Skocz do zawartości
jalo

Sempron

Rekomendowane odpowiedzi

prosiłbym o list wszystkich rodzajów jąder i sklasyfikowanie ich w liscie ponieważ zamierzam kupić sampka a nie wiem na jakim jądrze wybrać mój nowy procesor weście pod uwage oczywiście możliwości OC :) z góry dzienki za odpowiedzi

PS.mysle że ten temat przyda sie też innym :wink:

Edytowane przez jalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

462 [socket A]

Thoroughbred, technologia 0.13 mikrona, cache 128kb L1 / 256kb L2 wersja 3000XP to Bartona - ma 2x cache... wszystkie FSB 166

754

Palermo proces technologiczny 0.09 128 lub 256 casche

Paris proces technologiczny 0.13, SOI [wersja 3100+] 256 casche

754 - FSB 200

Na dzień dzisiejszy wg mnie warto kupowac tylko najwolniejszego pod 754 cena ok 250-280 zł

1. Palermo

2. Paris

3. Thoroughbred & barton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yhm dzieki

jak myslisz oplaca sie kupic

-sempka 2600+(s754paris128/128cache) i do tego płytke główną za ok250zł

-czy do mojego athlona1800+ (Thoroughbred-B, technologia 0.13 mikrona, cache 64kb L1 / 256kb L2) płytke główną też za ok 250zł i w ten sposób za oszczędzić 300zł(których narazie i tak nie mam :P)bo wiem że da sie mojego procka podkręcić do 3000+nawet a jesli róznica nie była by duża to 300zł piechotą nie chodzi a poza tym musiałbym z miecha dwa poczekać.... :-| żeby uzbierać te 300zł

Edytowane przez jalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm w testach sempron 2600+ z L2 128 wypada identycznie jak sempron 2800+ z L2 256 :? przynajmniej w chipie komputer test...dziwne ...szczególnie że 2800+jest na jądrze Palermo a 2600+paris...może to dlatego że ten 2600+jest taktowany(efektywnie) 1800MHz a 2800+1600MHz :-| hmm ciekawe...

Edytowane przez jalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor.........|gry,grafika 3D|kompresja audio-wideo|biuro|testy niksopoziomowe|

sempron2600+|......76/100.....|.............63/100..........|62/100|.............37/100......|

sempron2800+|......76/100.....|.............63/100..........|62/100|.............36/100......|

Edytowane przez jalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nie chce zakładać nowego tematu wiec zapytam

czym sie róźnią jądra paris i palermo po za tym ze jedno jest 9nm a drugie 13nm i czy w tym opisie nie ma jakiegos byka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69650577

bo przecierz 166*8 to za za cholere nie jest 1,6 GHz no chyba ze zmieniła sie matematyka :D

interesuje mnie tez jaka jest róźnica wydajności miedzy tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70346513

no i oczywiście jak sie kręci to cudo na paris bo o palermo mozna sobie dużo poczytac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo teraz wszystkie sempy na 754 sa na palermo....te wykonywane w procesie 0,13 to byly paris, ale sa juz praktycznie niedostepne.

2600 od 2800 rozni sie tylko wielkoscia cache...roznicy w taktowaniu brak!!!....roznica w wydajności tez praktycznie zadna(zaleznie od testu , roznice raczej w granicach kilku %), ale zawsze jakas, oczywiscie na korzysc tego z wieksza iloscia cache(podobnie jak to bylo z thunderem i bartonem na socket A)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wogóle sie zastanawiać nad Paris? Ja bym kupił Palermo. Mniejszy proces technologiczny = lepsze właściwości termiczne (mniej wydzielanego ciepła) = lepsze właściwości do podkręcania. B)

Edytowane przez wYpor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wYpor napisał(a):

Po co wogóle sie zastanawiać nad Paris? Ja bym kupił Palermo. Mniejszy proces technologiczny = lepsze właściwości termiczne (mniej wydzielanego ciepła) = lepsze właściwości do podkręcania.  B)

1737350[/snapback]

ja chce sie tego dowiedziec tylko i wyłącznie dla siebie :D nie zastanawiam sie nad kupnem parisa pytam tylko i wyłącznie z ciekawosci i niewiedzy :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi