tom1234 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Witam:) Nie orientuje sie ktoś ile kosztuje przyciemnienie 4 szyb w hondzie civic 1993? Oczywiscie legalne:P piszcie...:D pozdro :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 legalnie !? to ja proponuje piecowe przyciemnianie ... w jakis 1 kzl moze sie zmiescisz :] foli nie polecam no nie warto - po roku ci zblaknie i bedzie coraz bielsza... choc cena jest znacznie nizsza, no i nawet samemu mozesz ja polozyc (czego tez polecam bo latwe to to nie jest) a no i tylko tylnie szyby przeciemniaj ... chyba ze chcesz stracic dowod... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom1234 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Pytam w imieniu znajomego:) Jemu nie przeszkdadza ze zblekna. poprostu jaki jet koszt czegos takiego:)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Witam:) Nie orientuje sie ktoś ile kosztuje przyciemnienie 4 szyb w hondzie civic 1993? Oczywiscie legalne:P piszcie...:D pozdro :mur: 1484931[/snapback] legalnie to tylko tylnie tylnia szyba plus dwie boczne tylnie, kierowca musimiec 180 stopni clear view. Tył to ok 200-300zł [w zaleznosci gdzie robisz], jak chcesz tez folie po bokach z przodu to wyniesie cie to ok 300-400zł. Kolega dobrze powiedzal ze lepiej piecówki robic, ale koszt jest o wiel wiekszy, pamietam ze w zimie byla pormocja i podejrzeawam ze za komplet 5 szyb [boczne plus tył] zaplacil bys ok 800, przy czy robiac piecowki mozesz legalnie sciemnic pzednie boczne do 20% i masz na to papier z instytutu ceramini i szkla w krakowie.[ tylko ten jest uznawany przez niebieskich] Poza tym piecowki w polsce robi tylko jedna firma, technicolor z zielonejgóry. BTW wracaja do foli, jak koniecznie kolega che miec sciamniony rowniesz przed to zrob trick jak obi wiekszosc osob... przód 20%, tył 40%, wtedy sie to sie tak nie rzuca w oczy policji, choc jak zlabia i zauwaza to kologea moze sie pozeganc z papierami auta. duzo wiecej informacji znajdzesz na www.forum.tuning.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 legalnie !? to ja proponuje piecowe przyciemnianie ... w jakis 1 kzl moze sie zmiescisz :] foli nie polecam no nie warto - po roku ci zblaknie i bedzie coraz bielsza... choc cena jest znacznie nizsza, no i nawet samemu mozesz ja polozyc (czego tez polecam bo latwe to to nie jest) a no i tylko tylnie szyby przeciemniaj ... chyba ze chcesz stracic dowod... 1484946[/snapback] a co to za nowosci?????????????? pierwsze slysze..w kodeksie jest ze TRZEBA MIEC 180 stopni widocznosci + 2 lusterka (z lewej i prawej)..wiec nie widze powodu dlaczego mialby nie przyciemniac tyłu..niech NIE PRZYCIEMNIA przednich bocznych!! z tym sie zgodze...teoretycznie wolno 30% ale praktyka pokazuje inaczej..ale do tylu NIE MAJA PRAWA sie dowalic...aha wiem to gdyz tez sie interesowalem jak chcialem u mnie przyciemnic i bylem nawet na stacji diagnostycznej..nie bedzie problemu z przegladem..tylko LUSTRZANKI nie mozna miec a tak btw...buehehehe...super by taki samochod wygladal..rzeczywiscie..tylko tylne boczne przyciemnione..no normalnie cool :blink: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) Eeeeeeeee Ale w zacytowanym wyżej poście kolega jasno stwierdza żeby przycmieniał TYLKO tył, gdyż w innym razie może stracić dowód, wydaje mi się że jest to jasno napisane :) Edytowane 6 Czerwca 2005 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Hmm, przecież Twoje tico ma tylko tylnie boczne przyciemnione (czyt. tylne drzwi, bo już niewiele współczesnych aut ma takie dodatkowe okienka jak tico z tyłu), więc o czym piszesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Przyciemnianie szyb jest dopuszczalne w miejscach niemających wpływu na pole widzenia kierowcy. ( W zasadzie dotyczy to szyb tylnych drzwiowych i tylnej ogrzewanej w samochodach osobowych oraz szyb bocznych, dachowych i tylnych w autobusach). Szyby przednie (czołowe) muszą mieć przepuszczalność światła w zakresie widzialnym nie mniejszą niż 75% a szyby boczne w polu widzenia kierowcy tj. 180o do przodu muszą posiadać przepuszczalność światła co najmniej 70%.:?: Może to wam trochę rozjaśni? @draak (i nie tylko): To że ktoś ma nieprzyciemnione przednie szyby w drzwiach, nie znaczy że tego zabraniają przepisy. Sam bym nie naklejał, bo jeździłem samochodem znajomej (wszystkie szyby tak samo przyciemnione oprócz przedniej) i to po prostu nie jest wygodne (szczególnie w nocy, kiedy trzeba sobie czasem odsunąć szybę żeby coś widzieć na bok). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Piszecie tu wszyscy, że nie wolno bocznych przyciemniać itd, a co z tymi merasiami i be-em-kami, które fabrycznie mają przyciemnione i ledwo widać jaki w nich koks siedzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 (edytowane) Eeeeeeeee Ale w zacytowanym wyżej poście kolega jasno stwierdza żeby przycmieniał TYLKO tył, gdyż w innym razie może stracić dowód, wydaje mi się że jest to jasno napisane :) 1484999[/snapback] ok ok sorryy :oops: :oops: :oops: przyczytalem "tylko tylnej NIE PRZYCIEMNIAJ" :oops: :oops: :blink: :blink: no bylo pozno juz no <_< <_< heheehehe Hmm, przecież Twoje tico ma tylko tylnie boczne przyciemnione (czyt. tylne drzwi, bo już niewiele współczesnych aut ma takie dodatkowe okienka jak tico z tyłu), więc o czym piszesz? 1485000[/snapback] yyyyy..a teraz to ja juz nie rozumiem o czym Ty piszesz :blink: :blink: ja myslalem ze koles mowi aby nie przyciemnial TYLNEJ szyby, tylko tylne boczne..a moje tico jak ma tylko tylne boczne przyciemnione?? myslisz ze ma tylko przyciemnione te malutkie szybki?? czy jak?? bo nie rozumiem <_< <_< JA mam przyciemnione 5 szyb..czyli CAŁY tył (od kierowcy w tył) :D EDIT--------------------- aaaaaaaaaa juz chyba wiem o co chodzi :D :D patrzyles pewnie na ta fotke z tylnej kanapy i tym sie kierowales...to jest troszke strasza fota, jescze sprzed przyciemnienia szyb!! patrz na tą pierwszą..ta jest najbardziej aktualna z zewnatrz Edytowane 7 Czerwca 2005 przez lukk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Piszecie tu wszyscy, że nie wolno bocznych przyciemniać itd, a co z tymi merasiami i be-em-kami, które fabrycznie mają przyciemnione i ledwo widać jaki w nich koks siedzi? 1485107[/snapback] Hyhyh... można. Tylko trzeba sobie zadać pytanie, czy potem w razie kontroli kombinować jakąś odpowiedź typu "to są specjalne folijki które się wydają ciemniejsze z zewnątrz", czy smarować odpowiednią kwotą ;) Oczywiście w przypadku wszystkich meroli i bmw w grę wchodzi to drugie, no- jeszcze czasem "siedź cicho gliniarzu, bo ci spalimy dom, wypijemy wszystko piwo i zgwałcimy kota". ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 (edytowane) @ lukk, dokładnie, sugerowałem się tą od wewnątrz. Teraz już wszystko jasne ;) @ MareCek- o czym ty piszesz? Auta, które fabrycznie wyjeżdżają z salonu z ciemnymi szybami mają na nie homologację (na przednie boczne naturalnie też). Inna sprawa, że nie są one obklejone folią, a dymione (wypalane piecowo), co nie zmienia faktu, że gliniarzom smarować nie trzeba, bo auto zostało dopuszczone do ruchu JUŻ z takimi szybami. Edytowane 7 Czerwca 2005 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 nie wiem czy smiac sie czy plakac... MOZNA (od mniej wiecej roku) przyciemniac boczne przednie szyby(np za pomoca folii)!!! ale jest to uwarunkowane: 1. szyby nie moga byc fabrycznie przyciemnione (czyt. nie moga byc lekko zielonkawe, czyli w praktyce tylko najtancze lub starsze auta nie maja przyciemnionych szyb fabrycznie) 2. po przyklejeniu folii (odymieniu) taka przyciemniona szyba musi przepuszczac 75% (lub 70% - nie jestem tutaj pewien) swiatla @ MareCeK - policja nie sprawdza przepustowosci swietlnej (chyba tak to sie nazywa) szyb "na oko" - maja do tego specjalne urzadzonka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reaper Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Mikelos: te urzadzonko jest boskie, poprosilem gliniarza podczas rutynki zeby mi zmierzyl ta przepustowosc to nawet CZYSTA szyba nie przeszla tych norm... samochod to 15letni Mercedes 190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Mikelos: te urzadzonko jest boskie, poprosilem gliniarza podczas rutynki zeby mi zmierzyl ta przepustowosc to nawet CZYSTA szyba nie przeszla tych norm... samochod to 15letni Mercedes 190 1485344[/snapback] co do urzadzonek sie juz nie wypowiadam - chodzilo mi tylko o przepisy ktore pozwalaja na przyciemnianie przednich bocznych szyb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 @ MareCek- o czym ty piszesz? Auta, które fabrycznie wyjeżdżają z salonu z ciemnymi szybami mają na nie homologację (na przednie boczne naturalnie też). Inna sprawa, że nie są one obklejone folią, a dymione (wypalane piecowo), co nie zmienia faktu, że gliniarzom smarować nie trzeba, bo auto zostało dopuszczone do ruchu JUŻ z takimi szybami. 1485257[/snapback] Co nie zmienia faktu że takie szyby muszą mieć przepuszczalność światła rzędu 70-75% z przodu, niezależnie od tego, czy są traktowane różnymi tlenkami, czy foliami. 1. szyby nie moga byc fabrycznie przyciemnione (czyt. nie moga byc lekko zielonkawe, czyli w praktyce tylko najtancze lub starsze auta nie maja przyciemnionych szyb fabrycznie) 2. po przyklejeniu folii (odymieniu) taka przyciemniona szyba musi przepuszczac 75% (lub 70% - nie jestem tutaj pewien) swiatla @ MareCeK - policja nie sprawdza przepustowosci swietlnej (chyba tak to sie nazywa) szyb "na oko" - maja do tego specjalne urzadzonka 1485288[/snapback] ad. 1. Ależ mogą. Nigdzie nie pisze że nie mogą. ad. 2. A co napisałem kilka postów wcześniej w cytacie? Ad @-chodzi ci o spektrofotometr? no i nie przepustowość, co raczej przepuszczalność. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 (edytowane) ad. 1. Ależ mogą. Nigdzie nie pisze że nie mogą. ad. 2. A co napisałem kilka postów wcześniej w cytacie? Ad @-chodzi ci o spektrofotometr? no i nie przepustowość, co raczej przepuszczalność. ;) 1485433[/snapback] ad. ad. 1 - mozesz cobie przyciemnic folia i przednia szybe, nikt Ci tego nie zabroni ale czy to jest legalne? :wink: - jest zapis ze fabrycznie przyciemnione szyby nie moga byc ponownie przyciemniane za pomoca np. folii - niestety nie jestem w stanie poprzec tego cytatem z kodeksu drogowego poniewaz takowego nie posiadam w tej chwili ad. ad. 2 - fakt, napisales - sugerowalem sie innym Twoim postem - mea culpa :oops: ad. ad. @ - przepustowosc, przepuszczalnosc - wyrazy bliskoznaczne :wink: Edytowane 7 Czerwca 2005 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 ad. ad. 1 - mozesz cobie przyciemnic folia i przednia szybe, nikt Ci tego nie zabroni ale czy to jest legalne? :wink: - jest zapis ze fabrycznie przyciemnione szyby nie moga byc ponownie przyciemniane za pomoca np. folii - niestety nie jestem w stanie poprzec tego cytatem z kodeksu drogowego poniewaz takowego nie posiadam w tej chwili 1485468[/snapback] Się poszuka. Szukałem w dzienniku ustaw, ale znalazłem tylko te 75% przód, i 70% przód-boki... W załącznikach nic nie było. ad. ad. @ - przepustowosc, przepuszczalnosc - wyrazy bliskoznaczne :wink: 1485468[/snapback] Ale ładniej brzmi :> ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 ....o papier z instytutu ceramini i szkla w krakowie.[ tylko ten jest uznawany przez niebieskich] Poza tym piecowki w polsce robi tylko jedna firma, technicolor z zielonejgóry. 1484968[/snapback] czy ja tam wiem w kraku też jest firma ... piecowo robią http://www.carsolar.com.pl/?link=kontakt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 (edytowane) a ciekawe czy wiecie ze majac przyciemnione tylko tylnie szyby (dzwi + klapa) to i tak mozecie stracic dowod ... Gdyz jak to powiedzial mi znajomy policjant - oczywiscie ze mozesz miec przyciemnione tylnie ... ale w mysl przepisow (jakis chorych !!) NIE MOZNA miec wtedy lusterka srodkowego ... dla mnie paranoja ale policjant twierdzi ze to prawda ... :/ :mur: Edytowane 7 Czerwca 2005 przez qbusek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 czy ja tam wiem w kraku też jest firma ... piecowo robią 1485720[/snapback] prawda, jest pare firm robiaca piecówki, ale z tego co mi wiaodmo tylko technicolor daje papier ISiC z krakowa który jest akceptowany przez policje, niestety [jak dla mnie to najwieksza zaleta] szyby przyciemniane piecowo sa tak robione ze od zewnatrz daja reflex i nie zajrzysz do srodka z odleglsni wieksze niz ok 0,5m. Policjaci którzy zlapia auto z takimi szybami jezeli nie maja urzadzania mierzacego przepuszczalnosc swiatla [ma bym min 70%] maja podstawe twierdzic iz masz szybe sciamnia wiecej niz 30%, wtedy dowód zabieraja i kieruja na badania. W sytacji kiedy masz papier maja świety obowiazek go uznac i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...