Skocz do zawartości
NeuroPL

Farba Perłowa

Rekomendowane odpowiedzi

chyba Tamiya Color byly niezle... ale to najlepiej jak sie przespacerujesz do jakiegos duzego modelarskiego. oni powinni miec wzorniki kolorow. kolorow sa setki wiec cos dobierzesz, nawet jak nie beda mieli na miejscu to ci sprowadza albo w necie zakupisz.

w stolicy sa chyba jakies porzadne modelarskie B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba Tamiya Color byly niezle... ale to najlepiej jak sie przespacerujesz do jakiegos duzego modelarskiego. oni powinni miec wzorniki kolorow. kolorow sa setki wiec cos dobierzesz, nawet jak nie beda mieli na miejscu to ci sprowadza albo w necie zakupisz.

w stolicy sa chyba jakies porzadne modelarskie B)

1485563[/snapback]

są są :wink: cholera ciężko będzie osiągnąć perłowy efekt... pewnie trzeba robic tak jak w lakiernictwie samochodowym, że perłowy podkład i potem pare kolejnych powłok... ehh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie wydaje mi sie ze sa perlowe farby. wedkarze maluja nimi przynety czy jakies inne swoje wynalazki :)

na pewno mozna kupic perlowy lakier przezroczysty w sparayu. daje efekt takich kolorow jak na bance mydlanej albo jak benzyna w wodzie :D ladnie to wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie wydaje mi sie ze sa perlowe farby. wedkarze maluja nimi przynety czy jakies inne swoje wynalazki :)

na pewno mozna kupic perlowy lakier przezroczysty w sparayu. daje efekt takich kolorow jak na bance mydlanej albo jak benzyna w wodzie :D ladnie to wyglada.

1485755[/snapback]

oo to byloby super... tylko konkretna nazwe... bo tak to nie wiem o co pytac :P

Farby modelarskie raczej odpadaja, bo sa male i drogie.. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Farby modelarskie raczej odpadaja, bo sa male i drogie.. :P

1485935[/snapback]

no to cieniutko. to o czym ja pisalem tona 100% byla farba modelarska. firmy nie pamietam, musisz poszukac na probkach iw katalogach w sklepach albo pytac o bezbarwna perlowa.

pamietam ze ceny tych farb sie ksztaltowaly w przedziale 20-25zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to cieniutko. to o czym ja pisalem tona 100% byla farba modelarska. firmy nie pamietam, musisz poszukac na probkach iw katalogach w sklepach albo pytac o bezbarwna perlowa.

pamietam ze ceny tych farb sie ksztaltowaly w przedziale 20-25zl

1486018[/snapback]

bezbarwna perłowa to byłoby to :D nic, poszukam :D (na zachodzie pewnie juz bym dawno znalazl) :P

EDIT: http://www.lemir.net.pl/lwew_efspec.htm :wink:

Edytowane przez NeuroPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha... zapomnialem dodac ze cena co prawda 20-25zl ale puszka 100ml

1486104[/snapback]

spoko :D cena nie wazna :D efekt sie liczy :D hehe narazie sie bawie w usuwanie starej piaskowej farby :P heh... usuwacz niezle sie sprawil, ale niedokladnie go nalozylem i musze powtorzyc zabieg, ale to w weekend :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja własnie pomalowałem rower na czarna perłe

Wyglada zajedwabisie

Ale to lakiernikiem wiec wiesz

W spreju moze byc troche drozej a za 100ml płaciłem okolo 25zł

Na rower miałem 200ml bo to gruba rama

Wiec w spreju tez nie jest drozej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie niewiem. ale wlasciwie to malujesz juz jakas farbe a nie goly metal. wiec powinno byc ok. pod warunkiem ze sie nie zwazy.  :?

1487623[/snapback]

wlasnie nie zabardzo.. bo stara proszkowa usuwam... pewnie jakis podklad bedzie trzeba nalozyc... hehe moze baze perłową...

Jest tu jakis lakiernik z zawodu? :D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey Panowie lakiernicy :)

Jakiś czas temu miałem nieprzyjemność malowania budy midi sprayem dupli-color czarny mat 600ml który to spray zużyłem w całości. Efekt jest co najmniej marny: farba została zadrapana w kilku miejscach aż do podkładu przez kota :blink: a pod światło widać ślady po malowaniu :mur: :angry:

Niedługo zamierzam malować moją aktualną budę bigtower i doszedłem do wniosku że nie odpowiada mi marna jakość farb w sprayu, ich niska wydajność a co za tym idzie wysoka cena. Pomyślałem, policzyłem i doszedłem do wniosku że za podobną cenę mogę kupić 0.75l farby w puszce (Hammerite 0.65L półmat - 31,90zł lub Śnieżka na Rdzę 0,75L Półmat - 22,90zł) która starczy na budę i jeszcze sporo zostanie (ich wydajność to > 8m2/l).

Jest tylko jeden problem: nie dysponuje pistoletem do malowania ani dostępem do takowego. Pozostaje więc pędzel który jak wiadomo zostawia wyraźne ślady. Pomyślałem sobie tak: pomaluje budę taką farbą i pędzlem, zmarnuję całą puszkę uzyskując grubą warstwę farby. Następnie usunę ślady po pędzlu papierkiem ściernym i wygładzę powierzchnię pastą polerską.

Co wy na taki wymysł ? Czy uda mi się uzyskać ładną gładką powierzchnię i zachować dobre kolory ?

Sorki za przydługi wywód i pozdrawiam :)

Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi