Skocz do zawartości
McBenner

ABIT KT7A i DURON 1200 mhz - czemu sie tak tragicznie kreci?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wc z www.cpc.pl Temperatura w stresie wynosi okolo 44 stopni. Temperatura chipsetu w stresie okolo 32 stopni. Czemu procek maxymalnie kreci sie na 1250 mhz (przy magistrali 100 mhz), albo na 1167 mhz (137x8.5). Na magistrali 133, nie wstaje na mnozniku wiekszym niz 8.5, mimo ze zdarzalo sie ze dzialal na 9.5x137 przez 2 tygodnie, zdarzylo sie to ze 3-4 razy, przy napieciu 1.9V. Napiecie maxymalne wynosi 1.9 V poniewaz moja plyta zapodaje napiecie o 0,05 wieksze niz to ktore jest ustawione. Czy ktos ma pomysl o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym ze ja mam ver 1.0, a dopiero 1.3 obsluguje athlony xp. Gdyby obslugiwaly athlony xp juz dawno bym go mial. Teraz tak kombinuje ze moze by od kogos pozyczyc athlonika i sprawdzic czy dziala.

IMHO skoro mozesz ustawic fsb na 133 (takmasz w podpisie) to czemu nie mozesz wlozyc XP :?: najwyzej przez bios nie bylby rozpoznawany jako xp tylko 1400 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym ze ja mam ver 1.0, a dopiero 1.3 obsluguje athlony xp. Gdyby obslugiwaly athlony xp juz dawno bym go mial. Teraz tak kombinuje ze moze by od kogos pozyczyc athlonika i sprawdzic czy dziala.

Wielu osobą działa poprawnie na v 10.-1.2. Looknij do opcji Szukaj. Znajdziesz opisy potyczek KT7A i XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja tez nie obslugiwala axp, wlozylem swojego i bylo 1466 ale wydajnosc byla podobna. jezeli masz szyne 133 to nie ma bata i musi ci pojsc. najwyzej zrob upgrade biosu i bedzie ci sie wywietlalo AXP xx00+ 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kt7a to taka shczegoolna plyta np moja stara msi na kt 133 obsloogiwala xp (copraqwda na fsb100), ale zawshe a ten abit ni cholery :D

A może jednak ... Looknij na mojego konfiga. A 133Mhz spoko obsługuje. Sam miałem do niedawna Durnia i chodził 7x133=933

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit (mam taki sam MB) też nie pomaga w kręceniu.

To niestety prawda... Kręcenie Thunderbirda idzie na tej płycie całkiem nieźle (patrz podpis), ale już procki na jądrze Palomino to na tej płycie porażka overclockera :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficjalnie v1.0 do 1.2 nie wspłpracują z AXP.W rzeczywistości każda wersja płyty KT7A obsługuje Athlony XP tylko ,że wersja 1.3 obsługuje mnożnik powyżej 12. Przyznam, że nie sprawdzałem co się stanie jak się wsadzi athlona xp 2000+(12.5x133) lub wyższy model ale jestem pewien że 1900+ jeszcze obsługuje, bo to sprawdziłem(tzn. sprawdziłem na unlockowanym 1600+@12x133 ale to w sumie jedna cholera) i nie ma żadnych z tym problemów(mowa o wersji 1.0). Co wiecej takie testy(z modelem 1600+) robiłem jak tylko wyszły pierwsze modele AXP i również wszystko działało poprawnie. Nowe biosy już pokazują nowe oznaczenia czyli np 1600+ zamiast 1400MHz, ale to tylko drobiazg. Co do podkręcania, to z 1700+ Agoia można prawie zawsze 1740MHz(12x145) wycisnąć czyli przy AC raczej standardowo. Tak na marginesie, to jedyny pewny sposób na to ,aby sprawdzić, czy jakaś płyta obsługuje jakiś procesor, to <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ten procesor, wsadzić go na tą płytę i sprawdzić czy wszystko działa. Nie powinno się zapominać o tej prostej zasadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie powiedzialbym ze nie wycisnie z tego DURONA nic wiecej u mnie na ECS k7s5a wstaje na 1500 !! tylko ze win XP nie dziala ale 98 sie wlacza ! bez zmiany mnoznika i napiecia ! :P a normalnie dziala na 1350 bezproblemowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...