Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie. Czy SoundBlaster Live i SOundBlaster 24Bit posiadają obsługę sprzętową EAX? Slyszalem, ze 24Bit nie posiada, ale czy SoundBlaster Live! 5.1 - tego nie wiem :]

Z gory dziekuje wszystkim za pomoc :) Mam do wyboru jedną z tych kart - chodzi mi szczegolnie o dzwiek w grach - ktora lepsza? :>

Edytowane przez ex0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie :] A ktora z nich jest lepsza? :) Czy może jedna z nich jest w czymś innym lepsza, a druga w czymś innym? Wiecie osso chodzi ;D

Ps. Czy WSZYSTKIE audigy maja sprzetowy eax? :>

Edytowane przez ex0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Live 5.1 jest leciwy juz troche ale nadal jest to bardzo dobry zakup jeśli:

- nie jest to fatalna wersja sb0220

- dostaniesz go tak do kwoty +/- 60 zł -Allegro (jeżeli chcesz kupić nową to licz się z kosztami w granicach 90 zł - dlatego lepiej już kupić A2 Value).

Live! 24 bit z tego co wiem nie jest najlepszym wyborem bo dużą ilość danych pozostawia do obliczania głównemu CPU. Jeśli miałbym coś doradzić to kup Audigy 2 Value - cena ok 160 zł.

Jeśli jednak chcesz kupić nową kartę aby zwiększyć drastycznie ilość klatek na sekunde w grach to to nie ma sensu bo takowego nie będzie.

pozdr

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to powiedz mi jaką kartę teraz masz i dlaczego chcesz kupić nową.

Po drugie co będziesz podpinał pod tą kartę - tzn jakie głośniki - firma, model.

Co do Twojego posta..

A co powiesz o tym? Jest to najlepszy SB Live! 5.1 (EMU10K1)? Czy jest może jakiś lepszy? :)

1486107[/snapback]

....EMU10K1 to tylko nazwa układu - jest on montowany na każdym Live tego typu więc wiesz. Jak już wspomniałem w poprzednim poście zwracaj uwagę na wersje, model, numer karty czy jak to jeszcze można nazwać - było już o tym kilka topiców - jak już pisałem wersja sb0220 to totalna kaszana, więc przed zakupem dowiedz się od sprzedawcy jaki model ma ci zamiar sprzedać !! Jeśli powie że sb0220 to podziękuj ładnie i powiedz żeby sobie ją szanownie w d*pe wsadził :blink: gdyż: (pozwole sobie tu zacytować tuco22 z tematu: 1474398[/snapback]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszystko :]

Karte chce kupic nowa bo na plycie glownej mam ac'97 i dosc mocno spowalnia w grach, a czasem na niektorych nie ma dzwieku :/ A mam zestaw fajnych glosniczkow 4.1 ;] JEsli znajdziesz cos lepszego do ok. 150zł (rozumiem, ze Audigy 2 value?) to napisz ;D

Ost. pytanie: Czym sie rozni Audigy 2 od Audigy 2 Value?

Edytowane przez ex0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja Value nie ma niektórych złączy: Firewire, MIDI, joysticka, złączy dla CD-ROM i rozszerzeń sprzętowych ale jeśli ich nie potrzebujesz to po co przepłacać? :) Ja kupiłem Value bo podpinam pod nią tylko głośniki oraz tuner - pod line-in. Pada mam pod USB.

Do ok. 150 zł IMO nie znajdziesz nic lepszego. Bo różnicy w dźwięku między Value a normalnym Audigy 2 nie usłyszysz. Mimo że obie karty się różnią - choćby wyglądem:

-Audigy 2 Value

-Audigy 2 ZS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za pomoc :) Wlasnie zamowilem Audigy 2 Value. Jeszzcze raz bardzo Ci dziekuje!

EDIT

Sorki, ze jeszcze Cie męcze, ale chcialbym wiedziec, co to jest "THX" i czy ta karta to posiada? :D

Edytowane przez ex0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, ze jeszcze Cie męcze, ale chcialbym wiedziec, co to jest "THX" i czy ta karta to posiada? :D

1487031[/snapback]

Posiada THX, pod warunkiem, że zainstalujesz soft od Audigy4.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...dpost&p=1474955

A tutaj moje małe co nieco na temat A2Value, którą sam niedawno nabyłem (polecam linki zawarte w poście):

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...dpost&p=1465057

Driver od Audigy4 (zmodowany i znacznie poprawiający jakość muzyki i EAX'a) być może będzie obsługiwał A2Value - tutaj być moze padnie konkretna zapowiedź:

http://www.driverheaven.net/showthread.php...1120#post621120

Oprócz tego wiem jeszcze, że autor sterowników KX zamierza dodać pełną obsługę tej karty w przyszłej wersji finalnej (obecna beta obsługuje A2V ale z jakimiś tam ograniczeniami). To tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi