Skocz do zawartości
bocian77

Fale Elektromagnetyczne Kontra Monitor...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was!

Mam problem z monitorem, a właściwie ze ścianą i biegnącymi w niej przewodami

zasilającymi mieszkania w prąd. Po przemeblowaniu pokoju odkryłem, że mi sie

monitor "psuje" - obraz traci ostrość, faluje itp. - (stary Eizo f56) wiec

kupiłem nowy (Samsung 795MB). Tylko że na nowym są takie same objawy. Po

przestawieniu w inne miejsce pokoju biurka z komputerem i monitorem

(ustawienie tych elementów się nie zmieniło) usterka nie występuje. Tak

wiec moje podejrzenie w stosunku do przewodów wydaje sie uzasadnione. I

teraz pytanie - jak sie pozbyć tego promieniowania? Jaki, z czego ekran

zastosować? Co niweluje pole elektromagnetyczne? W pracowniach

komputerowych są stosowane blachy perforowane między monitorami. Czy

założenie takiej blachy zlikwiduje mój problem? Falowanie pojawia sie tylko w

określonych godzinach - kiedy ludzie korzystają z wielu urządzen - obciażają

sieć, wytwarzają pole elektromagnetyczne mnie na złość :mad: .

Monitor też pewnie skraca swoje życie podczas pracy w takich warunkach (nie wspominając o zdrowiu użytkowników).

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł - proszę o info.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie ma sensownego rozwiązania tego prblemu. To się zdarza, mój kumpel ma to samo ale z telewizorem Pixel Plus. Chyba Ci pozostanie tylko przestawienie kompa. Chyba, że będziesz bezkompromisowy i jak w kabinach F117 pryśniesz sobie cienką warstwę złota na monitor. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj grubą blachę z metalu. Powinna zekranować monitor.

1490804[/snapback]

Zamiast jednej grubej, np 2mm, daj dwie cienkie oddalone od siebie o 2mm. Efekt na pewno ten sam, a może lepszy (nie pamiętam już), a łatwiej jest modelowac dwie cieniutkie blaszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast jednej grubej, np 2mm, daj dwie cienkie oddalone od siebie o 2mm. Efekt na pewno ten sam, a może lepszy (nie pamiętam już), a łatwiej jest modelowac dwie cieniutkie blaszki.

1492516[/snapback]

A najlepiej (przybic) do sciany przed monitorem, i pomalowac tą blache na kolor jaki ma cala sciana, blacha swoje zadanie spelni i prawie nie bedzie jej widac. Calkiem ukryc sie niestety nie da, z czegos ten ekran zrobic trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a najwazniejsze to ta blache uziemic.

swoja droga monitor jest podpiety do gniazdka/sieci z uziemieniem? jesli nie to juz samo uziemienie moze rozwiazac problem

1495932[/snapback]

Jaki związek ma uziemienie z falami elektromagnetycznymi? Jakby mi ktoś to wyjaśnił, bo chyba nie było mnie na tej lekcji, <_< to byłbym wdzięczny :).

Gniazdko nie jest uziemione :(.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a najwazniejsze to ta blache uziemic.

swoja droga monitor jest podpiety do gniazdka/sieci z uziemieniem? jesli nie to juz samo uziemienie moze rozwiazac problem

1495932[/snapback]

nie uziemić, tylko do masy podłączyć, najlepiej masy monitora, ale sama też coś da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie blache.. ino siatkę.. ma dużo lepsze własności ekranujące... bierzesz siatkę o oczkach ok 1cm i podłaczsz toto do kaloryfera, ewentualnei do komputera jeśli masz uziemiony oprzez gniazdko sieciowe (a powinien być)

pozatym, nie wiem czy jest to wina przewodów w ścianach.. musiałby tamtędy płynąć ogromny prąd. Tez mam eizo f56 (jak dla mnie nie widziałem lepszego monitora :) ) i ekran mi faluje, kiedy ktoś właczy przepływowy ogrzewacz wody (18kWatów) w łazience... Instalacja jest relatywnie słaba.. i zakłócenia przenosza się poprzez sieć razcej.. niż przez kable w ścianach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podpięciu monitora w inne miejsce w pokoju lecz do tego samego, nie uziemionego gniazdka falowanie zniknęło, wiec wykluczam zakłócenia spowodowane siecią. Prąd płynie na pewno spory - w koncu caly pion (3 piętra nade mną, 7 mieszkań, 8 z moim) jest zasilany. Falowanie wystepuje wieczorem, kiedy ludzie są w domu i intensywnie korzystaja z urządzeń rtv.

Jeśli chodzi o siatke - bardziej by mi pasowała - można ją lepiej ułożyć niż kawał blachy, jest tańsza itp. Większość tv, magnetowidów itp. są ekranowane przez blaszaną obudowę. Chyba spróbuje z tą blachą.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł gdzie tanio w Krakowie można kupić - to proszę o cynk :). Jeśli ktoś ma pomysł na zmierzenie efektów tegoż ekranu - również prosze o info.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W LCDkach nie ma żadniego strumienia, i żadnych zjawisk paranormalnych po ponad półrocznej pracy nie zauwazyłem(a komp stoi 15cm od LCD). Tak samo nie mogłem spowodować żadnych migotań ani innych badziewii nawet przystawianąc do kabla dzwoniacą komórke(za to przy jakimś LGku CRT obraz prawie się odwracał)

Pozdrawiam

Artur

Edytowane przez AKa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi