Skocz do zawartości
wafer

Invert Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

uszanowanko. trafil w moje rece wyswielacz od nokii 3210, lezal sobie niepotrzebny wiec choroba zwana glodem moddingu kazala mi sie nim zaopiekowac. B)

tak wygladal na poczatku:

Dołączona grafika

a po 15 minutach roboty tak:

Dołączona grafika

:)

efektem mam niebieski wyswietlacz z przezroczystymi znakami.

cala robota sprowadza sie doodklejenia i przekrecenia foli polaryzacyjnej. :D

teraz chce sie zabrac za takie samo przerobienie mojego 4x20. tylko potrzebuje do tego jednak kawalek takiej foli. wie moze ktos gdzie mozna takowa nabyc? i w kawalku mniejszym niz 100x100cm? :-|

<edit>

aha. zeby nie bylo ze zly dzial :-P ten wyswietlacz bedzie podlaczony do kompa. :wink:

</edit>

Edytowane przez wafer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam identyczny wyswietlacz i wydaje mi sie ze jest w nim taka folia. chyba nawet w kazdym lcd jest :)

tylko ze zeby zrobic invert kolorow w takim wyswietlaczu trzeba ta folie kupic osobno bo tej co jest sie nieda przekrecic o 90 stopni :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj listonosz przyniusl mi 3 wyswietlacze 2 2x16 z zielonym podswietlaniem i jeden 2x24 bez podswietlania. A ze byly niedrogie az po 10 zl sztuka postanowilem sprobowac je przerobic. Po wilu probach udalo sie osiagnac zamierzony cel.

Efekt koncowy

Zdemontowalem standardowe zielone podswietlanie odkleilem folie polaryzujaca nie bardzo dalo sie to zrobic wiec pociolem ja na kwadraty i laczac je powstal prostokat ze zmieniona polaryzacja. Łączenie tych kwadratow to jedyna przyczyna troche psujaca koncowy efekt bo sa widoczne laczenia. Niestety w sklepie elektronicznym nie mieli takiej folii. Podswietlanie zrobilem uzywajac dwoch bialych diod 5mm umieszczonych z boku wyswietlacza. W zeczywistosci podswietlanie jest jednolite wszedzie a na zdjeciu troche jasniejsze na bokach.

Mimo wszystko mysle ze efekt koncowy jest niezly.

Edytowane przez dudkam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi