laborki z fizyki na wydziale mechanicznym i sprzęt, który tam jest nie wygląda zbyt imponująco(starocie), choć zabawa była przednia :) . Było to chyba z 5 lat temu ,nie wiem czy się coś zmieniło od tego czasu. Niestety nie mam tam teraz żadnych znajomych i nie wiem jak te studia wyglądają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 ech kurcze ja też nie bardzo wiem na co mam się wybrać - informatyka/mechanika/elektronika - goglowałem troszkę szukają opisów zawodów które mógł bym podjąć po ukończeniu któregoś z tych kierunków(bo ze zdecydowaniem się na jakąś specjalizacje mam problem - niby jeszcze dużo czasu ale mniej więcej chciał bym to już wiedzieć) ale jak znalazłem obiecującą stronkę jakąś to zonk nie otwiera się i w kółko takie kwiatki... znacie może jakieś godne polecenia stronki z opisami zawodów po tych kierunkach... lub możecie coś od siebie polecić ??Robote dostaniesz w takiej firmie, w jakiej zlapiesz stanowisko ;) Jak chcesz miec jakies pojecie o potencjalnych pracodawcach - przejrzyj plan studiow, a potem przejrzyj oferty pracy i porownaj wymagania ze studiami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 tylko wypadaloby jeszcze wziac pod uwage to, ze jak skonczysz studia to sytuacja na rynku pracy moze juz troche inaczej wygladac niz w momencie kiedy zaczynales studia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) Idź na biotechnologie bodajże, tam kumpel mówił że wszyscy na kierunku (tak z 2-3 niekumate osoby nie) z praktyk wracają z umowami, głównie ARiMR ich zatrudnia, wiecie, skręcanie roślinek śrubkami itp :D :P Hmmm, miałem laborki z fizyki na wydziale mechanicznym i sprzęt, który tam jest nie wygląda zbyt imponująco(starocie), choć zabawa była przednia :) . Było to chyba z 5 lat temu ,nie wiem czy się coś zmieniło od tego czasu. Niestety nie mam tam teraz żadnych znajomych i nie wiem jak te studia wyglądają.Zabawa przednia tzn czo? ;) MAm nadzieje że tam jest łatwo, ale nie mam pojęcia gdzie i po której specjalizacji można sie zatrudnić :P Edytowane 9 Maja 2007 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Łatwo? Na polibudzie? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Łatwo? Na polibudzie? :lol:łatwo...wylecieć :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Idź na biotechnologie bodajże, tam kumpel mówił że wszyscy na kierunku (tak z 2-3 niekumate osoby nie) z praktyk wracają z umowami, głównie ARiMR ich zatrudnia, wiecie, skręcanie roślinek śrubkami itp :D :PW Polsce jest tylko jedna f-ma, która zatrudnia biotechnologów w fachu, który rzeczywiście studiowali. Polscy biotechnolodzy są chętnie przyjmowani na zagraniczne praktyki, ale przecież nie każdy po odbyciu praktyk i ukończeniu studiów będzie chciał wyjechać za granicę w celu pracy w swoim zawodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 łatwo...wylecieć :P Dobrze powiedziane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Wiec gdzie mam szukac studiów? :P AGH nie kręci mnie swoimi kierunkami, na PK wydają się ciekawsze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Czy jest wśród nas/Was taka osoba która po maturze zrobiła sobie rok przerwy i dopiero poszłą na studia (zaoczne)? Nie jest po takim czym trudno wrócic do nauki? PS. Czy ktos miał stycznosc z kierunkami Ciepłownicto, Ogrzewnictwo, Wentylacja i Gazownictwo badz Automatyka Przemysłowa na PW? Czy trudno jest zaliczyc na tych kierunkach? Czy fizyka na tych kierunkach prowadzona jest od podstaw czy trzeba miec jakas wiedze z ogólniaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 mam jeszcze takie pytanie, na jaką specjalizację najlepiej iść (finanse i bankowość) żeby w przyszłości był z tego jakiś pieniądz? albo co trzeba żeby zostać prezesem banku :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 dołaczam sie pytania DoctorPulse - FiB tez ciekay kierunek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konios Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 a ja ide na turystyke i rekreacje :) tym sie interesuje i to zamierzam studiowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) dołaczam sie pytania DoctorPulse - FiB tez ciekay kierunekPo niepełnym roku mam mieszane uczucia co do tego kierunku, trochę dziwnych rzeczy jest. Na pierwszym i drugim semestrze jest mikroekonomia, którą zalicza się jako całość w drugim semestrze, nie mozna było tego rozbić na dwa zaliczenia w dwóch semestrach? Dziwne. Na drugim semestrze są finanse publiczne, co wiadomo wiąże się z makroekonomią, której nie ma na pierwszym roku. Troszkę sprawa niedograna jest. Ubezpieczenia na tym kierunku to jakieś nieporozumienie. Edytowane 9 Maja 2007 przez Xanagaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Czy jest wśród nas/Was taka osoba która po maturze zrobiła sobie rok przerwy i dopiero poszłą na studia (zaoczne)? Nie jest po takim czym trudno wrócic do nauki?Ja miałem rok przerwy po maturze. Jakoś strasznie ciężko nie było, choć na 1 roku z matmy i fizy kosili równo.Poziom jednak nie wykraczał zbytnio poza szkołę średnią(doszły całki,których w technikum nie miałem, liczby zespolone i na drugim roku równania różniczkowe,w sumie 3 semestry matmy i 2 fizy) Wydaje mi się,że ludzie odpadali bo przyszli ze szczeniackim podejściem jak w budzie,że wystarczy chodzić od czasu do czasu na zajęcia i samo pójdzie.NIE pójdzie.Wykładowcom to lotto ,czy przejdziesz czy nie, jak nie zapracujesz to nie przejdziesz. Generalnie u mnie w grupie(wykładowej) na następny rok przechodziła ok 1/3 ludzi. Było tak: na 1 roku w grupie wykładowej było ok 150 osób, które z kolei są podzielone na 3 grupy ćwiczeniowe. Na drugi rok przeszło prawie 50 osób. Doszło paru po dziekankach i było nas ok. 60 na wykładach i znowu podzieleni na 3 grupy ćwiczeniowe. Na 3 rok przeszło nas 20 kilka osób... Potem się to stabilizuje. Generalnie na PK na budownictwie najbardziej dają w d..ę projekty. Praca, rodzina, zjazdy i bardzo pracochłonne projekty, których ma się już serdecznie dość. Te studia nie są ciężkie dlatego ,że trudno się czegoś nauczyć (choć parę przedmiotów daje popalić) ale dlatego, że projekty są strasznie pracochłonne. Ja dodatkowo dojeżdżałem tam 120 km ,więc jak musiałem zajechać na konsultacje przed oddaniem projektu 2x w środku tygodnia to po kieszeni też przetrzepało. Kombinacje z urlopami, zwolnieniami wcześniejszymi z pracy ehhh, dobrze że pracodawca był bardzo w porządku i nie robił żadnych problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...