tomekcz Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Ostatnio często spotykałem się z tematem płyt głównych, która lepsza i dlaczego? Moje pytanie brzmi, które płyty główne są najlepsze i dlaczego. Też by mnie interesowało, co płyta główna powinna mieć żeby była dobra(np. jak karta graf. będzie miała dużo pamieci i dobre taktowanie to będzie dobra, a co musi mieć płyta główna) Bardzo mi zależy na dobrym objaśnieniu. Mile także widziane linki do różnych testów. Pytałem sie już na paru innych forach ale tam nie dostałem odpowiedzi. Ale o tym forum i o całej stronce słyszałem dużo dobrego dlatego postanowiłem sie tu zarejstrować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Masz rację to dobre forum, a ludzie potrafią udzielić dobrej rady, ale nikt nie zrobi ci referatu na temat wszystkich dostępnych płyt, wszystkich Socketów, jakie są na nich montowane, chipsetów itd... Po krótce: np. jak karta graf. będzie miała dużo pamieci i dobre taktowanie to będzie dobra, a co musi mieć płyta główna) twoja definicja "dobrej" karty graficznej przełożona na płytę główną to: Dobra sekcja napięć (stabilność przede wszystkim) dobry chipset, dobra jakość wykonania! Pytałem sie już na paru innych forach ale tam nie dostałem odpowiedzi. Może zanim zapytasz, to poszukaj najpierw na forum, co tk na prawdę cię interesuje: Intel czy AMD, Socet A, 754, 939, 478 czy może 775 ??? AGP czy PCI Expres??? Może SLI ??? Chcesz pobawić się w OC, czy wszystko ma śmigać na nominalnych ustawieniach?? nVidia, Via, Intel ??? DDR czy DDR2 ??? Mile także widziane linki do różnych testów. Jak już znajdziesz te tematy na forum, to i linki tam się zawsze znajdą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 po pierwsze: chipset. - pentiumy i celerony najlepiej sie dogaduja z chipsetami intela (nv nf4 intel edition ewentualnie) - nie nalezy tutaj oszczedzać po drugie: producent. - renomowana marka to nie tylko wieksza cena, ale tez wieksza niezawodnosc i mozliwosci o/c po trzecie: dodatkowe bajery. - 3 - 4 fazy zasilania procesora, firewire, dużo usb, dźwiek, lan, ilość kontrolerów IDE i SATA, fajne kabeli, nosidełka na komputer i inne zabawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...