Dewey Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Mam kilka prostych pytań. Kupiłem płytę ASUS K8V-X na chipsecie VIA K8T800 i procka AMD64 2800+ (mnożnik x9). Zwiększyłem FSB na płycie z 200 do 220 Mhz co dało realne taktowanie 1980 Mhz. Wszystko chodzi ok, ale mam parę wątpliwości. Czy muszę coś jeszcze robić z pamięciami? (mam 2x512 DDR 400 Mhz) Pytam się bo znajomy twierdzi, że przy takich ustawieniach pamięci nie bedą chodziły synchronicznie z prockiem i że to odbije się drastycznie na wydajności. Czy tyczy się to również procków AMD64? Co muszę ewentualnie zrobić z pamięciami, żeby wszystko chodziło poprawnie po podkręceniu procka? Poza tym frapuje mnie sprawa z napięciami. Zupełnie się na tym nie znam. Kiedy i o ile muszę zwiększyć napięcia procka? Czy tyczy się to tylko dużego podkręcania czy może modelu danego procka? Rozumiem, że jak teraz wszystko chodzi stabilnie to nie muszę mu zwiększać napięcia? O ile mogę maksymalnie podkręcić konkretnie tego procka na tej płycie? Wiem, że część z tych pytań pojawiła się już wcześniej ale wierzcie mi, że przejżenie tak wielkiej masy tematów jest strasznie męczące. Mam nadzieję, że przymkniecie na to oko i pomożecie lamce :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ament_76 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Tu jest duzo o ASUS K8V-X i 2800+ - moze cos znajdziesz... http://www.master.civ.pl/temp/2800.swf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewey Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Nie lepiej było przeznaczyć tą minutę na konkretną odpowiedź zamiast podawać tego linka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 odp na wtoje pytanie nie jest tak prosta, twój kolega myli się nieco http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108869 zabieraj się za czytanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewey Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 W takim razie miałbym jeszcze jedno pytanie. Co daje uruchomienie opcji TURBO w Biosie? Zauważyłem, że procek jest wtedy podkręcony o jakieś 50 Mhz. Ale czy to tylko na tym polega? A może z pamięciami też coś się dzieje? W końcu ostrzegają, że uruchomienie tej opcji może spowodować niestabilność systemu, z z drugiej strony nie wydaje mi się żeby coś się mogło dziać po podkręceniu procka o 50 Mhz. Może lepiej przywrócić pierwotne ustawienia, czyli FSB 200 Mhz (bez podkręcania), a ustawić TURBO? Co lepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ament_76 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Dewey - na zartach sie nie znasz czy co? B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...