Skocz do zawartości
P@weł m

Składam Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Właśnie składam nowego kopmpa (narazie mam takie plany). Prosze o pomoc. A tak przy okazji co sądziecie o tej konfiguracje(zalezy mi aby była wydajna). Podzespoły upatrzyłem sobie na allegro:

Płyta główna: ASUS nForce2 A7N8X-VM GF4 socket A/462 140zł

Procesor: ADM Athlon 2800 OEM 370 zł

Pamięć: Kingston 512MB/1GB-200/350 zł

Do tego zestawu karta graficzna GeForce nVIDIA MX440 SE 64M(wiem że przestarzała ale planuje zmienic na lepszą), z mojego obecnego kompa zostaje monitor, dysk twardy, obudowa, karta dźwiękowa, głośniki i ta słaba karta graficzna. Planuje do tego zestawu dokupic markowe chłodzenie(raczej Pentagram) i markowy zasilacz350 lub 400WAT(raczej Tangan lub Chieftec)

Proszę też o propozycje nowej katy graficznej. Powiedzcie czy ta maszyna by była wydajna. Jezeli proponujecie mi inne podzespoły to pisać w tym temacie tutaj. Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI!!! POZDRAWIAM!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie nie ma sensu kupowac sprzetu na socket a

propnuje tak jak i w innych tematach sprzet na socet 754

czyli sempron s.754 2800+ ~280zl OEM

plyta glowna Epox 8KDA3I s754 ~250zł

co do karty graficznej to w podobnej cenie kupisz radeona 9000/9200 lub dolozyc kilkadziesiat zloty i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 8500/9100 za ok 120-130zl

jesli chodzi o zasilacz to osobiscie bym wolal tagana a dlatego ze mnie halasuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja konfiguracja jest niezła ale narazie zostane przy socket A. Karta graficzna jest niezła ale czy sprosta wymaganiom gracza? Tego nie wiem ale karty nie krytykuje. Co do chłodzenia to Zalman 7000B CU. Zasilacz to TAGAN 380W UO1 v.2. Co o tym myslicie? Raczej składam sprzęcik do gierek i do internetu. POZDRO!!! Powiedzcie czy proponowane karty graficzne są wydajne w gierkach-Radeon 9000/9200? POZDRO!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh...

Sempron 2800+ OEM S.754 -> 300zł

Microstar K8N Neo-FSR czy co tam jest modnego na 754... -> 260zł

Hynix D43, ale jeśli nie masz zamiaru nic kręcić, wystarczą goodramy -> 190/160

Karta graficzna jak wyżej za tą cenę, ewentualnie jak znajdziesz GF4Ti.

Powiedzcie czy proponowane karty graficzne są wydajne w gierkach-Radeon 9000/9200? POZDRO!!!

Nie....juz widze tego 9200 64 bit ehhh....

Dobrze mowimy, 8500/9100 koło 150zł krążą Titanki.

Co do zasiłki, to nie rozumiem...chyba za mocno...

Tagan 380W troszke juz kosztuje, a na ten kofnig spokojnie starczy Modecom 350GTF, z duzym zapasem Enermax 365v-pe (allegro ~130zł?)

I juz spokojnie styka na 4Ti, może nawet wyżej [;

Pozdraawiam i nie upieraj sie przy sockecie A, wiemy co mowimy ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli planujesz modernizacje w przyszlosci to jak najbardziej polecam jakiegos tagana lub topowera bedziesz mial fundamenty pod rozbudowe podobnie sprawa wyglada z coolerem

po co ci grafa (tym bardziej gf4 mx) skoro na A7N8X-VM on juz jest ??

twinmosy ddr400 na cl 2,5 kosztuja obecnie ~160 zl za 512 mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta, ale jak dowalił socket A i Tagana to duzych mozliwosci rozbudowy ja tam nie widziałem 8-O

po co ci grafa (tym bardziej gf4 mx) skoro na A7N8X-VM on juz jest

A czytasz ze zrozumieniem? Chopak chce sobie pograć jak juz wspomniał, a Ty mu polecasz zintegorwaną tak? I poza tym GF4mx to on już ma, a nie chce kupić...

twinmosy ddr400 na cl 2,5 kosztuja obecnie ~160 zl za 512 mb

i co w związku z tym :>? Twinmoski teraz nie mają za ciekawych kostkach (nie mowie o speedpremiumach, ale ich za 160zł nie dostaniesz...) są ludzie, co wielkie rzeczy z goodramów wyciskają ;] D43 to tak jakby chciał coś kryncić, albo twiny na winbondach. Nevermind...

Ogolnie to j/w w moim poprzednim poscie, chyba wszyscy zgodni ;) ;]

Jedynie o mobo dopytaj wiele takich tematow jest.

I jedno czego mozesz nie zauważyć [; Proc w wersji OEM oznacza mniejszą gwarancję i brak coolerka, tak więc zaplanuj jeszcze takie koszta. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tam gadacie to może zainwestuje w S. 754. Byle by płyta główna nie była za droga(w przyszłosci pewnie pobawie sie w podkręcanie). Uwazam że Tagan produkuje dobre zasilacze więc na ten zasilacz padł wybór. Co do procesora to powiedzcie ile Ghz ma ten sprzęcik bo sie nie orientuje. Popatrzę ile kosztują płyty główne z Socket 754. A w nową grafikę napewno zainwestuje bo ta mi do gierek nie wystarczy. A pamieć kupie, pewnie z 1GB.Aha, w przyszłości na pewno zaplanuję jakąś modernizację. :wink: :wink: POZDRO!!!

Edytowane przez P@weł m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta, ale jak dowalił socket A i Tagana to duzych mozliwosci rozbudowy ja tam nie widziałem  8-O

A czytasz ze zrozumieniem? Chopak chce sobie pograć jak juz wspomniał, a Ty mu polecasz zintegorwaną tak?  I poza tym GF4mx to on już ma, a nie chce kupić...

i co w związku z tym :>? Twinmoski teraz nie mają za ciekawych kostkach (nie mowie o speedpremiumach, ale ich za 160zł nie dostaniesz...) są ludzie, co wielkie rzeczy z goodramów wyciskają ;]

1485639[/snapback]

oj namotales

widac ze czytanie ze zrozumieniem najlepiej Ci nie idzie :?

nie pisalem nic o socket a :-P

tylko o taganie i coolerze (mozna bedzie wykorzystac tez na nowszym sprzecie)

skoro chcial miec zintegrowanego gf4 mx to drugi na agp mu juz przeca nie potrzebny

ja tam do twinmosow nic nie mam

poza tym to forum jest zeby pomoagac a nie sie sprzeczac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz to Ty żeś dowalił.... [;

Czy ja pisałem do Ciebie zdanie "ta, ale jak dowalił socket A...." ? Chyba nie....więc Tobie moze jednak nie idzie to czytanie :>

Pozatym co rozumiesz pod pojęciem "zintegorwany" GF4MX?

LOL, wlasnie widze, ze jednak zintegrowany 4mx na niej siedzi :blink: To ładnie....

Ale i tak czy tak wydajnosc to porażająca nie będzie. Zdzifko mnie wzięło...

Do TwinMosów nic nie masz, ja też nie mam bo jak widac sam je posiadam i bardzo je cenię (kostki mtec) mowie jak jest na teraz....

Sorki za lekki ot, ale w temacie chyba wszystko powiedziane.

754 i juz ;]

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi