Skocz do zawartości
dayus

Cooler Do Bartona 2500+

Rekomendowane odpowiedzi

Co wybrac:

- jakis pentagram

- Sonic Tower

- SI-97 (jak to z nimi jest?)

- Freezer 64/7 - po przerobce na Socket A (ale ponoc jest malo stabilny wtedy...)

- Scythe Samurai (chcialbym kamakiri,ale $)

- SP-97 - uzywany

- ThermalTake Silent Tower

- inny :)

Cena najlepiej ok. 100zł

??

Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zobacz Falcon Rocka II - http://www.pc-cooler.com.pl/index.php/veid/150/lev/26

Ja miałem FalconRocka II na Bartku 2500 @ 3200, dodatkowo chłodziłem CPUIdlem. Cooler dobrałem po wielu próbach, ponieważ najważniejsza była dla mnie cisza. Muszę powiedzieć, że na tle kilku uznanych marek Falcon2 wygrał zdecydowanie, - temperatury porównywalne przy zdecydowanie cichszej pracy. Proc śmigał na Abicie KD7, z wyłączonym wiatraczkiem na chipie - to dopiero był hałaśliwy złośliwiec ;>. Ja i ci , którzy mieli okazję słuchać zestawu jesteśmy pełni uznania dla niepozornego falconika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawezylem lekko grono szanownych Panów "coolerów":

SP-97 + Cooler Master 92mm, ew. Zalman 92mm

uzywany ok. 110-120zł,ale stan igła

czy

Jakis Pentagram-Freezone do 100zł (chyba ten - QVC-100 Cu plus 19dBA)?

Czy beda jakies szerokie roznice w tych 2 typach?

Osobiscie wolalbym Freezone'a poniewaz jest to juz propozycja na dłuzsze lata (obsługa wiekszej ilosci podstawek), latwiejszy montaz (i to najwazniejsze)

Powiedzcie mi ile mniej wiecej byłoby *C roznicy w tej samej glosnosci obydwoch wentyli.

Prosilbym o szybka odpowiedź.

Edytowane przez dayus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawezylem lekko grono szanownych Panów "coolerów":

SP-97 + Cooler Master 92mm, ew. Zalman 92mm

uzywany ok. 110-120zł,ale stan igła

Zamiast tego SP-97 kupiłbym to http://sklep.benchmark.pl/pelny_18473.html

Ma zapinki pod wszystkie platformy i wydaje mi się, że jest wydajniejszy.

Zaryzykowałbym na twoim miejscu i go kupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytalem sie,ze SI-97 jest lepszy od Sp-97 ale trzeba trafic na dobra sztukę... Na SI-97 troche szkodam i kasy, musze kupic RAM i ZASILKE.

Czy do 110zł dobrym zakupem bedzie "PENTAGRAM FREEZONE QVC-100 Cu plus 19dBA!!!" - http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=796 ?

Czy nie urwie mi zapinki (EPOX8RDA3+) czy jest kompatybilny z tą plytą.

i jakie ma wymairy wentylatora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamierzam kupic budę Chieftec'a LBX, medium tower, czy ten tunel bedzie pasowal do EPOX'a 8rda3+ http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=859 ??

Kupilem QVC-100 CU, za 80zł nówka! Dzis,albo w poniedzialek zobacze jak sie sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast tego SP-97 kupiłbym to 1486880[/snapback]

Wiec to bardzo ciekawy cooler, niemal klon SI-97, tanszy. Mialem stycznosc z

http://sklep.benchmark.pl/pelny_16113.html

i wentyl tam zastosowany (ten sam) jest bardzo dobrej jakosci i jest cichy (duzo cichszy niz np ten zalman92mm). Ogolnie jak dokupowac wentyl do thermalrighta to raczej Y.S. tech ale one tanie nie sa...

A jezeli chodzi o branie pentagramow... to po pierwsze jesli teraz szukasz czegos llepszego i nie starczaja ci proste konstrukcje to ten pentagram traci swoja uniwersalnosc na inne platformy bo tez bedzie raczej w przyszlosci przecietny (na a64 ma spora konkurencje ktora go niszczy). Druga sprawa to nawet na bartonie ktorzy ma leciec na jakims ciekawszym napieciu (powyzej 1,8V) to kazdy pentagram mieknie i jest raczej za slaby. Trzeba szukac rozwiazan lepszych wydajnosciowo. Jesli cisza nie jest az taka wazna (wiekszy nadmuch) to SP-97 jest lepsze niz SI (na duzych obrotach i wysokim napieciu proca). SI za to rzadzi przy wolnoobrotowym coolerze i przemawia za nim prostota monarzu. Generalnie pod socket A thermaright ma jedne z najelpszych rozwiazan. Co do sonica to ciezko powiedziec, co test to inne wyniki, musialby sie ktos wypowiedziec z forum ktory tego uzywa. Mozna jeszcze dozbieraz na big typhoona ktory wydajnoscia powinien zniszczyc wszystkie te modele o ktorych mowimy (ale bedzie w cenie podobnej co sonic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja szczerze mowiac w tym przedziale cenowym polecam Zalmana 7000 AlCu - dostaniesz za 99 i mysle ze bedzie spoko. Tylko ze musisz miec odpowiednio dobra plyte glowna [dziury].

Moze byc tez: SI-97 + wentyl i wychodzi kolo 100 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi