yuppi Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Witam, Mam w kompie jedną kartę sieciową z chipsetem Realtek 8139d, którą jestem połączony do Internetu (drogą radiową). Zapragnąłem sobie zamontować drugą kartę sieciową, aby móc się łączyć z drugim kompem. Kupiłem więc drugą kartę z chipsetem Realtek 8139d. Gdy wmontowałem drugą sieciówkę okazało się że pierwsza jest w ogóle niewidziana przez Windows 2000. Próbowałem instalować różne sterowniki i zmieniać karty na inne porty PCI lecz nic nie pomogło. Co mam zrobić aby system widział obie karty sieciowe? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 A pewny jesteś że ta karta jest dobra :>? Windows powinien ją wykryć. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuppi Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 A pewny jesteś że ta karta jest dobra :>? Windows powinien ją wykryć. Pozdr 1484414[/snapback] Jestem pewny że jedna i druga karta działa. Gdy w kompie jest włożona tylko jedna karta to działa prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 A przez dodań usuń nowy sprzęt wykrywa je :> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuppi Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) Gdy są włożone dwie karty to wykrywa tylko jedną i zawsze drugą tą przez którą chciałem połączyć się z innym kompem. Ta pierwsza musi być do internetu bo u dostawcy internetu jest wpisany adres MAC właśnie tej karty. Więc jak mam wmontowane dwie karty to niedziała internet. Edytowane 6 Czerwca 2005 przez yuppi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Roszady na slotach PCI robiłeś ? Pewnie jest jakiś konflikt sprzetowy/karty w "dualu" :) się gryzą... Sprawdź z jakich przerwań korzystają te karty (powkładaj je pojedyńczo). O ile masz taką możliwość w biose to poprzydzielaj ręcznie IRQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuppi Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zrobiłem "roszady na slotach PCI" lecz nic nie pomogło. Niestety nie moge ustawiać IRQ w BIOS-ie ręcznie. Przy starcie komputer BIOS widzi obie karty sieciowe i mają inne przerwania, lecz Windows widzi już tylko jedną i zawsze tą samą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 To wina sterowników realtek'a pod windows. Zmień jedną z kart na 3COM albo Intel, można kupic tanio używane karty ... a tak przy okazji są dużo lepsze od tych na RLT81xx i można ich wkładać nawet 5 (sterowniki pozwalają na jednoczesną obsługę wielu kart tego samego typu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuppi Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 A nie ma jakiś lepszych sterowników do Realteka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 powiem CI że czasami tak jest i nic nie zrobisz :) znajomy tak mial i popostru wymienil jedna sieciówke na inną i jest gites ... ;) a nawet o ile pamietam to byly dwie na tych chipsetach co ty masz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 To wina sterowników realtek'a pod windows. Zmień jedną z kart na 3COM albo Intel, można kupic tanio używane karty ... a tak przy okazji są dużo lepsze od tych na RLT81xx i można ich wkładać nawet 5 (sterowniki pozwalają na jednoczesną obsługę wielu kart tego samego typu). 1485322[/snapback] tu jest mowa o kartach radiowych ;P a takich 3coma albo intela tanio nie kupisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 [...] Kupiłem więc drugą kartę z chipsetem Realtek 8139d. Gdy wmontowałem drugą sieciówkę okazało się że pierwsza jest w ogóle niewidziana przez Windows 2000. [...] 1484393[/snapback] tu jest mowa o kartach radiowych ;P a takich 3coma albo intela tanio nie kupisz 1490060[/snapback] RaF - jak znajdziesz kartę radiową na RLT8139D to masz u mnie 6-pack browca, do odebrania na zlocie. Jak nie .... :P (podpowiedź - http://www.realtek.com.tw/products/product...aspx?modelid=10 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 dobra widze moj blad sorki ;) ale pozno juz bylo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...